Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jak to může dopadnout, když se životem a láskou zklamaný pianista ocitne na ulici a nemá absolutně žádnou inspiraci? S největší pravděpodobností se na něj vrhnou múzy. V merku jej mají hned dvě. Snaží se mu radit a zapůsobit svým šarmem. V divadelní hře se předvedly Michaela Dolinová a Sandra Pogodová. Na tuto akci s nadšením zavítal i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.


„Ženy rodí ve velkých bolestech. Chlapi by měli v podobných bolestech rodit nápady!“ zaznělo při jedné scéně od herečky Pogodové. Představení by se také dalo popsat jako show, komedie, zpěvohra, kabaret, muzikál, drama, či dokonce tragédie. Ať si vlastně divák vybere sám. A že jich v sále opravdu bylo, až na pár volných míst v zadních řadách.Na úplném začátku se losovalo o volné vstupy na Hanácký divadelní máj. Čest vybrat toho pravého vítěze měla sama herečka Michaela Dolinová. Děj začal nevesele, životem a hlavně láskou zklamaný Václav Tobrman v roli pianisty ztrácí veškerou naději v lepší zítřky, je bez nálady, tvořivosti i inspirace. Na scénu přichází Dolinová a Pogodová v roli múz snažících se přivodit Tobrmanovi ještě více depresivní náladu a demotivaci. Podle nich totiž nejlepší umělecká díla vznikají, když je člověk v úzkosti nebo depresi. Dámy předvedly úžasné herecké výkony. Scénář místy s vulgárnějším humorem diváky opravdu bavil. Hlasitý smích nebyl slyšet snad jen při písničkách. Ukázalo se totiž, že Dolinová s Pogodovou nejsou pouze herečky, ale i velmi zdatné zpěvačky.
Třešničku na dortu představoval klavírní doprovod Václava Tobrmana. Zazněly například písně Ach ta láska nebeská, Hlaď mě a líbej, Styl, Miláčku a také písně, které složil Pavel Dostál nebo Richard Pogoda, tatínek Sandry Pogodové.
Hra Už zase miluju dala možnost pochopit jak mužské přemýšlení, tak ryze ženské taktiky. „To, že nás navštívili takto známí herci, je pro Němčice opravdu velká pocta. Je to určitě příjemné kulturní oživení. Dle mého názoru by alespoň jednou za čas mělo zavítat takové představení i do jiných obcí a měst,“ zaznělo z úst od kulturní referentky Heleny Spisarové.
Díky této hře se divák například dozvěděl, jak vypadá rozložení orchestru a proč. Sandra Pogodová totiž v roli múzy představila jednotlivé hudebníky jako milence. I obecenstvo bylo několikrát zapojeno do děje.
„Bylo to opravdu nádherné. Chodíme tady v Němčicích často na představení, když se třeba koná prvomájové divadlo. Jezdíme i do Brna nebo do Prahy. Jsme takoví divadelníci. Ale tady to má o to víc svoje kouzlo, protože je to domácí,“ sdělila Večerníku jedna z divaček Marie Crháková z Němčic.
V závěru představení pianista dostal zamilovaný dopis. Zjistil, že láska je mocnější než cokoliv na světě, pro něj pak největší inspirací do života je žít po boku milujícího partnera. I kdyby kvůli tomu měl přestat se všemi skladbami, básničkami i hrou na klavír. Dokonce byl ochoten kvůli tomu opustit svoje múzy.
„Momentálně do června už žádné takové představení nepřipravujeme. Zanedlouho nás čeká Hanácký divadelní máj, což je každoroční divadelní přehlídka. Ovšem na podzim se můžete na nějaké zajímavé představení u nás v sále opět těšit,“ usmála se Spisarová.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...