Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

1.)

PŘEPADENÍ TENISTKY:

Kvitová čelila útočníkovi s nožem!

Na událost, která nejvíce otřásla celým Prostějovem, jsme čekali až do závěrečné rovinky uplynulého roku. Bohužel to byl šok, který posadil na židli nejen sportovní příznivce! Psal se 20. prosinec 2016, když se Večerník jako první médium z celého světa dozvěděl, že ve svém prostějovském bytě byla přepadena tenistka Petra Kvitová! Dvojnásobná wimbledonská šampionka si po útoku od neznámého pachatele odnesla pořezané šlachy na prstech levé ruky, načež Kvitová musela podstoupit náročnou čtyřhodinovou operaci u specialistů ve Vysokém nad Jizerou. Kariéra někdejší světové dvojky je tak minimálně na půl roku v trapu, a zda-li se hráčka TK Agrofert vůbec vrátí na kurty v plné síle ukáže až samotný průběh rehabilitace. Policie ČR sice záhy zveřejnila přesný identikit, ale pachatele do uzávěrky tohoto speciálu stále nedopadla...

2.)

DVA VRAZI, ze kterých mrazilo...

Čtyřiadvacetiletého Prostějovana Tomáše Francla honili policisté po Vrahovicích a vzápětí zatkli v Čechovicích. Mladík předloni brutálně zabil dědečka a babičku v Tovačově, v lednu 2016 pak za dvojnásobnou vraždu dostal čtyřiadvacet let kriminálu. To sedmašedesátiletý Antonín Pospíšil z Bedihoště vyvázl za popravu svého tchána s třináctiletým trestem.

3.)

„Třešničkář“ v maléru

Nejdéle fungující zastupitel města v celé historii Prostějova v závěru října 2016 rezignoval na post radního, přičemž zbývající konšelé jej navíc ještě předtím odvolali ze všech veřejných funkcí v městských subjektech. Komunista Josef Augustin se ale i přes svůj druhý daňový delikt stále odmítá vzdát mandátu samotného zastupitele a tím tak trochu staví křehkou koalici do nejisté pozice...

4.)

HRY DTJ i s premiérem!

Akcí nadregionálního významu byly Všesportovní hry DTJ, které se v Prostějově uskutečnily začátkem září. Na Hanou se sjely více než dvě stovky sportovců z celé republiky a nechyběly ani výpravy z USA a sousedního Slovenska. O mimořádné prestiži akce svědčí i osobní účast předsedy vlády České republiky Bohuslava Sobotky při zahajovacím ceremoniálu.

5.)

VYVRCHOLENÍ FOTBALOVÉ PĚTILETKY

V předchozích letech znovu nastartovaný fotbalový projekt slavil v roce 2016 největší úspěch. Tým 1.SK se v předchozích letech postupně vyšplhal z divizní soutěže až do té profesionální, když se na přelomu května a června stal vítězem MSFL. Prostějovský fotbal se tak po třinácti letech vrátil na druholigovou mapu. Vedle samotných hráčů má na této skutečnosti zásluhu dvojice Petr Langr a František Jura, která stojí od úplného prvopočátku novodobé historie.  

6.)

JOSEFKOL

Ředitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem Václav Obr hostil 23. a 24. července v zámeckém parku řemeslníky ze všech koutů České republiky. Lidé díky tomu mohli obdivovat mistry všech devatenácti cechů, kteří se podíleli na stavbě historického kočáru. Díky vydařenému počasí a atraktivnímu doprovodnému programu překonala letošní návštěvnost všechny předchozí ročníky této dlouhodobě velmi úspěšné akce. „Bylo tady více jak pět tisíc lidí,“ mnul si ruce Obr.

7.)

Tenis byl opět nepřehlédnutelný...

Místní tenisoví činovníci se již dlouhé roky nechávají slyšet, že je Prostějov hlavním městem světového tenisu. Že se nejedná jen o plané vychloubání, dokazují výsledky. Rukopis prostějovského klubu TK Agrofert nesou hned tři cenné olympijské kovy zásluhou Petry Kvitové, Barbory Strýcové a Lucie Šafářové. Následná obhajoba triumfu v ženském Fed Cupu by se bez hráček z Prostějova určitě neobešla (Kristýna Plíšková, Kvitová, Šafářová, Strýcová) a vše stvrzuje několik deblových titulů Lucie Šafářové i další rok Tomáše Berdycha ve světové desítce. Ve druhé polovině roku pak potvrdil prostějovský tenis naprostou dominanci také na tuzemských kurtech. Tři mládežnické a jeden dospělý titul v soutěžích družstev, plus ovládnutí Zlatého kanára - ankety vyhlašující nejlepší české tenisty - je nejlepší odpovědí všem škarohlídům.

8.)

SMRŽICKÉ VANDR

Příležitost strávit coby turista alespoň jeden krásný slunečný den dostali všichni, kteří v sobotu 21. května dorazili do sportovního areálu ve Smržicích. Díky sehranému a velmi výkonnému týmu pořadatelů se zde konala největší turistická akce v regionu. Na její dvanáctý ročník dorazilo 1 738 turistů, čímž se podařilo o sto jednoho účastníka překonat maximum z roku 2012. Vzhledem k tomu, že dle statistik měly Smržice ke konci uplynulého roku 1 657 obyvatel, jejich počet se tak díky vandru poprvé v historii více než zdvojnásobil!

9.)

Rošáda u strážců zákona

K prvnímu červenci 2016 skončil ve funkci vedoucího územního odboru Policie ČR v Prostějově Pavel Novák. Dlouho se přitom otálelo se jmenováním nástupce, teprve až v polovině října jej na pozici šéfa prostějovské policie nahradil dosavadní „druhý muž“ Miroslav Spurný. Žádné velké změny ale zatím policie - alespoň navenek - nezaznamenala.

10.)

Volejbalistky dál kralují

Nadvláda na tuzemských palubovkách v podání volejbalistek VK AGEL trvá. V uplynulém roce se tuzemské hegemonky mohly pod vysokou sítí radovat jak z dalšího zisku Českého poháru, tak i následně z mistrovského titulu. Získaly tak v nepřetržité řadě již osmý primát, národnímu poháru kralují dokonce o jednu sezónu déle. Úspěchů dosáhly i mládežnice.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...