Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 slamborKauza okolo bydlení či nebydlení uvolněného radního Jaroslava Šlambora (KSČM) ve Skalce stále neutichá. Naopak. Přestože není jediným prostějovským zastupitelem, který přespává mimo město, musí se nyní vypořádávat s dalším problémem. Jeho rozestavěný domek ve Skalce totiž není zkolaudován, přesto ho i s manželkou obývá. A to se mu vymstilo!

Porušení zákona potrestal minulý týden stavební úřad, který mu napařil pokutu. Jak vysokou? To obě strany úspěšně tají, podle „sazebníku“ však radnímu Šlamborovi hrozil finanční postih až do výše jednoho milionu korun! „Je to moje ryze soukromá věc, jednak proto, že jako důchodce požívám zasloužené svobody rozhodování o chodu svého života. A konečně také proto, že v této zemi není až tak bezpečno. Ale třeba využiji nabídky svého přítele ve Švýcarsku a přesunu se, v rámci zachování svého duševního zdraví, tam. Novodobí kádrováci nechť se ale netěší, trvalý pobyt si ponechám v Prostějově! Když pro nic jiného, tak proto, že jsem si zakoupil na městském hřbitově docela pěknou hrobku,“ odpovídá na dotazy Večerníku s humorem komunistický radní Jaroslav Šlambor.
Jak předesíláme na třetí straně dnešního vydání Večerníku, uvolněný radní Jaroslav Šlambor musí zaplatit pokutu od stavebního úřadu za to, že obývá společně s manželkou nezkolaudovaný rozestavěný domek ve Skalce. Podle úřadu se tak provinil proti stavebnímu zákonu. Jaroslav Šlambor (KSČM) Večerníku jako jedinému médii obsáhle odpověděl na položené dotazy k celé kauze, byť výši pokuty prozradit odmítl.
Přestože komunistickému radnímu humor po všech mediálních tahanicích okolo svého trvalého bydlení neubývá, neustálý kolotoč kolem toho, kde vlastně přespává a jak si mohl „dovolit“ kandidovat do prostějovského zastupitelstva, unavuje. „Po vesměs negativních zkušenostech s médii v poslední době jsem se rozhodl, že nebudu na prostoduché výpady reagovat. Pro Večerník ale udělám výjimku, jediný se dokázal toho, kterého se záležitost týká, opakovaně zeptat na názor a ten také zveřejnit,“ řekl na úvod Jaroslav Šlambor.
„Jenom připomínám, že na začátku celé pseudokauzy bylo mé zcela neopodstatněné obvinění panem zastupitelem Blumensteinem z porušení zákona, které vyústilo v nezákonné hlasování zastupitelstva o zániku mého mandátu. Podotýkám, že dva přítomní právníci se jasně vyjádřili, že o předloženém návrhu hlasovat nelze. Frašku dokreslilo vlastní hlasování, ve kterém nikdo nebyl pro... Kauza ale byla uvedena v život a bylo nutno ji udržet, lépe však eskalovat z bohulibých důvodů ostrakizace politického protivníka. A tak dále přišlo na pořad moje přebývání ve Skalce, kde svépomocí dostavujeme dům, a následná veřejná výzva zastupitele za hnutí ANO ke kontrole rozestavěného domu orgánem státní správy. Kontrola proběhla, objektivizovala stav a následně rozhodla o opatřeních k nápravě. Ano, je pravda, že zjištěný přestupek proti stavebnímu řádu pak byl sankcionován. Coby jeden ze stavebníků jsem vzal výsledky kontroly na vědomí s tím, že požadavky úřadu budou splněny. Což se stalo,“ uvedl doslova Jaroslav Šlambor.
Jak vysokou pokutu za užívání domu bez řádné kolaudace nafasoval, ale odmítl sdělit.
„Záležitost výstavby soukromé nemovitosti a případné problémy s tím spojené se netýkají výkonu mé veřejné funkce. Nemám v kontextu hysterie kolem mé osoby potřebu se proto k záležitosti blíže vyjadřovat. Nehledě na pochopitelnou skutečnost, že jsem jeden ze stavebníků a o souhlas se zveřejněním informace jsem dalšího stavebníka nepožádal,“ vysvětlil uvolněný prostějovský radní za KSČM. Večerník se ho pochopitelně zeptal, zda i přes pokutu bude přebývat ve Skalce i nadále. „Asi vás zklamu, ale odpovím vám stejně, jako autoru článku v celostátním deníku. Nemám, nevlastním a ani nespoluvlastním žádný dům ve Skalce. Trvalý pobyt mám a i nadále hodlám mít v Prostějově. Po téměř padesáti letech naprosto neplánuji na této skutečnosti nic měnit. Kde budu přebývat, rozhodně nemám v úmyslu zveřejňovat. Jednak proto, že je to moje ryze soukromá věc, jednak proto, že jako důchodce požívám zasloužené svobody rozhodování o chodu svého života. Konečně také proto, že v této zemi není až tak bezpečno. Ale třeba využiji nabídky svého přítele ve Švýcarsku a přesunu se, v rámci zachování svého duševního zdraví, tam. Novodobí kádrováci nechť se ale netěší, trvalý pobyt si ponechám v Prostějově! Když pro nic jiného, tak proto, že jsem si zakoupil na městském hřbitově docela pěknou hrobku,“ odpověděl s nadhledem Jaroslav Šlambor.
Ať je to jak chce, rozhodnutím stavebního úřadu a udělením pokuty Jaroslav Šlambor opět tak trochu nahrál svým kritikům z řad opozice, kteří poukazují na jeho bydliště ve Skalce.
„Ta otázka se jistě nabízí, ale je tak trochu zbytečná. Po té sérii vykonstruovaných účelových obvinění a obratem mediálně umně využitých, nezbývá než odkázat na staré české úsloví o psu, na kterého se hůl vždycky najde. Proti svévoli médií, zejména těch ve vlastnictví našich politicky angažovaných oligarchů, nemám šanci. Hlava státu by mohla vyprávět.
A to je, pravda, trochu jiná persóna, než obyčejný radní jednoho moravského, druhdy okresního města,“ uzavřel toto téma Jaroslav Šlambor, uvolněný radní Statutárního města Prostějova.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...