Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

12 zena 002FOTOGALERIE: Prestižní ocenění Žena regionu získala v letošním šestém ročníku za Olomoucký kraj Jarmila Zelenská z Čelechovic na Hané. Ta se věnuje chovu koz, vede úspěšnou farmu, vyrábí produkty z mléka, organizuje spoustu veřejných akcí a podílí se na propagaci svého regionu. Slavnostní předání se uskutečnilo 20. března v Prostějově. Ocenění jí za přítomnosti zástupců soutěže a partnerů předala senátorka za Prostějov Božena Sekaninová.

„Soutěž Žena regionu velmi podporuji. Jakýkoli veřejně prospěšný projekt, který má za cíl ocenit úsilí výjimečných žen a zviditelnit jejich práci, je chvályhodný. Ukázalo se, že i Olomoucký kraj má nespočet mimořádných žen, které se často obětují pro ostatní a zasloužily by veřejné uznání. Paní Zelenská je nesmírně činorodá žena, která prakticky veškerý svůj volný čas tráví na farmě a snaží se o veřejnou osvětu v oblasti zemědělství. Svou pílí si ocenění právem zaslouží,“ uvedla senátorka Božena Sekaninová.
Jarmila Zelenská začala v oblasti zemědělství působit až v důchodu, kdy si s manželem pořídila starší domek nedaleko Prostějova a začala se věnovat chovu koz. Celé stádo si vychovala sama, získala povolení na prodej mléka ze dvora a zřídila si malou výrobnu na produkty. Na své farmě Rozinka pořádá i nejrůznější akce pro veřejnost. „Organizuji dny otevřených dveří, Počítání kůzlátek, Poslední pastvu, exkurze pro děti a školy, akce pro seniory, turisty i zájemce o chov koz. Pravidelně navíc jezdím do Prostějova na Den země a spolupracuji s Mendelovou univerzitou v Brně,“ přiblížila své aktivity Jarmila, která si za ně vysloužila i ocenění. Její čerstvý kozí sýr získal v soutěži Regionální potravina značku Výrobek olomouckého kraje, na svou činnost obdržela i hanácký glejt. Neustále se svými aktivitami podílí na propagaci Hané. Letos v červnu u příležitosti dvacátého výročí založení chovu koz bude Jarmila ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR pořádat pro veřejnosti i akci s názvem Poznej svého farmáře. „Chov koz se snažím udržet z vlastního prodeje a důchodu. Už bych ale neměnila. Práce je sice náročná, ale pořád mě velmi baví a naplňuje,“ řekla Jarmila a dodala: „Ani ve snu by mě nenapadlo, že by mohla chovatelka koz získat v soutěži Žena regionu tolik hlasů, aby to stačilo na první místo. Samozřejmě mě to moc potěšilo. Je to impuls, že snad dělám svou práci dobře a rozhodně v ní budu pokračovat.“

O soutěži:
Celostátní soutěž ŽENA REGIONU je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení. Soutěž se koná pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky v čele s předsedou Milanem Štěchem.
Vyhlašovatelem soutěže je od roku 2009 společnost Prime Communications, s.r o.

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR S JARMILOU ZELENSKOU NAJDETE V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ VEČERNÍKU, KTERÝ VYCHÁZÍ V PONDĚLÍ 23. BŘEZNA.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...