Dobré ráno, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Výstavu s názvem Sára a Jan Saudkovi FOTOGRAFIE zahájila v pátek odpoledne slavnostní vernisáž, které se kromě pořadatelů akce zúčastnila i sama autorka poloviny vystavených snímků. Nechyběli zástupci okolních měst ani mediální partner akce, PROSTĚJOVSKÝ Večerník, který vám v následujícím vydání nabídne exkluzivní rozhovor s vynikající českou fotografkou Sárou Saudkovou.

Velkolepé zahájení

Páteční odpoledne se nádvoří plumlovského zámku zaplnilo zhruba dvěma stovkami návštěvníků z širokého okolí. Tentokrát ale ne proto, aby ocenili jedinečnou stavbu, exteriér a interiér plumlovského zámku, ale aby se setkali s jednou z nejvýznamnějších fotografických osobností současnosti, Sárou Saudkovou, která přijela zahájit prodejní výstavu fotografií s názvem Sára a Jan Saudkovi FOTOGRAFIE. Po loňském ročníku výstavy v režii zástupců galerie Knížecí dvůr tak obrazy Adolfa Borna a Renaty Klogner Štolbové vystřídalo více než pět desítek snímků z tvorby dua fotografů, které obsahují kolorované snímky s nezaměnitelným rukopisem Jana Saudka i působivé černobílé fotografie Sáry. Není proto divu, že vernisáž výstavy navštívili i významní představitelé Prostějova, Plumlova a Olomouce, kteří si stejně jako ostatní návštěvníci nenechali ujít příležitost osobně se setkat s autorkou snímků, které jsou tak často označovány jako kontroverzní.

Okouzlující dáma

Sympatická autorka ale měla pořádně daleko k frivolní ženštině, jejíž obraz nám v souvislosti se Sárou Saudkovou soustavně vnucují některá média. „Pro mě bylo nesmírně příjemné překvapení, když začala mluvit. Tak elegantní a zároveň bezprostřední promluvu jsem snad ještě neslyšel... A pořád je to ještě pěkná baba!“ zhodnotil osobní setkání se Sárou Saudkovou prostějovský primátor Miroslav Pišťák. A podobného dojmu bezesporu nabyli i ostatní návštěvníci, mezi účastníky se nenašel snad ani jediný, na kterého by příjemné vystupování dnes už legendární fotografky nezapůsobilo. „Úplně mě překvapilo, jak je to sympatická dáma. Její fotografie a samozřejmě známé fotky pana Saudka jsou prostě úžasné a ona má nádherné šaty,“ nešetřila chválou návštěvnice vernisáže, Jana Václavíková, která na výstavu dorazila i s dětmi. Po úvodní řeči Ing. Pavla Frelicha, majitele pořádající galerie Knížecí dvůr, se chopila slova sama autorka, která nezapomněla poděkovat za skvěle odvedenou práci kurátorce výstavy paní Marii Hanušové, „děkuji moc všem kteří přišli, jsem rodák z nedaleké Litovle, tak pokud jsem někomu z vás přítomných někdy ukradla kuličky nebo třešně ze zahrady, tak se moc omlouvám,“ rozesmála přítomné návštěvníky sympatická fotografka, která se v zápětí ochotně podepisovala a pózovala před stovkou fotoaparátů, málokdo z návštěvníků si totiž nechal ujít příležitost nechat si osobně podepsat katalog výstavy nebo se vyfotit s opravdovou osobností mezi českými fotografy.

Výjimečná atmosféra

Na vernisáži v někdejším sídle šlechtického rodu Lichtenštejnů nesměly chybět ani vybrané lahůdky, víno přímo z vinic samotných Lichtenštejnů a o slavnostní atmosféru se po celou dobu staralo barokní trio z Moravské filharmonie Olomouc. Šlo o opravdu jedinečný zážitek, který si vychutnali všichni příznivci umění. „Výstava se mi samozřejmě velmi líbí, je to velký přínos pro zámek, Plumlov i okolí, proto se snažíme vycházet panu Frelichovi všemožně vstříc. Navíc se už teď předběžně plánuje třetí ročník výstavy, takže se pochopitelně budeme snažit i nadále co nejvíc spolupracovat,“ potvrdil starosta města Plumlova Adolf Sušeň, který se v zápětí přidal k téměř nekonečnému zástupu návštěvníků vernisáže čekající na podpis slavné fotografky. Ta se se svými příznivci, návštěvníky výstavy a pořadateli rozloučila až v podvečerních hodinách, její fotografie a snímky Jana Saudka ale budou moci návštěvníci výstavy shlédnout a třeba i zakoupit až do 31. srpna, ve výstavních prostorách plumlovského zámku.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...