Dobré dopoledne, dnes je pátek 3.5.2024
svátek slaví Alexej,
zítra Květoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jedna z nejoriginálnějších skupin v historii české populární hudby vystoupila uplynulou sobotu večer v sále Společenského domu v Prostějově. Bratři Kryštof, Marek a David Ebenové společně již sedmnáct let soustavněji nekoncertují, letos to ale chtějí napravit a Prostějov je jedním z měst, kde se na dvě hodiny zastavila jejich nová koncertní šňůra. Vyprodaný sál bratři náramně bavili, zejména Marek Eben lehkým humorem rozechvíval bránice diváků. U toho prostě Večerník nemohl chybět!

„Teď jsme měli víceméně dlouholetou přestávku, vystupovali jsme jen sporadicky.

. Nicméně naše seskupení funguje už čtyřicet let. Kdo z vás ještě vůbec nebyl na našem koncertě? Přihlaste se,“ vyzval na začátku představení Marek Eben prostějovské diváky. K jeho mírnému zděšení ruku zvedla většina sálu! „A kde jste byli těch celých čtyřicet let?“ rozesmál Marek Eben Prostějovany ve zcela zaplněném sále Společenského centra.
Kapela bratří Marka, Kryštofa a Davida Ebenových doplněná o další výborné muzikanty Pavla Skálu, Jaromíra Honzáka, Jiřího Veselého a Jiřího Zelenku zahrála a zazpívala méně známé písničky i ze svého prvního alba z roku 1984 Malé písně do tmy až po poslední „vinyl a cédéčko“ Čas holin vydané před šesti lety. „To byste nevěřili, jak jsou hlavně písničky z tohoto alba stále aktuální. Třeba song Příjemný let. To jsem vám takhle letěl jednou do New Yorku. Bylo to tak po pětatřiceti letech, co jsem naposledy seděl v letadle. A netušil jsem, že po takové době je na letišti něco takového možné. Co jsem prožil při odbavování, to jsem se snažil zhudebnit a vylíčit právě v této písni,“ uvedl další vtipnou píseň Marek Eben. „Rozepli mi u kalhot zipy, rentgenem koukali srkz slipy. Slečna řekla, hned jsem zpátky, přivedla dvě kamarádky! Pak chtěly vidět ty potvory zbývající tělní otvory. Pracovníci security mi koukali až do kam si sám nevidím,“ rozechvěl bránice fanoušků v sále Marek Eben. Zazněly pak další Ebenovy hity jako například Zapomeneš, Tsunami, zhudebněná jedna z nejznámějších Nezvalových básní Sbohem a šáteček a mnohé další.
Dvouhodinový program proložili bratři Ebenové i krátkou přestávkou v polovině svého vystoupení. „Není to v dnešní době už obvyklé, ale my jsme starší pánové. Slyšel jsem, že v Prostějově máte přísnou policejní hodinu, kdy musí koncertní představení skončit. Ale nebojte, my budeme brzy zpátky,“ omlouval se divákům se smíchem Marek Eben.
V době vydání prvního alba Malé písně do tmy před šestatřiceti lety působila kapela pouze jako bratrské trio – Marek, Kryštof a David. Na české hudební scéně byli svým přístupem zcela ojedinělí. Synové významného hudebního skladatele Petra Ebena dostali klasické hudební vzdělání, zároveň však vstřebávali vlivy moderní folkové, jazzové a rockové muziky. Ze schopností čerpat ze všech těchto zdrojů a umění používat různé neobvyklé hudební nástroje vznikl absolutně netradiční, na české scéně nenapodobitelný „ebenovský zvuk“. Navíc ve spojení s výjimečnými texty Marka byli a doposud jsou bratři Ebenové na české hudební scéně jedineční. A přesvědčili o tom v sobotu večer nejen prostějovské příznivce! „Dorazila jsem s celou rodinou z Olomouce. Dcera nám lístky dala jako dárek a určitě neprohloupila, moc jí děkujeme. Byl to báječný zážitek,“ neskrývala spokojenost Iva, jedna z návštěvnic.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...