Dobré ráno, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 nehodyMinulý rok 2014 se z hlediska dopravní nehodovosti určitě nezapíše do zdejších policejních análů zrovna pozitivně. Na silnicích totiž bylo z celkového počtu 560 havárií osm smrtelných a o život přišlo hned devět osob. To je o dvě úmrtí víc, než v předešlých dvou letech. Smutný rekord tak drží Prostějovsko i v době, kdy z celostátního měřítka počet tragédií klesá. Čím to je? Těžko říct... Jednoznačnou odpověď stále nemají ani policisté. Ještě více alarmující je však skutečnost, že hned kvintet mrtvých jel na kole!

„Statistický výsledek loňského roku nás netěší a ani těšit nemůže. Zatímco celkový počet dopravních nehod je srovnatelný s rokem 2013, jejich následky jsou mnohem tragičtější. V uplynulém roce zemřelo na našich silnicích devět lidí oproti sedmi z předešlých dvou let. Stejně tak nemůžeme pozitivně hodnotit počet těžce i lehce zraněných účastníků dopravních nehod,“ konstatoval ve své zprávě Pavel Novák, vedoucí Územního odboru Policie ČR Prostějov.
Podobný názor zastává i šéf Dopravního inspektorátu Prostějov. „Četnost nehodovosti se podstatně neliší od předešlých let. Co nás ale nenechává klidnými a dělá nám vrásky na čele, jsou následky havárií v loňském roce. Nárůst zaznamenáváme nejen v počtu zesnulých, ale také u počtu těžce zraněných. Těch bylo v minulém roce celkem šestatřicet, což je o deset víc než v letopočtu 2013. Prostě loňský rok byl z dopravního hlediska hodně smutný,“ přidal se Vítězslav Matyáš, vedoucí Dopravního inspektorátu Policie ČR Prostějov. „Děláme všechno pro to, aby bezpečnost byla na silnicích Prostějovska co možná největší. Samozřejmě, nejideálnějším stavem by bylo, kdyby během roku nezemřel při autonehodách ani jeden člověk. Ale bohužel, k tomu by se kromě policistů museli ve svém úsilí přidat i řidiči, cyklisté a chodci,“ doplnil svůj názor šéf prostějovské policie Pavel Novák.
09 graf nehodyAno, ze statistiky loňského roku je patrné, že opravdu ne všichni řidiči dělají všechno pro to, aby tragédií na silnicích bylo co nejméně. Vždyť například nejzávažnější tragédie z 12. ledna 2014, kdy mezi Vícovem a Ohrozimí zemřeli v autě po nárazu do stromu dva mladí muži, se neobešla bez alkoholu v krvi chybujícího řidiče. „Vývoj dopravních nehod pod vlivem alkoholu a drog není příznivý. I přes mnohá bezpečnostní opatření a časté kontroly policistů došlo v roce 2014 celkem k osmačtyřiceti haváriím pod vlivem omamných látek. Přestože veřejnost prostřednictvím médií opakovaně informujeme o nebezpečnosti požívání alkoholu před jízdou autem či na jízdním kole, tento nešvar stále hraje v dopravě našeho regionu výraznou roli. Nechápu to...,“ kroutil hlavou Novák s tím, že hlídky přistihly za volantem celkem 473 opilých řidičů a 123 řidičů pod vlivem drog. „To jsou přímo otřesná čísla,“ posteskl si.
Co se týká loňského roku, není dále bez zajímavosti, že mezi devíti oběťmi dopravních nehod je hned pět cyklistů. „Ti patří společně s chodci k nejohroženějším účastníkům silničního provozu, když havarovali vloni celkem ve dvaaosmdesáti případech, pět těchto nehod bylo tragických. To je velmi alarmující číslo, které určitě stojí za hlubší rozbor. Osobně si myslím, že kdyby cyklisté nepodceňovali například požívání alkoholu, byly by statistiky mnohem optimističtější a tragická čísla menší,“ dodal Vítězslav Matyáš.
Jak ale Večerník zjistil, bohužel ani letošní rok nezačal z hlediska dopravní nehodovosti příliš dobře. „V letošním roce evidujeme na Prostějovsku od prvního ledna do patnáctého února celkem devětapadesát dopravních nehod, při nichž došlo k jednomu úmrtí, třem těžkým zraněním a dvanácti lehkým zraněním. Ve třech případech figuroval alkohol,“ prozradila Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje.

tragické nehody na prostějovsku v roce 2014
✓ srážka osobního vozidla se stromem na silnici mezi Vícovem a Ohrozimí - dvě smrtelná zranění, jedno těžké zranění.
✓ dopravní nehoda mezi nákladním vozidlem a cyklistkou v křižovatce ulic Vrahovické a Průmyslové v Prostějově
- jedno smrtelné zranění.
✓ dopravní nehoda mezi nákladním vozidlem a cyklistou v křižovatce ulic Kostelecké a Fanderlíkovy v Prostějově
- jedno smrtelné zranění.
✓ střet osobního vozidla s cyklistou na ulici Vrahovické v Prostějově - jedno smrtelné zranění.
✓ havárie cyklisty na ulici Stichovické v Mostkovicích - jedno smrtelné zranění.
✓ dopravní nehoda osobního vozidla v Ludmírově - jedno smrtelné zranění.
✓ dopravní nehoda nákladního vozidla u sjezdu z dálnice D1 v katastru obce Mořice - jedno smrtelné zranění.
✓ střet osobního vozidla s cyklistou v katastru obce Dobromilice - jedno smrtelné zranění.
Zdroj: Policie ČR

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...