Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

A je to tady. Dnes máme již druhý den nového roku 2017 a každý asi tak trochu bilancoval, jaký pro něj byl ten uplynulý... Někdo je velmi spokojený, někdo třeba velmi zklamaný, ale statisticky stejně asi nakonec většina z nás zjistí, že to byl rok, kdy se něco povedlo a něco zase ne, a řekne si, že v tom dalším, který má na konci sedmičku, jež je údajně šťastná, by se všechno mohlo zase posunout k lepšímu.

Je třeba si ovšem uvědomit, že zázraky samy nepřijdou. Prsten princezny Arabely také nikdo z nás nevlastní a o láhev s džinem, který plní všechna přání, asi také jen tak nezakopneme. I když v tomto případě občas na splnění přání dojde, pokud v láhvi narazíme aspoň na značkový Gin a ten nám pomůže se rozveselit. Takže stručně řečeno, ke světlým zítřkům se posuneme jen a pouze vlastní prací, vlastní myšlenkou, vlastním nápadem, vlastní aktivitou.

Všechno tohle čeká i naše město Prostějov. Aby se mohlo rozvíjet a vzkvétat, je potřeba, aby hlavy pomazané vyvíjely aktivitu, měly nápady, myšlenky a pracovaly ku prospěchu své obce. Samozřejmě je velmi jednoduché tuto jejich činnost jen a pouze sledovat, případně komentovat, v tom nejhorším případě nesmyslně kritizovat. Ano, nemusí se všechno povést na poprvé, ale celkově nám asi ta ocenění z vyšších orgánů nepřicházejí do města jen tak zbůhdarma anebo kvůli tomu, že je někdo něčí kamarád, tak jak se to děje na Pražském hradě, kde si občas přijdou pro metál vskutku podivné existence.

Ocenění jsou výsledkem práce jeho představitelů v čele s paní primátorkou, která vnesla do politiky ženský element, a je pravda, že situace je globálně chvílemi slušnější, umravněnější, korektnější, ale opakuji znovu chvílemi. Stále tady je totiž skupina, která to, co se povede, bere jako samozřejmost, ale čeká na cokoliv, co se jí nezdá. A pak spustí neuvěřitelný mediální humbuk, kdy dojde na vskutku mnohdy podivné konstrukce a slovní obraty, přičemž nit na nikom nezůstane suchá. Ano, demokracie je střetem různých názorů, ovšem pokud od některých jsou jen a pouze negativistické, pak tvrdím, že to již není demokracie, ale jen a pouze prudění... Směji se nad tím, že i náš list je nazýván koaličním, a to pouze proto, že umíme práci radnice ocenit častěji než ti ostatní. Proč to děláme, asi proto, že se práce většinou daří a pozorný čtenář si jistě všiml, že pokud pata někde zatlačí, umíme si také rýpnout. Máme ale také tolik slušnosti a odvahy, že to třeba jdeme říct přímo konkrétní osobě a vyříkáme si to a problém se začne řešit. Vymýšlet konstrukce, teorie a spekulace od počítače umí kdekdo, ale přijít s něčím ku prospěchu věci - jó - to někdy bolí. Protože je můj počet slov omezen, tak začnu s přáními a první, komu budu přát, budou oni prudilové. Vážení, přeji vám, abyste se na svět okolo sebe začali dívat méně negativisticky, abyste raději občas přišli s nějakou pozitivní myšlenkou ku prospěchu našeho města, abyste v sobě potlačili zlobu, která ve vás bůhví proč neustále kvasí a zkusili nám ostatním méně otravovat život.

A co přeji našemu městu? V jeho čele moudré vládce, aby jeho životní funkce udržovali ve skvělé kondici, přeji mu rozvoj, přeji mu spokojené občany, kteří k rozvoji svého města také přispějí. Že to nejde? Ale jde. Stačí si okolo sebe třeba uklidit, ctít svobody druhých a netvářit se jako pán světa, neničit věci, které vyrobil někdo druhý, být na své město hrdý a dávat to veřejně najevo.

Krásný nový rok 2017 všem dobrým lidem.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...