Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 gurkaLékaři prostějovské záchranky v uplynulém týdnu vyjížděli podle svého ředitele Radomíra Gurky k běžným zásahům, které nijak nevybočovaly ze zažitého průměru. Nebýt zbytečného úmrtí mladého muže, který skonal na následky dlouhodobého užívání alkoholu a nedělního incidentu s totálně opilým mužem z Konice, dalo by se říci - poklidný týden...

Bez vážných nehod
Tak toto se v Prostějově už dlouho nepamatuje! Na silnicích Prostějovska se uplynulý týden havarovalo jen minimálně. „Nějaké dopravní nehody byly, ale jako záchranka jsme k nim ani vůbec nevyjížděli. Na rozdíl od předcházejícího období totiž tentokrát nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění. A to je samozřejmě dobře! Vysvětluji si to tím, že přes jarní prázdniny byla spousta lidí mimo Prostějov, nejčastěji na horách. Silnice tak byly prázdné a nehrozilo tím velké nebezpečí,“ komentuje klid v dopravě Radomír Gurka.

Zbytečná smrt

Minulou sobotu 28. února vyjížděli lékaři záchranky k případu nahlášeného úmrtí mladého muže z Prostějova. „Mladík zemřel v souvislosti s dlouhodobým užíváním alkoholu,“ konstatoval smutnou zprávu Radomír Gurka. „Nechci tvrdit, že se lidově řečeno upil k smrti, to může prokázat až pitva. Dlouhodobé pití alkoholu vede obecně ke značným zdravotním potížím, a to dokonce i v mladém věku. Může jít nejčastěji o cirhózu jater či žilní problémy,“ konstatoval šéf prostějovské záchranky.

Chtěl se prát v sanitce…

Uplynulou neděli 1. března 2015 ráno převáželi lékaři z Konice do prostějovské nemocnice muže, kterého našli ležet na silnici, a měl zranění v obličeji. Po ošetření byl z nemocnice propuštěn. Tento ranní zákrok proběhl v klidu, ale ve stejný den v podvečer bylo všechno jinak. „Znovu lékaři vyjížděli ke stejnému muži, jenž se opět dostal do alkoholového opojení. Tentokrát však lékaře v sanitce napadal, nejdříve slovně, pak došlo i na nějaké projevy násilí. Posádka sanitního vozu musela přivolat policisty, kteří pacienta zklidnili. I když pomocí donucovacích prostředků a pout,“ popsal událost Radomír Gurka. „Naši lékaři nejsou na podobné ataky agresorů nijak vycvičeni, takže každý útok, zejména opilých pacientů, je velmi nepříjemný. Obzvláště, když členem lékařské posádky sanitky je žena...,“ podotkl ředitel Zdravotnické záchranné služby Prostějov.
Přestože uplynulé období proběhlo z hlediska lékařů prostějovské záchranky relativně v klidu, ředitel Radomír Gurka se zmínil o události, která otřásla celou republikou. Osminásobná vražda pomateného střelce v Uherském Brodě nenechá ještě dlouho nikoho klidným. „Možná si to někdo neuvědomuje, ale taková strašná tragédie se může stát naprosto kdekoliv. A nemusí jít o útok vyšinutého jedince pouze střelnou zbraní. Někdo může vjet autem do lidí na zastávce. Nebo si vezměte toho blázna u Lipníku, jak házel z mostu polena na auta jedoucí po dálnici. Tam kdyby trefil autobus a jeho řidič leknutím zazmatkoval, mohlo dojít ke stejnému neštěstí jako v Uherském Brodě. Po této události na jihovýchodě Moravy se nyní určitě budou dělat mnohá opatření, zejména velký tlak nyní pocítí lékaři a policisté, kteří mají na starosti kontroly držitelů střelných zbraní. Bohužel, v této zemi se ale často koná, až když se něco stane,“ říká Radomír Gurka, ředitel prostějovské záchranky.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...