Dobré ráno, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

05 24 birkenauPřed sedmdesáti lety, přesně 27. ledna 1945, osvobodili vojáci 1. ukrajinského frontu Sovětské armády koncentrační tábor Osvětim. Tento největší koncentrační a vyhlazovací tábor byl vybudován v bývalých polských kasárnách v dubnu 1940 a postupně byl rozšířen o dva další komplexy - Birkenau (Březinka) a Monowice (Monowitz).

Neblaze proslulý blok číslo 11 s onou černou zdí, u níž se konaly popravy, vstupní brána s cynickým nápisem „Arbeit macht frei“, vězeňské prostory, plynové komory, popraviště či rampa, která sloužila k selekci nově příchozích vězňů. To vše je svědectvím nacistických hrůz, holocaustu a ponižování člověka. Celkem zde zahynulo přes milion lidí, především Židů. Tábor Osvětim byl od roku 1942 určen k masovému vyvražďování Židů. Když se blížila Sovětská armáda, snažili se nacisté většinu přeživších vězňů deportovat do jiných koncentračních táborů, mnozí byli vysláni do takzvaného pochodu smrti. Rovněž zlikvidovali některá zařízení a zničili písemné materiály. I tak však zůstalo dostatek důkazů o těchto zločinech proti lidskosti. Osvobození se zde dočkalo sedm tisíc bývalých vězňů, především Židů.
V plynových komorách koncentračního tábora Osvětim zahynuli i prostějovští Židé. Připomeňme si některá jména. Oskar Grünwald - obchodník, Josef Holz - pojišťovací zástupce, Albert Schön - prostějovský rabín, Artur Bergel - kožešník, Ondřej Somogyi - tovární ředitel, Robert Sonnenmark - advokát.
Osvětim jako místo umučení a popravy najdeme uvedeno také u téměř dvou desítek prostějovských občanů, účastníků protifašistického odboje. Například Oldřich Dobrovolný - profesor, František Foukal - advokát, Jan Mládek - zahradník, Josef Vinkler - zámečník... Jedním z těch, kteří přežili osvětimské peklo, je válečný veterán, voják a vězeň několika koncentračních táborů, prostějovský občan, plukovník Alfréd Jánský. I on o tom všem podal řadu svědectví.
Na paměť těchto událostí byl 27. leden vyhlášen OSN jako Mezinárodní den památky obětí holocaustu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...