Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V oblasti střední Moravy bychom dnes již těžko hledali člověka, který by neslyšel o Mezinárodním hudebním festivalu Keltská noc. Tento ojedinělý festival prošel za sedmnáct let své existence obrovským vývojem a stal se zaslouženě jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí celého Olomouckého regionu a dosah tohoto festivalu jde daleko za hranice celé České republiky.

Letošní ročník, který se koná za finanční spoluúčasti Olomouckého kraje a statutárního města Prostějova a pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka proběhne ve dnech 20. a 21. července 2018, tradičně opět v autokempu Žralok ve městě Plumlov, které se pyšní nejen svým zámkem, ale i bohatou keltskou historií svého okolí.
Slyšte všichni Keltové, Vikingové, Slované, Frankové, Germáni a jiné pohanstvo všeliké! V programu Keltské noci 2018 vystoupí na 150 účinkujících z 9 zemí Evropy.
Nejžhavější novinkou je zcela jistě skupina CELKILT z Francie
Tato krvavě brilantní pětičlenná keltská punková kapela z francouzského Roanne poblíž Lyonu patří k nejlepším keltským hudebním projektům současné Evropy a skupina prožila již na začátku své kariéry obrovský úspěch jako finalista soutěže Francie má talent. Heslo skupiny CELKILT je: Rock 'n' Kilt!!! Skupina dokonalým způsobem spojuje oheň irského Jigu se sílou rockové hudby. Předvádějí bláznivé živé představení, která radostně přeskakují z irské tradice až třeba do vod AC/DC, The Beatles nebo dokonce zazní i Michael Jackson „a'la Bagpipe“! Všechno je o přímém zásahu rytmu a vtažení do zběsilé a odvázané festivalové nálady, s cílem: „šířit sílu Kiltu!“
Zde je jejich příběh: Jednou dávno vzal Velký Alchymista čtyři prvky – vzduch, vodu, zemi a oheň – a předal je "Můze", obdařil je nadšenou rockovou sílou, zuřivostí irského Jigu, daroval jim housle, bubny, kytaru, píšťaly a dudy a řekl jim: "Zhmotníte se a ožijete! Budete hrát a poznáte sílu Kiltu." A tak se také stalo a zrodil se CelKilt. Alchymista pak sám užasnul nad sílou svého výtvoru řka: "This rocks!" A pak spokojeně odešel do hospody dát si pintu starého dobrého Guinness.
CELKILT letos přijedou poprvé do ČR a budou SDÍLET SÍLU KILTU výhradně s námi na festivalu Keltská noc 2018!!!
Další hvězdy letošního programu budou:
CELTICA PIPES ROCK (Rakousko) skupina z Vídně, která zazářila jako meteorit na keltském hudebním nebi a sklízí velké úspěchy na pódiích nejen evropské keltské scény, ale v posledních 5 letech hlavně v USA. Od roku 2013 Celtica odehrála již více než 400 koncertů po celé Evropě a v USA od Floridy až po Aljašku, z New Yorku přes San Francisco až na Hawai. Úspěšně vystoupila na všech velkých keltských festivalech a letos to bude po 3 letech její 2. vystoupení na Keltské noci..
SLIOTAR (Irsko) hvězdná stálice festivalu - skvělá skupina z Dublinu, která hraje na KN nepřetržitě od jejího druhého ročníku v roce 2003, takže letos již po šestnácté! Sliotar je miláčkem publika Keltské noci.
TRADISH (Dánsko) nejlepší dánská skupina hrající irskou tradiční hudbu ve svém citlivě moderním osobitém a vysoce profesionálním stylu.
SELFISH MURPHY (Maďarsko/Rumunsko) pravý, nefalšovaný keltský Rock n' Roll z Drákulova kraje Transylvánie.
ČESKÉ SRDCE legendární česká skupina pod vedením Michala Šenbauera, který má za sebou, mimo jiné, i kariéru ve skupině slavného Alana Stivella.
TOMÁŠ KOČKO a Orchestr Tomáš Kočko je dnes již velmi známý písničkář, zpěvák, skladatel a badatel na poli moravské kultury a historie. Již více než sedmnáct let vystupuje se svým ORCHESTREM. Tato skupina byla účastníkem prvního ročníku Keltské noci v roce 2003 a během let získala mnoho ocenění za svou tvorbu, např. dvarát cena Anděl za Album roku.
Další skvělé skupiny v letošním programu:
LUA (novinka KN), DELORAINE (novinka KN), POITÍN , QUANTI MINORIS, HAPPY TO MEET, GWALARN, VINTAGE WINE, JOLLY BUSKERS, THE REBEL PIPERS.
Páteční půlnoc osvítí svou ohňovou show mistr AKÁDA a jeho družina, letos živě ve spolupráci se skupinou Happy To Meet.
Během sobotního večera uvidíte i Poledace v keltském stylu v podání Bobbie a Jindřicha Šafranových na hudbu, kterou pro toto vystoupení napsal starý Viking Tom Somr.
Keltská noc však není jen o hudbě a tanci, ale také o keltské historii a tradicích. Členové skupiny LATENART postaví svůj keltský tábor, kde vám budou předvádět keltská řemesla a druid Luwer poví zájemcům mnoho zajímavého o keltské historii a tradicích. Přednášku o keltské spiritualitě bude mít tradičně i naše keltská čarodějka Erika B. Další novinkou KN bude keltská šermířsko-divadelní skupina MENHIR, která vystoupí před hlavní scénou během sobotního odpoledne.
Tradiční výuka irského tance proběhne opět během sobotního podvečera pod taktovkou skupiny Démáirt.
„Keltská noc je ale hlavně i o dobré náladě a krásné atmosféře, kterou spoluvytvářejí všichni návštěvníci festivalu sjíždějící se jak z celé ČR, tak i ze zahraničí, samozřejmostí bude opět dobré jídlo a pití všeho druhu, včetně keltské medoviny od starého Kelta Roberta,“ prozrazuje k nadcházejícímu ročníku Tomáš Somr, zakladatel a duchovní otec festivalu.
Cíle se prý nemění. „Keltská noc není festival komerčního zaměření, jejím hlavním posláním a vizí je a bude připomínat lidem vzájemnou kulturní propojenost zemí Evropy prostřednictvím ´keltství´, které jako historická nit propojuje většinu zemí Evropské unie a která ovlivnila i kulturu mnoha zemí po celém světě. Chceme také ukázat, že i náš region je významnou součástí této historie a velmi si vážíme podpory, kterou tomuto kulturnímu projektu věnuje Olomoucký kraj a statutární město Prostějov,“ uvedl Somr.
PROSTĚJOVSKÝ Večerník je i tentokrát exkluzivním mediálním partnerem festivalu KELTSKÁ NOC 2018. Srdečnětedy zveme všechny, kteří máte rádi irskou a keltskou hudbu, irský tanec, pravou keltskou zábavu, přijďte prožít krásný keltský víkend do Plumlova. Těšíme se na vás!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...