Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V sobotu 30. června 2018 zemřel v devětašedesáti letech prorektor JAMU v Brně, dramatik, divadelní dramaturg, teatrolog a vysokoškolský pedagog Josef Kovalčuk. Rodák z Trutnova absolvoval v roce 1972 Filozofické fakultě UP v Olomouci obor čeština a historie. V letech 1973–1979 studoval obor dramaturgie na pražské DAMU. V dubnu 1974 se stal dramaturgem Hanáckého divadla (později známého pod zkratkou HaDivadlo), poloprofesionální scény založené pod hlavičkou tehdejšího Městského kulturního střediska v Prostějově.

Společně s dalším režisérem Svatoplukem Válou tvořili zakladatelskou dvojici. V roce 1978 se k divadlu připojil jako herec a třetí režisér Arnošt Goldflam. HaDivadlo vzniklo jako autorské divadlo studiového typu, dnes už kultovní scéna plná pozoruhodných inscenací. PhDr. Josef Kovalčuk vnášel do divadla snahu o programově autorský charakter, etiku a aktuální filozofický přesah. Za připomenutí určitě stojí například jeho dramatizace Švejdovy Havárie, Vančurovy Markéty Lazarové, hra Malý princ na motivy světoznámé knihy A. de Saint-Exuperyho, či Strakatý máslo (podle J. Š. Kubína). Inscenace Hra bez pravidel byla motivována prostějovskými událostmi z dubna roku 1917. Tyto hry z první poloviny 80. let už představovaly HaDivadlo působící jako profesionální scénu Státního divadla v Brně, přičleněné k Divadlu na provázku. Kovalčuk byl spjatý s HaDivadlem i po jeho přestěhování z Prostějova do Brna v roce 1985 a jako dramaturg v něm působil až do roku 1996. Josef Kovalčuk byl v Prostějově členem redakční rady Štafety, do níž přispíval různými články. V letech 1997–2002 působil jako dramaturg a umělecký šéf činohry Národního divadla v Praze, v letech 2009–2013 byl dramaturgem Divadla Husa na provázku. Dvanáct let působil ve funkci děkana brněnské DAMU. Na divadelní fakultě byl vedoucím kabinetu pro výzkum divadla a dramatu. „Osobně v něm ztrácím jednoho z nejbližších životních přátel i divadelních spolupracovníků. Jeho odchod je nejen pro mne osobně, ale i pro celou JAMU nenahraditelnou ztrátou. Byl jednou z největších divadelních osobností českého divadla poslední čtvrtiny 20. století a základním koncepčním tvůrcem HaDivadla v tomto období. Od počátku 90. let nezaměnitelným dílem též spoluvytvořil divadelní fakultu a celou Janáčkovu akademii múzických umění,“ uvedl pro web města prostejov.eu rektor JAMU Petr Oslzlý.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...