Dobrý večer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

07 politiciTak to je fakt vrchol! Je opravdu těžké pochopit, že někteří zastupitelé, kteří uvolněného radního Jaroslava Šlambora (KSČM) vyhazují z křesla kvůli jeho současnému pobytu ve Skalce, mají sami máslo na hlavě!

A jak má Večerník ověřeno hned z několika na sobě nezávislých zdrojů, hned minimálně dva opoziční členové zastupitelstva pobývají mimo Prostějov. Tedy okrsek, za nějž byli zvoleni...

PŘIZNAJÍ na dnešním zastupitelstvu PRAVDU?

Dnes, tedy v pondělí 16. února od třinácti hodin, se začne historické jednání prostějovského zastupitelstva, neboť jej poprvé budou snímat kamery a přímý přenos budou moci vidět všichni Prostějované na internetu. A bude se skutečně nač dívat! Opoziční strany chtějí požadovat rezignaci nejen náměstkyně Hemerkové (více na straně 14 - pozn.red.), ale i Jaroslava Šlambora (KSČM), který se podle navrhovatelů dopustil volebního podvodu kvůli svému současnému bydlišti ve Skalce. Jak ovšem Večerník zjistil, také Marcela Župková (ANO 2011) a údajně i Petr Kapounek (Změna pro Prostějov) bydlí mimo Prostějov!
Je tedy opravdu až neuvěřitelné, že tito zastupitelé mají žaludek na to, aby se podepsali pod návrh svých hnutí na rezignaci Jaroslava Šlambora. Když komunistického uvolněného radního grilovali kvůli jeho současnému pobytu ve Skalce, zamlčeli jaksi to, kde oni po většinu nocí skládají hlavu... „Paní Marcela? Ano, ta tady žije, vídám ji zde skoro každý den. Bydlí s panem Šestořádem,“ potvrdila nám žena z Výšovic, stejně jako další dva sousedé. Nutno podotknout, že na přímý dotaz Večerníku odpověděla zastupitelka za hnutí ANO 2011 na rovinu a bez vytáček. Jenom škoda, že zhruba už tříletý pobyt ve Výšovicích, nepřiznala již na prosincovém zastupitelstvu, když její kolegové z hnutí ostře napadali Jaroslava Šlambora a hlavně voličům před podzimními komunálními volbami. „Můj vztah s panem Šestořádem trvá již pět let. Trvalé bydliště mám hlášeno na Sídlišti svobody v Prostějově. Jestli spím čtyři dny v týdnu v Prostějově a tři dny ve Výšovicích, nebo obráceně, nemusím přece nikomu sdělovat. I pan primátor Pišťák se vyjádřil v tom smyslu, že nebudeme zjišťovat, kdo a kde přespává,“ odpověděla na první SMS zprávu Marcela Župková poté, co mobilní telefon několikrát tipnula. Na dotaz, proč tedy za to samé kritizuje Jaroslava Šlambora a je součástí návrhu na jeho rezignaci, odpověděla poměrně překvapivě. „Co se týká kauzy pana Šlambora, tak já jsem nikdy proti němu nevystupovala. Vím o něm všechno, protože se znám s jeho snachou. Já ale nemohu ovlivnit vystupování svých kolegů zastupitelů,“ napsala ve zprávě Marcela Župková.
Večerník získal během uplynulých dnů z několika na sobě nezávislých zdrojů informace i o dalším z opozičních zastupitelů Petru Kapounkovi ze Změny pro Prostějov. Je to jeden z těch, kteří pranýřují bydlení Jaroslava Šlambora ve Skalce nejvíce. „On má sám co nejméně mluvit, když prodává ten svůj napůl rozbořený dům ve Vrahovicích a už několik měsíců bydlí v Olomouci! Do Prostějova dojíždí. To není volební podvod, když v Olomouci přespával i v době komunálních voleb?,“ ptá se společně s Večerníkem muž blízký radničnímu dění. Podobně hovořili další lidé, které Večerník na toto téma oslovil. Veřejné tajemství ale Petr Kapounek důrazně odmítá. „Postačí vám zodpovězení vašeho dotazu až po termínu zasedání zastupitelstva? Nepotřebuji na reakc třicet dnů jako pan Šlambor, ale pokud bych vám odpověděl hned, Prostějované by přišli o spoustu legrace,“ nechápal Večerník zprvu první Kapounkovu reakci. Když jsme ho požádali o okamžitou odpověď, jeho další vzkaz poslaný elektronickou poštou byl už podrážděnější. „Informační zdroj Večerníku má zřejmě mezery ve znalostech dnešních technologií, jinak si neumím vysvětlit otázku, zda prodávám svou nemovitost ve Vrahovicích. Na odstoupení radního Šlambora hnutí Změna pro Prostějov trvá. Více informací bude možné se dozvědět na zastupitelstvu. Pokud tam tento dotaz bude vznesen, rád na něj veřejně odpovím,“ napsal Petr Kapounek.
Večerník se však ještě nenechal takto odbýt a požádal zastupitele za hnutí Změna pro Prostějov o jasnou odpověď, zda opravdu bydlí nyní v Olomouci, nebo si to vícero svědků snad vymyslelo… V tu chvíli ale nový prostějovský zastupitel přešel k vyhrožování. „Pokud jsem se nevyjádřil dostatečně jasně, tak to zopakuji, tvrzení vašeho informátora se nezakládají na pravdě! Rád bych vás touto formou varoval před publikováním takovýchto smyšleností a lží. Později to budete muset uvádět na pravou míru, tak zvažte, jestli vám to stojí za to. Potvrzuji, že máte nepravdivé nebo velmi neaktuální informace. Odpověď na to, kde bydlím, sdělím až na zastupitelstvu,“ uzavřel debatu Petr Kapounek.
V závěru uplynulého týdne jsme oslovili i uvolněného radního Jaroslava Šlambora (KSČM) s otázkou, zda věděl, že není sám, kdo bydlí mimo Prostějov. „Nejdříve chci Večerníku poděkovat za tuto otázku. Je první tohoto druhu, kterou jsem v pseudokauze dostal, a tudíž i zatím jedinou možností, jak prezentovat čtenářům alespoň v náznacích druhou stranu cinknuté mince. Ale k otázce. Na posledním zastupitelstvu jsem tu informaci neměl, ale i kdybych ji měl, tak bych ji stejně nepoužil. Důvod je prostý, nebudu přeci používat stejně falešné argumenty, jako strůjci mého ´případu´. Zjednodušeně řečeno, jde o to, že spojovat institut trvalého pobytu, který je pro výkon volebního práva rozhodující s tím, kde přebývám, je v podstatě absurdní. Stovky lidí jsou přihlášeny k trvalému pobytu na adrese magistrátu, a nevšiml jsem si, že by na radnici i bydleli. Mohl bych uvést přehršel případů, které absurditu požadavku shody adresy trvalého pobytu s místem kde člověk přebývá, potvrzují. Na zastupitelstvu zazněly kvalifikované názory právníků, které měly jednoznačné vyústění. Žádný důvod k jednání v této záležitosti, tedy hlasování o zániku mého mandátu vzniklého z voleb, neexistuje. Přesto... V angličtině existuje termín „Targeted individual“ – něco jako zacílená osoba. Radost z toho nemám, ale nějak se s tím vyrovnám. Jednou náboje dojdou. Ve svém věku si mohu dovolit mít nadhled nad těmi, kteří šíří novou politickou kulturu způsobem vpravdě svérázným. Úplně nakonec, stručné shrnutí: na posledním zastupitelstvu byl vůči mé osobě učiněn bezprecedentní pokus zbavit mě jednoho ze základních občanských práv, totiž volit a být volen. Hádejte, proč asi. Pochybuji, že to bude kvůli barvě mých vlasů…,“ uvedl v obsáhlém vyjádření k celé kauze Jaroslav Šlambor.
Více uvidíme všichni při dnešním jednání zastupitelstva. Třeba budeme svědky omluvy některých zastupitelů. A třeba taky ne… 

