Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

04 logocharitaJestliže si na svátek Tří králů přál pastorační asistent Charity Prostějov Vít Forbelský, aby výtěžek letošní sbírky dosáhl alespoň loňských čísel, může být po sečtení obsahů všech dvě stě osmnácti pokladniček spokojen. Rekordní výnos totiž činí 852 955 korun, z čehož osmapadesát procent poputuje na konto Charity Prostějov. Zbylou částku využije Arcidiecézní Charita nebo Charita ČR na humanitární pomoc, mimořádnou pomoc potřebným a k realizaci řady charitních projektů. Když k tomu připočteme ještě úspěch konické charity, která vybrala 436 330 Kč, máme z Prostějovska částku takřka 1,3 milionu korun!

Výsledky Tříkrálové sbírky za dobu jejího šestnáctiletého konání mají na Prostějovsku rostoucí trend. Loňský výtěžek byl letos převýšen o 57 922 Kč. To poukazuje na velkou štědrost zdejších obyvatel, ale zároveň na důvěryhodnost a všeobecnou známost sbírky. „Řada starostů považuje sbírku za každoroční důležitou součást dění ve své obci. Sami se do sbírky hlásí a aktivně pomáhají s hledáním koledníků,“ pochvaluje si spolupráci Vít Forbelský, koordinátor Tříkrálové sbírky na Prostějovsku. Oproti minulému roku přibyla skupinka z obce Vincencov, narostl však i počet koledníků v dalších obcích, celkem bylo zapečetěno 218 pokladniček.

V samotném Prostějově se do sbírky zapojilo devatenáct skupinek. Část z nich za doprovodu fléten a zpěvu tříkrálové koledy vyrazila do ulic v sobotu 3. ledna. V úterý 6. ledna, právě v den svátku Tří králů, se vydali koledovat někteří studenti Cyrilometodějského gymnázia. Přáním do nového roku potěšili mimo jiné pacienty prostějovské nemocnice, klienty Centra sociálních služeb nebo děti a učitele v mateřských školách. Pracoviště Charity Prostějov vyslalo také skupinku tří králů, která pod vedením ředitele Františka Hynka zavítala na Magistrát města Prostějov. Mezi koledníky nechyběli ani pracovníci Charity, ani klient Chráněného bydlení Daliborka. V Prostějově se podařilo vybrat celkem 96 734 Kč.

„Štědrost přispěvatelů byla rekordní, za což patří všem velký dík,“ zhodnotil výsledek sbírky pro Večerník Vít Forbelský. Charita Prostějov plánuje využít 200 000 Kč k rekonstrukci budovy Charity na ulici Martinákova. Opravená má být zázemím pro služby provozující v současnosti svoji činnost v pronajatých prostorách. Třicet tisíc korun bude vynaloženo na přímou pomoc potřebným. Zbývajících 250 000 Kč Charita investuje na pořízení auta pro pečovatelskou službu, které je pro jejich práci nezbytností.

„Za celou sbírku patří obrovské poděkování koledníkům a vedoucím skupinek, kteří obětovali svůj čas a mnohdy v nepříznivém počasí prosili o finanční pomoc pro potřebné. Velké díky putuje také ke každému, kdo přispěl darem, přijal s úsměvem koledníky, povzbudil je vlídným slovem nebo potěšil nějakou sladkostí. Všechny tyto projevy lásky jsou vzpruhou a motivací do další práce a činnosti Charity,“ vzkázal Vít Forbelský.

Podrobné výsledky najdete na internetových stránkách www.trikralovasbirka.cz.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...