Dobré poledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tohle se nečekalo! Před necelými šesti lety nastoupil do pozice šéfa prostějovské hvězdárny Karel Trutnovský. Nejenže úspěšně navázal na práci svého předchůdce Jiřího Prudkého, díky svému nespornému nadšení a velkému množství akcí se mu dlouhodobě dařilo lákat na hvězdárnu jak žáky a studenty prostějovských škol, tak i všechny milovníky přírodních věd. Ke konci května přesto ve své funkci skončí. Ptáte se proč? Večerník taky...

Sedmačtyřicetiletý Karel Trutnovský v minulosti pracoval jako geodet. Zároveň provázel návštěvníky po tajích hvězdné oblohy na brněnské hvězdárně a planetáriu. Měl pověst nadšence, který astronomií skutečně žije.

Té v Prostějově nepochybně dostál. Proto je jeho odchod pro mnohé překvapením. „Kdyby se mě někdo před půl rokem zeptal, zda zůstanu na hvězdárně až do důchodu, tak mu řeknu, že určitě ano. Situace se ale bohužel změnila. Mrzí mne, že odcházím, přestože vím, že krajský úřad hodlá v brzké budoucnosti investovat do rekonstrukce hvězdárny nemalé peníze. Hvězdárna bude celá v novém, místnosti budou klimatizované a určitě se podaří dokončit i ´Fyzikální hernu´, o kterou jsem několik let usiloval. V posledním plánu činnosti Muzea se dokonce hovoří o přístavbě planetária v roce 2022. Věřím, že jediná hvězdárna v kraji by si takovouto věc zasloužila, studii jsme vyhotovili již v roce 2016. Malé digitální planetárium by jistě mohlo přitáhnout školy i veřejnost na úplně nový a atraktivní typ pořadů. Ale plány se samozřejmě mohou měnit,“ pronesl k celé události Karel Trutnovský, který se k důvodům svého odchodu nechtěl vyjadřovat. „Až do konce května stále zůstávám zaměstnancem Muzea a galerie v Prostějově a nebylo by vhodné, abych to nějak rozpitvával,“ uvedl stroze.

Dětí v kroužcích přibývalo

Karel Trutnovský za svého bezmála šestiletého působení připravil pro veřejnost nespočet přednášek řady špičkových odborníků z oboru přírodních věd. Ještě více se tam konalo akcí pro děti, a to zejména z mateřských a základních škol. Navíc se mu podařilo úspěšně rozjet systém kroužků, kam pravidelně docházely desítky dětí. „Jako malá hvězdárna jsme to měli v takovém rodinném režimu. Šlo mi hlavně o to, aby se u nás všichni cítili dobře a rádi se k nám vraceli. Podařila se přestavba pozorovatelny, vytvoření 3D pořadu nebo instalace nového kvalitního dalekohledu D400. Za svůj největší úspěch ovšem považuji, že se během několika let kolem hvězdárny vytvořila komunitu nadšenců, kteří jí fandí. Svědčí o tom fungování našich čtyř astronomických klubů. Během mého působení nastoupil na hvězdárnu také Martin Tylšar, který původně také chodil do našeho astroklubu a úžasně na hvězdárně vyrostl. Pustil se do věcí, které se tady dříve nedělaly. Podařilo se nám navázat spolupráci s Karlovou univerzitou a Martin nyní pro ně provádí odborná pozorování a je skvělý astrofotograf. Mrzí mne hlavně to, že odcházím od řady mladých a zapálených lidí, kteří dlouhodobě projevují zájem o přírodní vědy. Nicméně v tuto chvíli již nemohu jinak,“ ohlédl se za svým působením Trutnovský, kterého jsme se zeptali, co zamýšlí do budoucna. „Mám již jasnou představu, kde budu od června pracovat. Nerad bych však o ní v tuto chvíli mluvil,“ poznamenal.

Ředitelka chce nové aktivity

Jeho odchodu dle svých slov lituje i ředitelka prostějovského muzea, pod něž hvězdárna spadá. „Dobře si uvědomuji, že se jedná o hvězdáře, který je u veřejnosti oblíbený. V současnosti připravujeme plány na rekonstrukci objektu hvězdárny a případný vznik planetária. Je škoda, že už se na nich nebude podílet. Chtěli jsme od září připravit nové aktivity a faktem je, že v některých ohledech se naše představy neshodovaly,“ okomentovala celou situaci Soňa Provazová, ředitelka prostějovského muzea. Hvězdárna by dle jejích slov měla pro návštěvníky bez problému fungovat dál. „Věřím, že se nám od září podaří připravit i něco nového,“ přidala s tím, že nový vedoucí hvězdárny by měl nastoupit od 1. června. Muzeum jej nyní hledá v probíhajícím výběrovém řízení.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...