Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Olomoucký kraj ve spolupráci s marketingovou společností TK PLUS pořádají další ročník udílení Cen v oblasti kultury. „Kultura vytváří charakteristickou tvář Olomouckého kraje a jsem rád, že díky cenám můžeme poděkovat lidem, kteří se jí věnují. Oceňujeme ty, kteří se nesmazatelně zapsali do uměleckého života v našem kraji a ovlivnili regionální kulturu. Věřím, že tato anketa je nesmrtelná, protože mimořádných osobností má kulturní scéna v Olomouckém kraji mnoho a s postupem roků jich neubývá, naopak,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

Dvanáctý ročník bude stejně bohatý jako ty předešlé. V letošním roce bylo opět z čeho vybírat. Celkem bylo navrženo 96 návrhů, ze kterých vzešlo 88 nominací.
Ceny jako tradičně budou předávat čelní představitelé Olomouckého kraje a významné osobnosti politického, společenského a kulturního života. Celý slavnostní večer bude bezesporu nejen významnou společenskou událostí, ale zároveň vyjádřením díků jak oceněným, tak všem, kteří v oblasti kultury pracují profesionálně i amatérsky. Různorodost a široká škála oceněných osobností, organizátorů i samotných akcí svědčí o vysoké kulturní vyspělosti obyvatel olomouckého regionu.
V současnosti přibývá mnoho významných děl i akcí a roste celá řada osobností v oblasti kultury. Vytváří to předpoklady pro skutečně dlouhou tradici udělování cen v této oblasti a znovu potvrzuje, že lidé v našem regionu jsou nejen pracovití, úspěšní podnikatelé, vědci, sportovci, ale i lidé, jímž kultura ve své různorodosti není cizí, že ji nejen rozvíjí, ale vytváří i stále nová kulturní díla ku prospěchu nás všech.
Slavnostním večerem bude provázet Marek Eben a na jevišti Městského divadla v Prostějově vystoupí významní hudební hosté a osobnosti: Josef Vojtek, Inflagranti, The Addams Sisters a Jiří Lábus.
1) Cena za celoživotní přínos (dvorana slávy)
Pan Libor Vojkůvka
Libor Vojkůvka je český naivní malíř, který se narodil v Rychlově u Bystřice pod Hostýnem. Původním povoláním zahradník se v 70. letech dvacátého století, po vojně, začal jako samouk věnovat malířství a od konce 70. let také pravidelně vystavuje v galeriích v ČR i ve světě. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha světových galeriích, za všechny uveďme například v International Museum of Naive Art ve Vicq (Francie), a v řadě soukromých sbírek.
Kromě malby intenzivně cestuje, navštívil na 140 zemí světa. Sám o sobě říká, že je nejen malíř, ale i cestovatel, dobrodruh, fotograf, sběratel utencílií, filozof, básník, spisovatel, entomolog, zoolog, ichtyolog, herpetolog, zdatný pěstitel sukulentů, botanik, odborník na plísně, pábitel, člověk vytříbeného vkusu a vysokých hodnot mravních, tramp, kytarista, též zpěvák – příležitostný jódler, milovník žen a donedávna ještě i abstinent. Je také autorem večerníčku pro děti. Za tři pilíře svého žití označuje malířství, cestování a entomologii. Žije a tvoří ve Šternberku.
2) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – hudba
Paní Lenka Dohnalová
Je olomouckou pedagožkou a sbormistryní. V současné době je sbormistryní tří pěveckých těles, se kterými koncertuje nejen v Olomouci a Prostějově, ale také v dalších městech kraje a celé republiky. Nejdéle vede Komorní sbor Lenky Dohnalové Mlynářové, jenž založila a umělecky i produkčně řídí již více než dvacet let. S tímto sborem se pevně zapsala na olomouckou hudební scénu a ve spolupráci s předními filharmonickými tělesy (např. Janáčkova filharmonie) a dalšími hudebními uskupeními (např. kapela Hradišťan) nastudovává a provádí rozmanitá hudební díla.
3) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – výtvarné umění
Pan Vít John
Od roku 1992 se profesionálně věnuje malbě a grafice. Ve své tvorbě se zaměřuje na figurální kompozice. V dřívějším období své tvorby se hodně věnoval cyklům inspirovaným Starým a Novým zákonem, řecké mytologii, divadlu dell´arte a cyklům O andělech. V současné tvorbě se však těmto inspiračním motivům věnuje jen okrajově. Více těží ze života a mezilidské vztahy a lidské povahy převádí do symbolické roviny. Svá díla vystavoval na mnoha autorských a kolektivních výstavách v České republice, ale také na Slovensku, v SRN, Rakousku, Itálii, Litvě, Holandsku, Chorvatsku, v Rusku, Kanadě či Venezuele.
4) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – divadlo
Pan Vladimír Čapka
Vladimír Čapka je významný ochotnický divadelník, zakladatel Divadelního souboru Josefa Kajetána Tyla v Brodku u Přerova. Už od dětství hrál divadlo ve škole nebo v Sokole v Citově, kde začínal, dále v Brodku, v Rokytnici, Věrovanech, ve Velkém Týnci, v Majetíně a jinde. V divadle měl mnoho funkcí, byl maskérem, dramaturgem, režisérem, ale hlavně hercem. Do srdcí diváků se vepsal jako Mates v Dalskabátech, Tobiáš Říhal ve Večeru tříkrálovém či Molièrův Harpagon. Byl také okresním místopředsedou Svazu českých divadelních ochotníků. Je zakladatelem herecké dynastie, k ochotnickému divadlu přivedl také svou ženu Marii. Dva synové a dva vnuci se herectví věnují profesionálně.
5) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – film, rozhlas a televize
Pan Miroslav Krobot
Narodil se v roce 1951 v Šumperku, ale sám se označuje za Zábřežáka.
Po studiích působil v Chebu a Hradci Králové, v roce 1984 přešel do pražského Realistického divadla. V letech 1985 a 1988 získal za své režie Cenu Českého literárního fondu. Jako kmenový režisér Národního divadla získal za dramatizaci románu bratří Mrštíků Rok na vsi v roce 1993 cenu A. Radoka. Od roku 1996 byl uměleckým šéfem Dejvického divadla.
Na filmovém plátně debutoval v roce 2005 ve filmu Příběhy obyčejného šílenství. Za roli Otce získal Českého lva. Diváci ho však mohli vidět i v jiných filmech, například Aloisi Nebelovi popisujícím život výpravčího nádražíčka Bílý potok na úpatí Jeseníků.
V roce 2014 debutoval jako filmový režisér a jeho debut, snímek Díra u Hanušovic, získal tři České lvy. V roce 2017 M. Krobot natočil v Olomouci snímek Kvarteto o čtveřici muzikantů.
M. Krobot se věnoval i pedagogické dráze na pražské DAMU, kde vychoval několik výjimečných talentů, mezi jinými např. I. Trojana, T. Vilhelmovou či J. Macháčka.
Je jedním z nejvýznamnějších českých divadelních režisérů své generace, patří k osobnostem, které výrazně modelují podobu současného českého divadla.
V tomto ročníku Cen Olomouckého kraje byl nominován za film Kvarteto, který se natáčel v Olomouci.
6) Cena za výjimečný počin roku v oblasti umění – literatura
Novotný, Lubomír: Krčmaňská aféra: tajemný pokus o atentát na československé ministry
„Precizní připomenutí jednoho ze zločinů KSČ ještě před únorovým pučem a zároveň vynikající studie o bezskrupulózním politickém extremismu“ (J. Padevět, anketa Lidových novin „Kniha roku 2017“).
Kniha připomíná události známé pod názvem krčmaňská aféra, která po několik měsíců r. 1947 hýbala politickým děním třetí republiky. Na jejím počátku stálo odeslání tří balíčků s výbušninami třem nekomunistickým ministrům tehdejší čsl. vlády Drtinovi, Zenklovi a Masarykovi v září 1947. Publikace přináší dosud nejobšírnější analýzu dodnes neobjasněné kauzy. Čtenář se jejím prostřednictvím seznámí s hlavními protagonisty doby i mezinárodním kontextem. Jedna z hlavních vyšetřovacích verzí případu směřovala do Krčmaně a Olomouce, proto je silně akcentována regionální linie s výraznými politiky i státními úředníky, stejně jako s běžnými lidmi, kteří se do příprav či vyšetřování atentátu nějakým způsobem zapojili. Stopy kromě Olomoucka vedly do Parlamentu, k členům KSČ. Komunisté, kteří už v té době ovládali Sbor národní bezpečnosti, kladli vyšetřování maximální odpor a k procesu s údajnými pachateli nikdy nedošlo, protože jejich stíhání bylo po únorovém převratu zrušeno. Kniha je významným počinem v oblasti regionální historie a její vydání bylo doplněno o besedy, rozhlasové televizní rozhovory a také výstavu ve Vědecké knihovně v Olomouci.
