Dobré poledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

04 lekarnaMáme za sebou takřka celý první měsíc nového roku, na jehož počátku stát pro občany opět přichystal změny v sazbách DPH. Po několika předchozích letech, kdy se posunuly úpravy směrem nahoru, mohl zákazník lehce zaplesat, protože u vybraných položek šla sazba o plných pět procentních bodů dolů. Jak se ale Večerník přesvědčil, jedna věc jsou ale očekávání, druhá pak realita za prodejním pultem...

Jednou z citlivých položek, především pro skupinu seniorů, kteří patří mezi sociálně ohrožené, jsou bezesporu léky. Tedy aby bylo jasno, opravdu léčivé přípravky registrované Státním ústavem pro kontrolu léčiv, nikoli veškeré položky, které jsou v lékárnách k mání. U zdravotnických pomůcek se třeba sazba DPH neměnila.
Večerník se rozhodl zjistit, jaká je situace v prostějovských lékárnách. Především je třeba poznamenat, že v některých apatykách se magistři při zmínění tohoto tématu poněkud ošívali, odpovědí byly spíše vyhýbavé pohledy a odkazy na lékárenskou komoru...
Nejvíce informací se proto vcelku logicky snažil poskytnout předseda prostějovského Okresního sdružení lékárníků Jaroslav Servus. „Primárně musí mít pacient na paměti, že snížení sazby DPH bylo šito na míru zdravotním pojišťovnám, u kterých se finanční efekt projeví nejblahodárněji,“ odkryl karty hned v úvodu Servus. Podle něj se proto na doplatcích u léků na předpis příliš neušetří, úspora v ceně léků hrazených z veřejného zdravotního pojištění jde právě za pojišťovnami.
Jako příklad uvedl lék na štítnou žlázu Euthyrox 100 mg, kde se snížila částka hrazená zdravotní pojišťovnou z 87 na 83 korun, přičemž doplatek zůstal na stejné hodnotě 37 korun. Konkurenční lék se stejnou léčivou složkou Letrox 100 mg, plně hrazený pojišťovnami, teď stojí místo 83 jen 79 korun. Antibiotikum Augmentin zlevnil pojišťovnám z 156,80 korun na 150 korun, pro pacienta je nadále bez doplatku.
Jiná situace je v Prostějově u léků nehrazených ze zdravotního pojištění, kde pacienti platí jejich plnou hodnotu. Pokud v těchto případech výrobce nezdražil, měla by se celá úspora pěti procent projevit v naší peněžence. Tak například běžný Paralen 24 tbl. zlevní z 37,30 korun na 36 korun nebo Ibalgin 100 tbl. ze 146 na 139 korun.
Trochu jiné informace poskytla Večerníku vedoucí lékárny Dr. Max ve Zlaté bráně Myroslava Turina. „Snížení DPH se projeví v celkové ceně, takže se adekvátně sníží částka hrazená zdravotními pojišťovnami i doplatek pacienta,“ vysvětlila. „Naše společnost si vybírá takové distributory, aby dokázala svým zákazníkům zajistit nejnižší možné ceny léků. Ohlasy pacientů naznačují, že se to daří,“ doplnila lékárnice. V rámci řetězce, který má v Prostějově hned několik provozoven, by se ceny, ať už doplatky či plná úhrada volně prodejných léků, lišit neměla. „Máme centrální cenotvorbu, proto v daném okamžiku zaplatí v kterékoli naší lékárně v Prostějově zákazník stejnou částku,“ ujistila Turina.
„Pacient především ušetří na doplatcích na léky, které jsou na předpis,“ sdělila vedoucí lékárny na Karlově Gabriela Kroupová s tím, že u většiny preparátů nejde o nikterak závratnou částku. Naopak u volně prodejných léků kupující změnu většinou nezaznamená. „Většina výrobců před koncem roku oznámila zvýšení cen zhruba o čtyři procenta, takže ceny máme stejné, případně s korunovými diferencemi,“ osvětlila taktiku farmaceutických producentů Kroupová.
Lékárenská komora navíc upozorňuje ve své tiskové zprávě na nekorektní reklamu slibující až poloviční slevu na doplatky pro ty nejpotřebnější, tedy děti a seniory. „Jedná se o slevy z teoretických maximálních doplatků. Vzhledem ke konstrukci slevy se ne zcela překvapivě setkáváme s případy, kdy je lék pro pacienta i po padesátiprocentní slevě na doplatku dražší, než v jiné lékárně bez jakékoli slevy,“ píše v tiskové zprávě prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.
Když k tomu připočteme i televizní reportáže krmící nás zase trochu jinými informacemi, vypadá to, že největší pravdu měli v lékárně U Radnice: „Na posouzení konkrétních dopadů změny DPH uplynula zatím příliš krátká doba...

05 leky

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...