Dobrý večer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Uplynulý čtvrtek Večerník navštívil prostory zámku v Konici. V podvečerních hodinách se totiž ve společenském sále konal mimořádný koncert Karla Fleischlingera, takzvaný kytarový recitál Toccata e Chiaconna. Hudbymilovní návštěvníci akce s dobrovolným vstupným spokojeně sledovali Fleischlingera při jeho úchvatné hře na kytary.



Není pochyb o tom, že Karel Fleischlinger je velký milovník kytar. Všechny původní nástroje v jeho sbírce jsou renovované a funkční. Skladby, z velké většiny zahraničních skladatelů, s přehledem a jemně zahrál na renesanční, barokní kytaru, vihuelu, theorbu a arciloutnu. Všechny skladby provázel protagonistův příjemný hlas. Návštěvníci a posluchači se tak dozvěděli různé zajímavosti o nástrojích, o autorech skladeb i představené tvorbě. Naslouchající publikum si vychutnávalo tóny linoucí se ze starých nástrojů. Po odeznění každé skladby následoval bouřlivý potlesk. „Jsem velkápřívrženkyně Karla. Hrál nádherně, až jsem měla slzy v očích,“ svěřila se Božena Srostlíková, jedna z návštěvnic. „Jo, dobrý to bylo. Aspoň se tady v Konici něco děje,“ utrousil při ochodu procházející muž.
Karel Fleischlinger vystudoval kytaru na konzervatoři v Pardubicích, poté absolvoval vysokou hudební školu Franze Liszta. V roce 1986 získal v mezinárodní soutěži v Kutné Hoře první cenu a titul laureáta. Od roku 1991 koncertuje s komorním souborem Lenz-Trio. Hraje také v kytarovém kvartetu PF Guitar Quartet, Romantic Guitar Duu a také úzce spolupracuje s orchestrem nesoucím název Brno Contemporary Orchestra. Vyučuje na Základní umělecké škole v Blansku a na konzervatoři v Kroměříži. Nejen na domácí půdě, ale i v zahraničí pořádal koncerty, z čehož pramení široká a úspěšná diskografie.
Tento mimořádný koncert proběhl na domácí půdě letos již dvakrát, a to v Přerově a Blansku. Dále ovšem s recitálem Toccata e Chiaccona pokračuje jen v Německu.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...