Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Manipulovat se svými dětmi se nevyplácí. Stejně si dřív nebo později prosadí svou. A může to pak skončit hodně špatně. To je asi hlavní poselství divadelní hry Maryša. Klasická tragédie bratří Mrštíků v podání Divadelního souboru Krupka byla k vidění uplynulý pátek 4. října v Němčicích nad Hanou v sále místního kina Oko. Podařenou inscenaci vynikající zejména hereckými výkony sledovalo zhruba pět desítek diváků, mezi nimiž byl i PROSTĚJOVSKÝ Večerník!



Amatérské divadlo je v Němčicích jako doma. Může za to nejen oblíbená přehlídka Hanácký divadelní máj, ale také cyklus Divadelních pátků, díky nimž do města pravidelně přijíždí nadšenci z celé republiky. Druhým letošním představením tohoto seriálu byla Maryša v podání Divadelního souboru Krupka. Přestože původní premiéra této hry se v pražském Národním divadle konala už 9. května 1894, ani po více jak sto letech neopouští Maryša česká pódia. Ochotníci ze západních Čech ji nastudovali u příležitosti 100 let od vzniku Československa a poprvé ji uvedli loni v srpnu v Českém domě v New Yorku.
Páteční repríza v Němčicích se od premiéry lišila zejména obsazením. V titulní roli Maryši se tentokrát představila Michaela Kubalová, která původně hrála epizodní úlohu děvečky Rozáry. Svůj úkol zvládla s přehledem a od svých kolegů si vysloužila zasloužilé uznání. Druhým nováčkem byl Martin Karpíšek v roli Vávry. I on se snažil a na pódiu odvedl to nejlepší. Fešný padesátník však měl na první pohled relativně daleko k představě zestárlého strejce, jak je známý z předlohy.
Samotný příběh hry je notoricky znám. Maryša je mladá hezká dívka plná života. Rodiče ji však donutí vzít si starého Vávru, neboť jsou přesvědčeni, že zajištěný otec tří dětí ji dobře zajistí a oni se nebudou muset strachovat o její budoucnost. Maryša je však v manželství nešťastná. Přesto vše trpně snáší až do chvíle, kdy se na scéně opět objeví její dávná láska. Chudý Francek však kdysi u jejích rodičů neměl šanci. Pod tíhou okolností se Maryša rozhodne pro zoufalý čin a svému manželovi připraví kávu s jedem. Tím uvrhne do trvalého neštěstí nejen sebe, ale i všechny své blízké.
Inscenace krupského souboru byla co do divadelních efektů velmi úsporná a dala vyniknout zejména solidním hereckým výkonům. Kromě již zmíněné Michaely Kubalové zaujala na pódiu zejména skvělá Ludmila Panenková, která roli Maryšiny matky po celou dobu hrála se vší bezcitnou zarputilostí, jaká je pro tuto postavu příznačná. „Maryšu jsem četla na střední škole, kde jsem na ni psala rozbor. Tehdy mě příliš nezaujala. Téma předem domluveného manželství jsem brala jako něco, co je už dávno překonané. Vžít se do Maryši pro mě bylo těžké i proto, že mě rodiče snad nikdy do ničeho nenutili. Dneska mi ale Maryša utekla jako nic. Bylo to hlavně díky hercům, kteří to sehráli opravdu moc pěkně,“ zhodnotila divačka Tereza.
Dalším představením Divadelních pátků v Němčicích nad Hanou bude inscenace Převýchova v díře v podání domácího souboru Na Štaci. Hra inspirovaná autobiografickým románem Ladislava Vrchovského bude k vidění v pátek 25. října od 19:30 hodin.





  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...