Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 To se u nás jen tak nezažije! Zběsilý tanec lidských prstů po klávesách předvedla americká pianistka Olga Vinokur. Celosvětově uznávaná hudebnice a perla letošních Prostějovských dnů hudby se ve čtvrtek představila v sále prostějovské ZUŠ v Kravařově ulici. A bylo to jízda!


Mimořádná. Takto charakterizoval časopis BBC hru americké klavíristky ruského původu Olgy Vinokur. Že to není jen tak nějaké plácnutí do vody, o tom se mohli přesvědčit všichni posluchači čtvrtečního koncertu. „Olga Vinokur u nás poprvé vystoupila před dvěma lety a jsme moc rádi, že se k nám opět vrátila,“ uvedla koncert ředitelka ZUŠ V. Ambrose Prostějov Eliška Kunčíková.
Pak už se slova ujala sama interpretka, která prostějovský koncert rozdělila do dvou částí. „V té první se zaměřím na etudy. S nimi hráči na klavír obvykle začínají. Já vás ovšem samozřejmě nebudu z etud zkoušet, ale ukáži vám, jak skvělé skladby dokázali v tomto žánru složit mistři, mezi něž patřil například jedinečný Ferenc Liszt,“ uvedla sama Olga Vinokur, která se i v dalším průběhu koncertu netajila svojí náklonností ke klavírnímu virtuosovi a hudebnímu skladateli se slovenskými kořeny.
Druhá polovina koncertu byla věnována tzv. klavírním transkripcím. V podání sólového klavíru tak zazněla hudební díla, která byla původně napsána hned pro několik hudebních nástrojů a teprve později přepsána tak, aby je osobitým způsobem mohl přehrát jediný pianista. Díky tomu si posluchači vychutnali i čtyři věty ze slavné West side story upravené speciálně pro klavír. Publikum si na závěr dlouhým potleskem vyžádalo přídavek, kterým se stala parafráze na slavnou melodii George Gershwina s názvem Embraceable you. „Úžasné. Taky trochu hraji na klavír, ale kdybych do něj mlátil tak jako tato dáma, tak si snad prsty sedřu do krve. Přitom byla až nelidsky soustředěná, přesná a skutečně virtuózní. K tomu všemu musí mít neuvěřitelnou paměť, vše zvládla bez použití partitury. Hrála s velkým zaujetím, ale zdánlivě lehce. Je mi ovšem naprosto jasné, že za tím vším stojí dlouhá léta nepředstavitelné dřiny a drilu,“ vyjádřil své pocity jeden z odcházejících posluchačů.





  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...