Dobré ráno, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Uplynulý čtvrtek 18. října se mohli obyvatelé Konice potěšit z cestovatelské besedy o Novém Zélandu. Cestovatel, fotograf a spisovatel Petr Nazarov vyprávěl o životě tamních obyvatel, exotické krajině, rozmanitosti ostrovů a přírodě mísící se s moderní civilizací. Téměř dva roky žil na Novém Zélandu a procestoval všechny tamější ostrovy. Vybranou prezentaci plnou krásných fotografií doprovázel dobrodruh svým komentářem.

Když jsem začal cestovat, tak jsem si většinou své zážitky nechával buď pro sebe, nebo je sdílel s přáteli a rodinou. Skoro po deseti letech cestování po desítkách zemí jsem se rozhodl, že by nebylo na škodu se o ty zážitky podělit i s dalšími, a tak jsem začal organizovat tyto cestovatelské besedy,“ prozradil cestovatel Petr Nazarov.
„Co se týče fotografování, stále se cítím jako nováček, měl jsem ale to štěstí, že jsem mohl spolupracovat s mnoha skvělými fotografy jako Rikki Cooke, Debbie Delatour, od kterých jsem se toho strašně moc naučil,“ přidal cestovatel.
Návštěvníci besedy v místní knihovně například nakoukli do života domorodých tradičních kmenů, mohli si prohlédnout přírodní krásy celého souostroví a naučit se něco o novozélandských tradicích. „Beseda se jmenuje Dva roky v zemi Aotearoa, což maorsky znamená Nový Zéland. Za dobu svého cestování jsem navštívil přes deset zemí, ve kterých jsem strávil několik měsíců, v některých dokonce i několik let. Cestování mi dalo to nejlepší vzdělání, a to školu života. Když poznáváte cizí kulturu, lidi a podobně, tak zároveň poznáváte i sebe, svoje hranice a svoji osobnost. Dozvíte se o sobě spoustu věcí,” myslí si Petr Nazarov.
Svoje cesty a poznatky také shrnul do několika knih, které jsou k dostání v každém knihkupectví.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...