Dobré dopoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

09 spurnyTragédie v Uherském Brodě nemá obdoby. Řádění pomateného blázna, který v místní restauraci zastřelil osm lidí, a pak i sám sebe, vyvolává stovky otázek. Nejde totiž o problém jednoho místa, jednoho dne a jediného policejního vyšetřování. Večerník se během uplynulého týdne zajímal o to, jestli se něco podobného může stát i v Prostějově, a kolik lidí má v tomto městě zbraň. A zda policie pečlivě prověřuje, zdalipak ji všichni mají právo vlastnit...

„Bohužel si myslím, že taková tragédie se může stát kdykoliv a kdekoliv. Tedy i v Prostějově. Pro mě osobně bylo naprosto šokující, když jsem se z médií dozvěděla, že mezi lidmi v České republice je celkem osm set tisíc legálně držených zbraní. V desetimilionovém státě, ve kterém polovinu tvoří děti a důchodci, je to podle mého názoru strašně velké číslo. A ještě absurdnější je, že v případě uherskobrodské tragédie bylo zjištěno, že vrah měl zbrojní průkaz a dvě střelné zbraně, přestože byl psychicky narušený,“ vyjádřila se Večerníku k aktuální situaci Alena Rašková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov. Ve svém rozhořčení pokračovala. „Stejně tak je znepokojivé, že i mnozí starší řidiči vozidel, což je další potenciální smrtící zbraň, trpí psychickými problémy, ale i demencemi, Parkinsonovou chorobou, epilepsií a podobně, a přesto jim nikdo řidičák nevezme a oni mohou jezdit dál! Tady všude bych kladla důraz na zodpovědnost lékařů, kteří jsou první na řadě při řešení tohoto problém,“ nabádá ke zvýšení úsilí při řešení této problematiky.

Večerník se vydal zjišťovat, kolik že je v Olomouckém kraji a potažmo přímo v Prostějově mezi lidmi zbrojních průkazů a legálně držených zbraní. „V celém kraji registrujeme celkem 17 147 zbrojních průkazů a 44 000 legálně držených střelných zbraní. Zákon neomezuje držitele zbrojního průkazu, kolik může vlastnit zbraní, velká přísnost se ale klade na jejich bezpečné uložení. Co se týká Prostějova, tady nemohu být přesný, jelikož počty zbraní evidujeme celkově jen v rámci kraje. Proto mě neberte za slovo, když odhadnu, že na Prostějovsku máme asi čtyři tisíce držitelů zbrojních průkazů a ti vlastní zhruba dvojnásobek střelných zbraní,“ prozradil Pavel Spurný, vrchní inspektor Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje.

Policejního odborníka jsme se pochopitelně zeptali, zda je v Prostějově možné získat zbrojní pas jednoduchým způsobem, jak se v posledních dnech po řádění smyslu zbaveného vraha v Uherském Brodě traduje. „To v žádném případě! Zákon je tak dobře nastaven, že získat střelnou zbraň není naprosto nic jednoduchého. Posuzujeme spolehlivost i bezúhonnost, kdy každého žadatele pečlivě lustrujeme, zda v posledních třech letech se nedopustil přestupků a nebyl za ně pravomocně potrestán. Dokonce se dnes nově posuzuje i řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Samozřejmostí je prověřování trestního rejstříku, dotazujeme se na městských či obecních úřadech, správních orgánů a podobně. A v neposlední řadě pochopitelně vyžadujeme lékařský posudek na dotyčného žadatele o zbrojní průkaz,“ vyjmenoval Spurný.

Ale právě okolo lékařských posudků žadatelů či dokonce už držitelů zbrojních průkazů se v posledním týdnu točí veškeré diskuze. „Jakmile nás někdo žádá o vydání zbrojního průkazu, aby si mohl opatřit zbraň, musí se prokázat platným lékařským vysvědčením, které nesmí být starší víc jak tři měsíce! A každý praktický lékař má povinnost, pokud si není stoprocentně jistý zdravotním stavem dotyčného žadatele, požádat o lékařské vyšetření u specialistů. A pochopitelně také musí upozornit policii na změnu zdravotního stavu člověka, který už střelnou zbraň vlastní. Přímo tady v Prostějově se tak děje, není to tak časté, ale skutečně se to pravidelně několikrát do roka stává. Podle mého názoru je zákonný systém při udělování zbrojních průkazů nastaven velmi dobře. Myslím si, že celý problém netkví ve zbraních, ale v lidech samotných a důsledném dodržování zákona,“ ubezpečuje Pavel Spurný.

Osobně prožívá tragédii v Uherském Brodě stejně, jako všichni občané republiky. „Je to strašná událost a vůbec si nedokážu představit, že by se něco podobného stalo i v Prostějově. Musím se přiznat, že už se ani nedívám na různé reportáže v televizi nebo články v novinách. Objevují se v nich totiž různé dedukce a spekulace typu - co by bylo, kdyby... Jde o obrovskou lidskou tragédii, která nemá v této republice obdoby,“ poznamenal vrchní inspektor Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje.

Jak jsme se ještě před uzávěrkou tohoto vydání dozvěděli, možná i prostějovská radnice se připojí k těm městům, která do Uherského Brodu již poslala peníze na konto pomoci pozůstalým rodinám po obětech šíleného střelce. „Zatím jsme o tom ve vedení města nemluvili, ale nevylučuji to. Žádné peníze, i kdyby to byly miliony, však nenahradí cenu lidského života. To, co se stalo v Uherském Brodu, je strašné, prostě šílené...,“ uvedl pro Večerník Miroslav Pišťák, primátor Prostějova.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...