Dobrý večer, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V prostějovském muzeu uvidíte v závěru roku expozici třiceti portrétů Milana Knížáka. Jednotlivé obrazy zachycují notoricky známé i méně známé osobnosti, které svým působením vešly do dějin. Součástí každého z nich navíc bude autorův textový komentář, v němž popisuje své dojmy z portrétovaného člověka. Čekat vás přitom bude jedno malé překvapení... Slavnostní vernisáž za účasti autora proběhne v pondělí 17. prosince od 17:00 hodin v hlavní budově muzea na náměstí T. G. Masaryka. A Večerník, jakožto exkluzivní mediální partner, bude u toho!

Od první výstavy Milana Knížáka uběhlo již neuvěřitelných šedesát let. Za tu dobu vytvořil mnoho obrazů, jakožto i plastik či různých grafik. V prostějovském muzeu ovšem uvidíte pouze výběr jeho třiceti portrétů. „Podařilo se mi přivést do Prostějova významnou osobnost dvacátého století profesora Milana Knížáka. Bude představen malířský koncept třiceti portrétů a mimořádně pro Prostějov i překvapení v podobě jednatřicátého portrétu, který bude slavnostně odhalen na vernisáži,“ mne si ruce kurátor výstavy a galerista Jindřich Skácel.
Obrazový cyklus představuje třicet portrétů osobností, které svým působením ovlivnily světovou vědu, umění, filozofii nebo politiku. „V tomto souboru portrétů jsou lidé, kteří mně utkvěli v paměti buď v dobrém, či ve zlém, jsou něčím pro mě významní, symbolizují určitý typ, epochu, zlom,“ vysvětluje Milan Knížák. „Měl jsem k dispozici jen jejich drobné a neperfektní fotografie, většinou nevím, jakou měli barvu vlasů, očí už vůbec ne. Přiřazoval jsem jim proto barvy a atributy tak, jak jsem to cítil, když jsem je začal malovat,“ doplňuje.
Vystavované obrazy tudíž hovoří i o samém autorovi, jeho subjektivním vidění ztvárněných lidí. „Divák si může vybrat. Některé portréty mu budou blíže, některé v něm zůstanou, jiné ho budou odrazovat.“ Tyto díla navíc doplnil svými vlastními komentáři, v nichž popisuje své seznámení a dojem z portrétované osoby. Podle Knížákových slov „jsou rovnocennou součástí výstavy“, a tak vzniká pozoruhodná konfrontace – vypořádávání se s těmi, které jsme osobně nepotkali, ale kteří svými činy nepopiratelně ovlivnili naše životy. Dalo by se čekat, že na vernisáž této jedinečné výstavy významné osobnosti, jakou Milan Knížák rozhodně je, zavítá mnoho návštěvníků. Sám autor je však připraven i na opak. „Budu rád, když na moji výstavu nějací lidé přijdou, ale jsem připraven poděkovat i jen jedinému divákovi,“ usmál se v exkluzivním rozhovoru pro Večerník, který zveřejníme ještě před vernisáží.
Samotná výstava třiceti obrazů Milana Knížáka potrvá až do 3. února 2019.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...