Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 jezdecka kasarnaDámy a pánové, to jsou ale kotrmelce! Jako na houpačce se vyvíjí situace okolo zchátralých budov Jezdeckých kasáren. Ještě na podzim loňského roku bylo rozhodnuto o demolici všech nemovitostí, pak si opoziční zastupitelé vymínili zachování hlavní budovy. A teď? Zájemci o její využití se nehrnou! Sázka opozičníků na ředitele muzea zkrachovala! Radní už teď připouštějí, že i dlouhodobí odpůrci celkové demolice měknou…

„Zatím se nám nepřihlásil nikdo, kdo by měl o pronájem hlavní budovy Jezdeckých kasáren zájem. Padly i takové návrhy, jako sem přestěhovat část výstavní galerie z muzea, zřídit zde domov pro seniory nebo hospic. Nic takového. Navíc náklady na rekonstrukci totálně zchátralé nemovitosti by se odhadem pohybovaly v řádu desítek milionů korun. A na to by se jen těžko hledaly peníze,“ řekl Miroslav Pišťák, primátor Prostějova.
Opoziční zastupitelé hodně sázeli i ve svém volebním programu na záchranu Jezdeckých kasáren. Teď ale podle informací Večerníku už minimálně pětice z nich pomalu uznává, že jejich požadavky jsou neudržitelné a hlavně nerentabilní. „Zdá se, že konečně začíná vítězit zdravý rozum. Jenom blázen by si tu zříceninu pronajal nebo snad dokonce koupil,“ ulevil si náměstek primátora Jiří Pospíšil. „S panem architektem Frömlem ze Změny pro Prostějov jsem navštívila ředitele prostějovská muzea, protože právě tento zastupitel opoziční strany se domníval, že hlavní budova Jezdeckých kasáren by se mohla využít například pro potřeby galerie či muzejního skladiště. Ředitel toto jednoznačně odmítl. Byl absolutně proti, aby se jakékoliv muzejní exponáty přemisťovaly právě do tohoto objektu kasáren,“ uvedla Ivana Hemerková, náměstkyně primátora.
Magistrát nyní i prostřednictvím médií hledá možného investora, který by měl zájem o využití hlavní budovy kasáren. „Budeme ale čekat jen do konce března, déle rozhodně ne. Pak se uvidí,“ odtušil primátor Pišťák, kterého se Večerník zeptal, zda v případě celkové demolice objektu, včetně hlavní budovy kasáren, by město na uvolněném prostoru počítalo s výstavbou multifunkčního centra, parkoviště a parku. „Nejdříve se musí rozhodnout, jak dopadnou kasárna. V tuto chvíli vám neřeknu, co na jejich místě bude. Celkovou demolicí bychom ale získali velmi atraktivní prostor. Jak ho využijeme, budeme jednat až potom,“ odpověděl první muž prostějovského magistrátu. (mik)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...