Dobrý podvečer, dnes je úterý 21.5.2024
svátek slaví Monika,
zítra Emil
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

29 pacoUž jen čtyři dny dělí Olomouc od jedné z největších kulturních událostí letošního roku, galakoncertu flamencového génia Paca de Lucíi. Fenomenální španělský kytarista a skladatel vystoupí v pátek 26. července v 19:00 hodin na Horním náměstí společně se svou sedmičlennou doprovodnou skupinou. Galakoncert Paca de Lucíi je vrcholem programu, který nabídne letošní 5. ročník festivalu Colores flamencos.

Na Horním náměstí vyroste kvůli koncertu mezi Sloupem Nejsvětější Trojice a Arionovou kašnou hlediště s tribunami pro tři tisíce lidí. Pódium ozdobí šest vzrostlých palem. Koncert budou snímat čtyři kamery, které divákům unikátní hudební zážitek přenesou prostřednictvím obrazovky velikosti třípatrového domu. „Velkolepé hudební zážitky pod širým nebem se u nás stávají tradicí. Čeká nás další mimořádná událost světové úrovně. Loni v létě vystoupil v Olomouci přední světový tenorista José Cura, nyní Paco de Lucía, jednička světové flamenkové kytary posledních několika desetiletí. Pro mě se jeho koncertem v Olomouci splní něco jako osobní sen,“ vyzdvihuje chystaný galakoncert primátor města Martin Novotný. 

Přípravy koncertu zabraly více než rok. Jen dolaďování detailů smlouvy trvalo téměř dva měsíce.  „Bez pojistky na milion euro by nebylo možné smlouvu podepsat, pokrývá všechna i nemožná rizika, která mohou být s koncertem v Olomouci spojena,“ prozrazuje detaily náročné organizace ředitel festivalu Colores flamencos Viktor Šebesta. Technický manuál k vybavení pódia, ozvučení a osvětlení koncertu čítá celkem dvanáct stran. „Manuál obsahuje detailní rozpis každého sebemenšího světla, koncovky, drátu či elektrického kabelu. Vše musí být přesně tak, jak požadují,“ uvádí k technickým parametrům koncertu ředitel festivalu. K ozvučení galakoncertu světové hvězdy na aparátu, který bude přenášet zvuk v Olomouci, mají certifikát jen čtyři lidé v Evropě. Další manuál v rukou organizátorů pak řeší požadavky, které je třeba zajistit při pobytu umělce, skupiny a jeho doprovodu.

Vysoké nároky byly ze strany managementu kladeny na ubytování a stravování. „Bylo navrženo několik hotelů, po důkladné obhlídce byl vybrán hotel NH Olomouc Congress. Je však třeba zdůraznit, že ve hře byly do poslední chvíle i hotely mimo město  Olomouc,“ vysvětluje ředitel Viktor Šebesta. Velmi striktní a neúprosný je při organizaci koncertu také požadavek na zákaz pořizování audio a videozáznamů, a to včetně fotografií pro soukromé použití. Za porušení zákazu hrozí sankce v řádech desetitisíců euro.

 „Vzhledem k tomu, že Paco de Lucía letos oslaví šedesáté šesté narozeniny, velmi pečlivě si vybírá místa pro své koncerty. Získat světovou hvězdu proto nebylo vůbec jednoduché,“ přibližuje za organizátory Viktor Šebesta. „Koncert zcela určitě patří k největším a nejvýznamnějším kulturním počinům letošního roku. V posledních letech jsme se z iniciativy města snažili pořádat kvalitní kulturní akce. Je vidět, že si na ně lidé začínají zvykat a chodí na ně. Věřím, že se nám i nadále bude dařit lákat do města umělce tak velkého významu,“ uvedl primátor Martin Novotný a naznačil, že v trendu hodlá pokračovat také v příštím roce.

Jubilejní 5. ročník festivalu Colores flamencos nabídne divákům kromě galakoncertu také další bohatý program. Návštěvníky čeká tradiční flamencová fiesta s módní přehlídkou, která se uskuteční 27. července na Horním náměstí a je plně v režii domácí olomoucké skupiny Aires del Sur a jejích hostů. Tentýž večer se potom od 20:00 hodin představí v Jazz Tibet Clubu španělská tanečnice a choreografka Virginia Delgado s projektem Con Cierto Flamenco. Společně s ní vystoupí tanečník a hudebník Mateo el Gallito a jeho bratr, kytarista Morenito de Triana. Na nedělní podvečer 28. července je připraven vokální recitál našeho předního kytaristy a skladatele Petra Víta a sólistky Janáčkovy opery Národního divadla Brno Andrei Priechodské-Široké. V nádherných prostorách slavnostního sálu Klášterního Hradiska zazní od 19:00 hodin skladby španělských autorů.

Příznivci španělské kinematografie mohou již od čtvrtka 25. července navštívit přehlídku španělských filmů v kině Metropol, která je jako každým rokem zdarma. Skvělá španělská kuchyně bude zastoupena v rámci Dnů španělské gastronomie, jež budou po dobu festivalu probíhat v hotelu NH Olomouc Congress.

Festival Colores flamencos pořádá agentura Friendly&Loyal. Galakoncert Paca de Lucíi spolupořádá společně s agenturou Friendly&Loyal také statutární město Olomouc a marketingová agentura TK PLUS.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...