Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Zastupitelé na svém jednání 30. dubna schválili poslední balík dotací organizacím a spolkům, které pořádají kulturní akce v Prostějově. Tentokrát bylo rozděleno přes 300 tisíc korun, celkově to už ale letos dělá bezmála jeden milion korun. To je však pouze zlomek peněz, které magistrát ročně „nalévá“ do kultury ve městě. Jak Večerníku potvrdila náměstkyně primátora Milada Sokolová, další miliony jdou na provoz divadla, kina, klubu Duha a dalších organizací, v nichž má magistrát své zastoupení. A více než dva miliony korun stojí letos program Prostějovského léta, který už je doslova za dveřmi.



Na jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova v úterý 30. dubna schvalovali komunální
politici poslední „balík“ dotací směřující z magistrátu do prostějovské kultury. „Tentokrát šlo o souhrnnou částku přes tři sta tisíc korun. Na dotace do kultury, ať již na celoroční činnost různých organizací, či na jednorázové akce, byla orgány města v kalendářním roce 2019 dosud schválena finanční částka ve výši 996 550 Kč,“ vypočítala Večerníku Milada Sokolová (ODS a Nezávislé osobnosti města Prostějova), náměstkyně primátora, do jejíž gesce právě kultura v Prostějově patří.
Co se týká celkové podpory města, na první pohled se zdá, že kultura je například oproti sportu trošku v pozadí či opomíjenou záležitostí. „To si vůbec nemyslím! Město se roky snaží podporovat jakékoliv aktivity v oblasti kultury, zavádělo programy na oživování náměstí, připravilo pásmo Prostějovského kulturního léta, zimy, zařadilo velikonoční jarmarky i masopustní veselí. Aktivit je skutečně velké množství, o čemž jsem se přesvědčila již před lety, kdy jsem byla předsedkyní kulturní komise a systematicky navštěvovala všechny kulturní akce. I nyní jako náměstkyně mám často co dělat, abych zejména o víkendech stihla navštívit všechny události. Podporu kultuře tedy nemůžeme měřit pouze pohledem na to, kolik město přidělí dotací různým organizacím. Další miliony korun jdou na pořádání akcí, které má ve svém portfoliu právě radnice,“ vysvětluje Sokolová. Podle známé přívržekyně všech společenských akcí si Prostějované z nabídky kulturních akcí ve městě vždy vyberou podle svého gusta. „Myslím, že kulturní program je velmi pestrý, a to právě díky podpoře různých spolků, které se zabývají divadlem, ať již pro děti, mládež, či dospělé, pěveckých souborů, fotografů, galeristů či pořadatelů koncertů různých žánrů. Činnost spolků, které doplňují činnost města, je skutečně vidět a já jim za to skládám dík,“ vzkazuje náměstkyně primátora pro kulturu.
Jak již bylo zmíněno, podpora města kultuře není určitě jen o dotacích, magistrát ze svého rozpočtu hradí v tomto ohledu mnohé další aktivity. „Jde především o financování městských kulturních organizací, a to formou příspěvků. Knihovna má v rozpočtu na letošní rok schválený příspěvek ve výši 9 665 000 korun, divadlo 6 464 000 korun a kino 3 280 000 korun. V roce 2019 byly subjektům navýšeny mzdy v souladu s nařízením vlády o 661 000 korun. Kino Metro 70 čerpalo navýšení neinvestičního příspěvku ve výši 200 000 korun na částečnou úhradu projektoru pořízeného z dotace ze Státního fondu kinematografie a 70 000 korun na opravu dveří kinosálu. Součástí magistrátu je rovněž oddělení DUHA - Kulturní klub u hradeb, které pracuje s rozpočtem ve výši 7 171 000 korun. Ten ovšem zohledňuje pouze kulturní akce a nikoli veškeré provozní náklady. Jen rozpočet Prostějovského kulturního léta počítá s náklady v celkové výši 2 092 000 korun, které zahrnují náklady za služby, například stavba pódia, zvučení, propagace, za umělecká vystoupení a za materiál,“ spočítala další investice statutárního města Prostějova do kultury Milada Sokolová.
Když se poohlédneme za schvalovacím procesem posledního „balíku“ dotací, Večerník si všiml, že zastupitelé nakonec kulturním organizacím schválili menší částky, než jaké žadatelé po magistrátu chtěli. „Rada města Prostějova, potažmo zastupitelstvo, schválilo na základě jednání kulturní komise prostředky ve stejné výši, či je mírně navýšilo, než v uplynulých letech, tedy bych určitě neřekla, že na kultuře v Prostějově šetříme,“ oponovala náměstkyně primátora.
Již v příštím týdnu započne program Prostějovského léta. „Myslím, že jsme si s kolegyněmi z Kulturního klubu DUHA u Hradeb Pavlou Vaškovou a Martinou Drmolovou daly skutečně záležet a tentokrát oživíme hlavní náměstí dokonce každý čtvrtek. Čeká nás několik novinek, jako je například přehlídka tanečních souborů, módní přehlídka jak společenských oděvů, tak i plavek a ležérní módy, všichni Prostějované se dočkají i pohádek a filmů promítaných na náměstí, stejně jako známých kapel, například Mirai, Desmod či Xindl X. Moc se na program těším a hlavně věřím, že nám vyjde počasí a lidé si léto v Prostějově užijí,“ přeje si Milada Sokolová.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...