Dnes se dívejte ŽIVĚ!
PROSTĚJOV A je to tady! Dnes od 13.00 hodin bude zahájeno jednání Zastupitelstva Statutárního města Prostějova, a vy všichni občané můžete být u toho! Když ne osobně, tak minimálně prostřednictvím internetového přenosu. Stream najdete v pondělí 16. února na webových stránkách www.prostejov.eu.
„Půjde o naprosto oficiální a hlavně legální přenos. Jsem rád, že pan Kapounek se už nebude muset obtěžovat tajným natáčením,“ prohodil primátor města Miroslav Pišťák. „Všechny angažované občany Prostějova zvu ke sledování. Bude to jistě velmi zajímavá podívaná, ale pozor - jen pro silné povahy,“ opáčil právě Petr Kapounek, zastupitel opoziční Změny pro Prostějov.
Každopádně se u případného sledování obrňte trpělivostí, dnešní zasedání může trvat třeba až do půlnoci...
Hlasování o návrhu pořizování přímého přenosu je na pořadu hned jako druhý bod programu, po předpokládaném schválení se okamžitě spustí kamery. Co bude dále na pořadu dne? Dalších bezmála šedesát bodů! Mezi nejočekávanější budou určitě patřit záležitosti okolo Manthellanu a výstavby Galerie Prostějov, schvalování veřejných finančních podpor takzvaně prioritním sportům v Prostějově, spor o pozemek mezi městem a společností SPORTTREND či doplňovací volby do finančního a kontrolního výboru zastupitelstva.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...