Dobré ráno, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

05 masnaŠli jste právě „pumpnout“ bankomat a máte v peněžence tisícovky, případně snad ještě vyšší bankovku? Pak vězte, že u některých obchodníků v Prostějově nemusíte mít zrovna na růžích ustláno a dočkat se vlídného přijetí. Obzvlášť lehké to nebudete mít, rozhodnete-li se udělat útratu v řádech desítek korun. Otázka zní, proč byste měli při takové banalitě narazit na problém...?


Legislativa totiž v tomto případě hovoří celkem jasně. „Podle vyjádření našeho právníka je základní právní úpravou zákon č. 136/2011 Sb. o oběhu bankovek a mincí, kde je v § 5, odst. 1 stanoveno, že každý je povinen přijmout tuzemské bankovky a mince bez omezení, ledaže je oprávněn jejich příjem odmítnout,“ cituje Večerníku příslušný zákon předsedkyně Sdružení na obranu spotřebitelů Gerta Mazalová. Doplňme, že odmítnout lze pouze neplatné platidlo a více než padesát mincí v jedné platbě. Tedy opačný případ, než je ten, se kterým se většina zákazníků v obchodech denně setkává.
„Byl jsem si v masně nakoupit, platil jsem asi šedesát korun a v peněžence měl tisícikorunu. Na pokladně ale viselo upozornění, že v těchto případech nejsou povinni vracet s odůvodněním, že nejsou banka. Bylo to doplněno příslušně arogantním projevem prodavačky,“ postěžoval si přímo v naší redakci na jednu z provozoven pan Kravák.
Večerník se samozřejmě vydal tento podnět prověřit. „Se zákazníky máme při rozměňování bohužel špatné zkušenosti,“ přiznala Hana Drmolová, vedoucí prodejny Těšínská jatka. „V okolí je banka, pošta i spořitelna, zákazníci si ovšem obdržené větší bankovky rozměňují u nás. Je to především starší generace, která má zažitý dojem, že masna přetéká penězi. Dávno tomu už ale tak není,“ objasnila dále vedoucí..
Přesto projevila trochu dobré vůle. „Snažíme se vše řešit dohodou, ale někdy člověk přímo vidí, že zákazník v peněžence drobné má, ale chce si opravdu jen rozměnit,“ přidává se jedna z prodavaček. A jakoby na dokreslení, zrovna přinesla její kolegyně rozměnit do pokladny tři tisícovky...
K této problematice se vyjádřil za živnostenský úřad prostějovského magistrátu vedoucí kontrolního oddělení Jaroslav Fryč. „Někteří obchodníci mohou mít negativní zkušenosti například s pravidelným rozměňováním drobných do automatů, což je pochopitelně problém. Tyto situace by se měly posuzovat individuálně a vždy na základě vzájemné dohody,“ radí Fryč.

Rada Večerníku:
Jestliže se tedy v obchodě či restauraci dostanete do podobné situace, kdy na vás obsluha zahučí, že to tedy máte smůlu, protože vám nevrátí, vězte, že jste sice v právu, na druhou stranu si v daném okamžiku toto právo těžko vymůžete. Optimální je pokusit se o dohodu, a pokud si obsluha opravdu není schopna z interních zdrojů pomoci, jít si raději o „dům dál“ rozměnit.
V případě, že vám tato peripetie znechutila den i dotyčnou provozovnu, máte samozřejmě jako každý zákazník svaté právo tržní reakce - už tam znovu nejít...(tok)

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...