7) Cena za výjimečný počin v oblasti tradiční lidové kultury, ochrany a popularizace kulturních hodnot
Vlastivědné muzeum v Šumperku, příspěvková organizace
Vlastivědné muzeum v Šumperku, příspěvková organizace za novou interaktivní expozici v Lovecko-lesnickém muzeu na zámku Úsov. Lovecko-lesnické muzeum otevřelo zrenovovanou expozici domácí fauny a lesnictví. V nové interaktivní podobě jsou vystaveny preparáty velkých a malých druhů domácí fauny, kolekce hmyzu i atraktivní sbírka loveckých zbraní včetně zabavených pytláckých zbraní a pomůcek. Výstava čítá dohromady na 1200 exponátů. Výstavní prostory byly zrenovovány po téměř 30 letech. Investice vyšla na více než čtyři miliony korun.
8) Cena veřejnosti Olomouckého kraje za výjimečný počin v oblasti kultury
Pěvecký sbor Cantabile, z. s.
Komorní sbor má za sebou pouhé dva roky činnosti. Má 24 členů a tvoří jej zejména studenti středních a vysokých škol, kteří v minulosti dlouhodobě zpívali v Dětském pěveckém sboru Cantabile. Sbor si za krátkou dobu své činnosti připsal také řadu úspěchů. Jako příklad můžeme uvést zlatou medaili z mezinárodní soutěže Svátky písní Olomouc 2016 nebo reprezentaci Olomouckého kraje v rámci festivalu Kulturní léto v Senátu 2017.
9) Cena hejtmana Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury
Paní Dana Hlobilová
Malířka Dana Hlobilová pochází z uměleckého prostředí. Jako mimořádně talentovaná byla v roce 1946, ještě před ukončením středoškolského studia, přijata do ateliéru na VŠ uměleckoprůmyslovou v Praze, kde absolvovala v roce 1951 u profesorů J. Nováka a A. Kybala. V počátcích tvorby se orientovala na užité umění ve spolupráci s architekty. Vedle několika zdařilých týmových realizací v Praze a Karlových Varech zaujala zejména světovým úspěchem na výstavě EXPO 58 v Bruselu (Diplome d´honneur) za skleněnou „zpívající fontánu”. Fontána je po rekonstrukci od roku 2009 součástí expozice Národního technického muzea v Praze. D. Hlobilová žije a tvoří v Praze. Je členkou Sdružení pražských malířů. V letošním roce oslaví 90 let a patří mezi ty umělce, jejichž tvorba má nezpochybnitelný nadregionální význam.
10) Cena „Mistr tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje“
Pan Josef Sýkora
Josef Sýkora se práci s dřevem věnuje od mládí, kdy jej do tajů profese zasvětil jeho otec, který se ve volných chvílích věnoval řezbářství. J. Sýkora se vyučil modelářem v Sigmě Lutín, kde působil až do roku 1991. Zároveň si opatřil živnostenské oprávnění a začal se specializovat na výrobu tradičních dřevěných hraček. V Loučanech si zřídil vlastní dílnu a s manželkou provozuje i malý obchůdek, kde nabízí především svoji produkci. Je také duchovním otcem projektu „Hanácké glétování“, jehož cílem je sdružovat místní drobné řemeslníky a oceňovat jejich práci.
Navržený ovládá veškeré fáze výroby dřevěných hraček (jedná se o klasické truhlářské a řezbářské techniky); ty jsou často prováděny na nářadí, které vyrobil ještě jeho otec. Do jeho sortimentu patří především různé druhy hraček pro děti (od klasických přes pexesa až po různé rozkládací hlavolamy). Mimo to vyrábí i dekorativní a praktické předměty do domácnosti. S návrhy a malováním hraček mu pomáhá jeho manželka, s níž vychoval také syna a dceru, kteří pravděpodobně jejich řemeslo v budoucnosti převezmou. Pravidelně se účastní řemeslnických trhů a jarmarků a svým rukodělným uměním se tak podílí na dobré pověsti našeho regionu.

Termín konání: čtvrtek 12. dubna 2018 v 19.30 hodin
Místo konání: Městské divadlo Prostějov
Scénář a moderace: Marek Eben


Reportáž ze slavnostního večera najdete v příštím tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...