Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Předminulou středu 13. června zavítal do sálu Městské knihovny dobrodruh, fotograf a cestovatel Tomáš Kubeš. Ten se vrátil z prozkoumávání souostroví Vanuatu v Tichomoří a podělil se s diváky o své zážitky, fotky, ale i o trápení a o zážitek blízké smrti. Kubeš si přichystal pro zájemce dvě hodiny plné vyprávění, fotografií domorodých kmenů, zvyků a krásy tamějších ostrovů.

O jeho cestovatelské přednášky je v místní knihovně velký zájem a sám autor se do Prostějova rád vrací předávat zkušenosti a poznatky z cest nebo inspirovat lidi, aby se nebáli cestovat do tajemných koutů světa.

„Dost zajímavé je, že poslední zločin se na jednom ostrově odehrál v roce 1980, od té doby nemá jejich stočlenná policie vůbec žádnou práci. Pokud odložíte svůj batoh u palmy a za rok se vrátíte, váš batoh tam stále bude ve stejné poloze,“ líčí Kubeš rajské vlastnosti souostroví.
Tento cestovatel se věnuje fotografii vášnivě již od dětství, profesionálně pak od roku 1998. Původně pochází z Horoměřic u Prahy, ale v současné chvíli je jeho domov tam, kde se zrovna nachází při svých cestách. Několik let prožil cestováním po Africe a poznáváním tohoto kontinentu, který je jeho nejoblíbenějším kontinentem. Procestoval také i Evropu a Asii, celkem fotografoval reportáže ve více jak 100 zemích světa. Vedle reportážní fotografie se věnuje také klasickému portrétu, architektuře, reklamě a humanitární fotografii. Je autorem fotografií k několika knihám, například „Park Life“ nebo připravované knize věnované památkám UNESCO v Evropě. Jeho snímky a články můžete najít v České republice v titulech, jako jsou Koktejl, Lidé a Země, Instinkt, Travel in the Czech republic, Travel Digest, Travel Focus, Hospodářské noviny a mnoha dalších. Mezi jeho komerční klienty patří například firmy Telefónica O2 Czech Republic, Skanska, GE Aviation Czech, GE Energy, IBM Česká republika, Louis Vuitton, Gucci, Eurolines. Dále také spolupracuje s organizací UNICEF, jak tomu bylo například při posledním projektu očkování v Mauretánii.
Na Vanuatu strávil Kubeš několik měsíců, poznal se s místními kmeny a naučil se vařit tradiční místní jídlo z kuřete. Aby ale vše nevypadalo jen růžově, našlo se pár věcí, které my považujeme za samozřejmost a bez kterých si život neumíme představit. A ty na takovýchto místech rozhodně nenajdete.
„Když zazvoní pošťák, který jezdí jednou do roka, a vy nejste doma, hodí vaše zásilky do moře. Takhle někdo nebyl doma, když mu přišlo auto. Ale vážně. Žádné vymoženosti typu telefon, internet, televize, z ostrova se dostanete pouze tehdy, když přijede loď. To ale nikdy nevíte dopředu, takže lidé na této fotce čekali u břehu několik měsíců, než jsme se objevili u ostrova,“ popisuje určité strasti Kubeš a jedním dechem dodává. „Tito lidé ale neznají stres a spěch, takže oni si v klidu počkají, až se někdy loď objeví, zatímco vy se zblázníte.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...