Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

10 tehotnaAKTUALIZACE: Na to mohla šeredně doplatit! Těhotná žena z Prostějova se dva týdny před porodem dostala do obrovských zdravotních potíží. Onemocněla totiž černým kašlem, což barvitě na sociální síti popisuje její sestra. Pochopitelně se ihned svěřila do péče lékařů, na pohotovosti jí ale údajně doktor předepsal pouze Paralen!

Zatímco rodina snáší hromy a blesky na lékaře, vedení prostějovské nemocnice jakékoliv pochybení odmítá. Ať je to ale jakkoliv, mnohem důležitější v tuto chvíli je, že těhotná mladá žena záludnou a vysoce nakažlivou chorobu přežila…

Vysoké horečky kolem 40°C a dávivý kašel, kdy člověk nemůže popadnout dech a chce se mu až zvracet. Tak jsou hlavní příznaky černého kašle. Tato choroba dá pořádně zabrat každému. Nejhůře ji zvládají děti, které na ni mohou i umřít. Právě černým kašlem měla nedávno v Prostějově onemocnět žena ve vysokém stupni těhotenství. Její sestra, která celou záležitost barvitě vylíčila na sociální síti facebook, přitom nebyla spokojena s přístupem lékaře na pohotovosti. Nemocnice ovšem jakékoliv pochybení odmítá a hygienici letošní případ výskytu černého kašle v regionu nepotvrdili. Zcela vyloučeno tak není ani to, že za celou věcí mohla stát snaha poškodit konkrétního lékaře.

O události se redakce dozvěděla prostřednictvím sociální sítě facebook. „Minulý víkend moje sestra dostala silné horečky a strašně moc kašlala až k dušení. Poněvadž měla dva týdny před termínem porodu, dostala pouze Paralen. Jak lék přestal působit, horečka vyletěla až k 39,5°C. Protože byla neděle, zavolali jsme sanitku. Odvezli ji s tím, že ji pak dovezou zpět, pokud nebude hospitalizována. Za dvě a půl hodiny mi sestra zavolala, ať pro ni přijedeme, že na sanitku nemá nárok,“ popsala na facebooku Kateřina Řehořová, která se pro sestru okamžitě vydala. Co uviděla, to se jí vrylo hluboko do paměti. „Seděla tam úplně sama, pouze s tím svým dosud nenarozeným dítětem. Měla přitom stále vysokou horečku. Kdyby omdlela, nebo cokoliv jiného, tak by jí nikdo nepomohl!“ zhrozila se Kateřina Řehořová s tím, že lékař na pohotovosti jako diagnózu stanovil obyčejnou chřipku.

Další den se situace nezlepšila, ba právě naopak. „Horečka vystoupala až k 39,6 °C, sestra se potila, měla zimnici a dávivý kašel, až by zvracela. Tak jsem s ní jela k doktorce, ta ji prohlédla ze všech stran a okamžitě jí vzala krev na rozbor. Ten kašel se jí nezdál, a tak nasadila antibiotika, které mohla sestra vzhledem k těhotenství dostat,“ pokračovala pisatelka. Po dvou dnech se vše začalo obracet k lepšímu. „Doktorka nám řekla, že sestra měla černý kašel. Lékař na pohotovosti nic nepoznal, neposlal ji na vyšetření a tím ohrozil dalších pět dětí a tři dospělé v naší domácnosti. Kdyby nebylo naší paní doktorky, tak nevíme, jak by to skončilo. Musíme jí poděkovat za rychlé jednání. Miminko je naštěstí v pořádku a brzy už bude s námi,“ uzavřela Kateřina Řehořová, která dle svých slov chtěla příspěvkem mimo jiné ostatní varovat před možností nákazy černým kašlem.

Nebylo vše jinak?

Rozpoznat černý kašel rozhodně není nic jednoduchého. V úvodní fázi se jeho projevy neliší od jiných onemocnění provázených kašlem. Dle vyjádření prostějovské nemocnice k žádnému pochybení nedošlo. „Můžeme garantovat, že stanovení diagnózy a postup lékaře při vyšetření byl správný. Ovšem i v případě špatné diagnózy by pacientce přímé nebezpečí nehrozilo,“ reagovala na naše dotazy Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel. Její slova nepřímo potvrzuje i vyjádření prostějovských hygieniků. Černý kašel je totiž u nás na velkém ústupu. „Na Prostějovsku nemáme letos hlášený jediný případ onemocnění černým kašlem. Přitom loni za stejné období jsme zaznamenali dvaatřicet těchto případů,“ sdělila nám na konci února Eva Kučerová, vedoucí protiepidemického oddělení prostějovské pobočky KHS Olomouc.

Je tedy možné, že by si pisatelka záležitost s černým kašlem přibarvila? Mohla za tím stát snaha očernit konkrétního lékaře, kterého ve svém příspěvku jmenovala? Ani to vyloučit zcela nelze. Na druhou stranu je možné i to, že lékařka, která měla černý kašel dle ní objevit, jej hygieně buď nenahlásila, nebo hygienici v tomto konkrétním případě dosud neměli zpracované výsledky. Bohužel, samotnou pisatelku se nám přes veškerou snahu přímo kontaktovat nepodařilo.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...