Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Významného hosta přivítalo prostějovské kino v sobotu 1. září. Vítěz z festivalu v Karlových Varech za režii Olmo Omerzu přijel se svým filmem Všechno bude, který mohli diváci zhlédnout od 17:30 hodin a poté se ptát na všetečné otázky samotného režiséra formou besedy. Několik desítek diváků se tak mohlo dozvědět o natáčení, o výběru herců nebo také o dalších projektech, které má tvůrce původem ze Slovinska v plánu. Večerník u toho samozřejmě nechyběl. 



Typický outsider čtrnáctiletý Mára a jeho kamarád dvanáctiletý Heduš podniknou cestu za svobodou. Mára ukradne auto a svými průšvihy ohromí i mladou stopařku. Všichni jsou na útěku, na dobrodružné cestě, užívají si náhlou svobodu, kterou už možná nikdy nezažijí. Až do okamžiku, kdy Máru chytne policie. Vyslýchá ho policistka s policistou a divák spolu s nimi váhá, co je realita a co smyšlený chlapecký svět, jelikož někdy je těžké rozlišit pravou skutečnost od fantazie.
Road movie o klučičím přátelství, dobrodružství a velké svobodě natočil oceňovaný režisér Olmo Omerzu, který má za sebou celovečerní snímek Rodinný film, za nějž získal cenu za umělecký přínos na filmovém festivalu v Tokiu, dvě Ceny české filmové kritiky a řadu dalších ocenění. Film byl uveden v slavnostní světové premiéře na letošním karlovarském festivalu, kam byl vybrán jako jeden ze dvou českých zástupců do prestižní hlavní soutěže. A získal cenu za nejlepší režii. Ředitelka kina Metro 70 Barbora Prágerová tak neváhala a pozvala režiséra i s jeho filmem do Prostějova.
„Z premiéry filmu Všechno bude, výherce ceny za režii na KVIFF, mám velkou radost z mnoha důvodů. Jednak nám zavdala příčinu ke svého druhu slavnostnímu zahájení nové ‚kinosezóny' po ospalých prázdninách, pak prokázala, že mladá festivalová hvězda, a tím myslím film i režiséra, zaujme i prostějovské publikum. A v neposlední řadě mě těší, že diváci kladou i velice sofistikované filmovědné dotazy,“ usmívala se Barbora Prágerová.
Samotná atmosféra večírku po filmu byla moc příjemná a přátelská. „Vřele doporučuji všem, kdo u nás žádnou premiéru s občerstvením od prostějovské Kozy, co zůstala celá nezažili, aby nás určitě příště navštívili. Bývá to multismyslový zážitek. Na podzim nás toho čeká spousta, takže k návštěvě prostějovského ‚chrámu kinematografie' bude mnoho příležitostí,“ láká do kina na další události jeho ředitelka.
Po půldruhé hodině dlouhém filmu přišly na řadu otázky nejen pro režiséra, ale i mladého herce Jana Františka Uhera. „Improvizaci tam určitě najdete, někdy jsme nechali kameru zapnutou, aniž by o tom herci věděli, někdy jsme si pro ni cíleně šli. Ono to chvilku trvá, než herci odstraní takový pomyslný blok, začnou sami improvizovat a zároveň si i natáčení v tomhle smyslu užívat,“ zareagoval Olmo Omerzu na otázku, jak moc jsou provázané improvizace a scénář. Exkluzivní rozhovor s tímto režisérem najdete již v příštím vydání Večerníku.
Dodejme, že kino Metro 70 bude snímek Všechno bude prmítat v září v průběhu měsíce září ještě několikrát.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...