Dobré dopoledne, dnes je neděle 12.5.2024
svátek slaví Pankrác,
zítra Servác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

05 elmoplast 1A je to tu zase! Snad žádná jiná firma v regionu nejitří mezi lidmi takové emoce jako Elmo-plast v Alojzově. V malé obci s 230 obyvateli už delší čas působí úspěšný podnik, který se zaměřil na výrobu plastových potrubí pro kanalizace. Ve svém oboru patří mezi špičku nejen v republice, ale i v Evropě. Jeho expanze je však řadě místních trnem v oku.

Vlnu nevole mezi občany Alojzova nedávno vyvolalo zjištění, že Elmo-plast plánuje stavbu pěti nových šestnáct metrů vysokých skladovacích sil a jedné zděné haly. Přestože by stavba měla proběhnout přímo v areálu firmy, mnozí lidé hodně hlasitě dávají najevo svůj nesouhlas. Domnívají se totiž, že k rozvoji firmy dochází na úkor životního prostředí v malé obci. Vadí jim zejména stále rostoucí počet kamionů v Alojzově. „Nákladní auta často brání plynulému provozu od Křenůvek a Myslejovic. Tyto silnice jsou nepřehledné a již několikrát nebylo daleko k dopravní nehodě,“ vyjádřila se například Sandra Stropková, která společně s ostatními svolala k této věci právě na dnešek, tj. pondělí 2. února schůzi. „Všichni občané by měli dobře zvážit, kde chtějí bydlet, protože pak již není cesty zpět!“ burcují organizátoři setkání.

Ivo Martínek: „Děláme vše podle zákona“

Majitel společnosti Elmo-plast vidí námitky občanů z Alojzova jako neopodstatněné. „Někteří lidé si zřejmě myslí, že dělám něco nezákonného. To však rozhodně není pravda. Nechápu, proč by jakákoliv soukromá společnost nemohla na svých pozemcích postavit budovy sloužící k jejímu rozvoji. To chceme, aby se vše vyrábělo v Číně?! Samozřejmě, že je nutné přijmout všechna omezení, která vyplývají ze zákona. A těch u nás na rozdíl od Číny skutečně není málo. Ve všech svých provozech například musíme dodržovat velmi přísné hlukové limity, kontroly jsou u nás každou chvíli,“ reagoval na kritiku exkluzivně pro Večerník Ivo Martínek.
Celou věcí se nyní zabývá Stavební úřad v Prostějově, který má pravomoc vydat na stavbu povolení. „Lidé, kterým úspěch Elmo-plastu dlouhodobě leží v žaludku, prostě nechtějí slyšet rozumné argumenty. To, zda jsme zákony porušili či nikoliv, nechť posoudí nezávislí odborníci ze Stavebního úřadu a dalších institucí,” zdůraznil Martínek.

Mohou si lidé za problémy s kamiony sami?

Ohledně problému se stáním kamionů, na který lidé v souvislosti s Elmo-plastem upozorňují, se nabízí alternativa vybudovat u podniku novou odstavnou plochu. „My jsme už takový projekt připravili asi před pěti lety! Obec nám však kvůli nesouhlasu občanů s rozšiřováním firmy absolutně nevyšla vstříc.
A nyní si ti samí lidé stěžují na to, že kamiony občas stávají u silnice. Celé je to absolutně nelogické..,“ podivuje se Martínek.

Sila budou nižší než stávající budova

Nevraživost části voličů se projevila i na současném postoji vedení obce. „Některé věci ohledně nových staveb v areálu Elmo-plastu jsme si vysvětlili při jednání se Stavebním úřadem.
V tuto chvíli však nesouhlasíme s výškou jednotlivých sil. Jak vysoká vlastně mají být, to vám z hlavy neřeknu,“ vyjádřil se starosta Alojzova Miroslav Grulich.
Sklad dle Martínka má mít šestnáct metrů. „Přitom naše současná nejvyšší budova je o metr a půl vyšší. Navíc sila budou uvnitř areálu za halou, takže na ně ze silnice fakticky nebude vidět,“ vrtí hlavou majitel Elmo-plastu, který v současnosti zaměstnává přibližně padesát lidí.

05 elmoplast 2

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...