Dobré dopoledne, dnes je neděle 19.5.2024
svátek slaví Ivo,
zítra Zbyšek
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Loutkové divadlo Pronitka hraje pravidelně každou neděli pohádky pro nejmenší. Letošní sezónu zahájili Kašpárek a Honza, kteří vyzráli na čerty, a únor bude patřit pohádce s názvem Zvonek královny víl. „Pohádku hrajeme ve dvou různých časech, ve 14:00 hodin a v 16:00 hodin. To proto, abychom uspokojili i ty diváky, kteří jsou zvyklí se po nedělním obědě trošku prospat,“ objasňuje principálka divadla Pronitka Lucie Hlačíková.


Mnozí by si mohli myslet, že loutkové divadlo v dnešní době upadne v zapomnění. Možná by tomu tak skutečně bylo nebýt nadšenců z loutkového divadla Pronitka starajících se s nesmírnou láskou a péčí o loutky a do nejmenších detailů připravujících originální představení. „Pohádka je určená hlavně dětem předškolního věku, ale kdo by se rád nezasnil. Zase bude neděle a bez pohádky to nejde! Počasí nám nijak nepřeje, tak se přijďte podívat, jak Kašpárek vyzraje na vodníka a zachrání krásné lesní víly i jejich královnu. A nebude na to sám. Pomáhat mu budou dvě děti Jeníček a Mařenka,“ zve na představení malé i velké diváky Lucie Hlačíková.
„Na začátku každého představení mohou děti vidět, jak se loutky musí ‚vodit‘. Že bez umění herce je každý náš ‚dřeváček‘ úplně bez života. Ten mu může vdechnout jen ‚živáček‘, který svým loutkoherectvím dostává loutku do pohybu. O přestávkách, většinou jsou dvě, děti za drobnou sladkou odměnu přednáší básničky a zpívají do ‚opravdového‘ mikrofonu. Druhá přestávka je věnována také losování drobných dárků. Na cestu domů ještě dětem zatančí Dupák, loutka, chlapík, co se natahuje jako harmonika a je chvíli dlouhý, chvíli zase docela malinký. Spolu s ním tančí také ostatní loutky, které děti v pohádce mohly vidět,“ přidává principálka divadla.
Velkolepé představení pobaví diváky všech věkových kategorií. A komu by nevyhovoval termín, nemusí smutnit. Loutkové divadlo poběží dál. „Přelom února a března bude patřit pohádce O hastrmanovi a na závěr sezóny zopakujeme loňskou premiéru, kterou jsem napsala, a to Honza hádanek král. S touto pohádkou bychom rádi vystoupili i v květnu na celostátní přehlídce Loutkařské letnice v Přerově,“ nastiňuje další plány divadla Pronitka Hlačíková.


KDY: NEDĚLE 2. ÚNORA, 14:00 A 16:00 HODIN
KDE: TJ SOKOL PROSTĚJOV, SKÁLOVO NÁMĚSTÍ 4


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...