Dobré ráno, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

RadniceRezignace náměstkyně primátora pro školství Ivany Hemerkové (PéVéčko) se nekoná! Problém se zakrytím možné nutnosti vrátit dotaci a penále v celkové výši třiceti milionů korun je, zdá se, definitivně vyřešen. Jak Večerník informoval v minulém čísle, žádali opoziční zastupitelé hlavu náměstkyně za to, že papírově převedla do zrekonstruované budovy na Husově náměstí Reálné gymnázium a základní školu ze Studentské ulice, ovšem bez vědomí jeho ředitele Halaše...

Budova bývalé základní školy na „Husáku“ se za přispění státního příspěvku ve výši patnácti milionů korun opravila pro potřeby Univerzity Tomáše Bati ze Zlína, která však zcela nečekaně vzala po necelých třech letech z Prostějova „roha“. Co ale teď, když podle smlouvy s ministerstvem financí bylo podmínkou dotace zdejší desetileté působení studijní organizace v uvedené budově?
Ivana Hemerková, údajně po dohodě s ředitelem RG a ZŠ ve Studentské ulici Rostislavem Halašem, ministerstvu „papírově vykázala“, že uvolněné prostory využilo pro své učebny právě prostějovské reálné gymnázium. Halaš ale údajnou dohodu popřel a tvrdí, že o ničem takovém vůbec nevěděl. Proto opoziční zastupitelé obvinili Ivanu Hemerkovou z podvodu, a požadovali její rezignaci.
V pondělí 16. února se ale na jednání zastupitelstva nedělo v tomto směru nic zásadního. Náměstkyně primátora totiž předstoupila před zastupitele s náhradním řešením celé zapeklité situace. „Ve čtvrtek dvanáctého února jsem se zúčastnila jednání na Ministerstvu financí České republiky v Praze. Dohodli jsme se, že obratem podáme novou žádost o rozšíření uživatelů budovy na Husově náměstí. Pravé křídlo budovy bude tedy nově využívat pro své potřeby Základní škola Prostějov, ulice Kollárova a Městská knihovna v Prostějově,“ uvedla Ivana Hemerková.
„Obecně toto řešení vítám, jenom doufám, že o něm vědí i ředitelé zmíněných institucí,“ zareagoval opoziční zastupitel za ODS Tomáš Blumenstein. „Ano, mám písemný souhlas od obou z nich,“ odpověděla náměstkyně primátora pro školství.
A tak opoziční zastupitelé rezignaci náměstkyně primátora nakonec ani nepožadovali... A v případě souhlasu zmíněného ministerstva se nebude vracet ani příslušná dotace. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...