Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

01 vecernik logoPrvní číslo PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku po Novém roce vždy patří ohlédnutí za rokem uplynulým. Vraťme se tedy opět k událostem, na které někdo vzpomíná s nostalgií a jiný by byl rád, pokud by se vůbec nestaly. Ohlédněte se spolu s námi za věcmi, které hýbaly naším regionem. Vždyť my píšeme o vás pro vás!

LEDEN
02 kalend 006Komedie! Vlak z Chornic do Dzbele nabral několikaměsíční zpoždění * „Jedeme dál!“ hlásí Elmo -plast po požáru * A splašky stále tečou do přehrady * Početný hastrmanský potěr si dal rendez-vous ve „Vicátkách” * V Lipové se tancovalo celou noc „v lese“ * Tři králové na Konicku vybrali čtyři sta tisíc korun * Na Kosíři to žije! Sobotní zimní běh trhl rekord * Změna v konické charitě. Lenfeldovou střídá Procházka * Ropná havárie u Podhradského rybníka * Opravená sokolovna v Dubanech zažila první bál * V Kostelci na Hané vyhořel drážní domek * Třetí hráz roste jako z vody * Divadelní zmatkaři publikum ohromili i naštvali * Řetězová havárie ochromila dálnici.

ÚNOR
02 kalend 011Místo cukrovaru mají vzniknout rodinné domy * V Kladkách se lyžařská sezóna rozjela naplno * Chuťové pohárky v „Mexiku“ přetékaly blahem * Nová ředitelka mateřinky v Kralicích má jíti ještě před nástupem do důchodu * Obrat: Radní z Němčic nad Hanou odmítli novou továrnu * Hasiči z hořícího domu v Klopotovicích zachránili kočku * Lego v Drahanech rozzářilo oči všech kluků * Stražisko pronajímá hospodu „za hubičku“ * Zamilovaní dosahovali vrcholu Kosíře společně * Neprodejný zámek v Ptení dál chátrá * Zlatou vařečku si pro letošek vyvařili Tučňáci * Greg skvěle maluje světové metropole, nyní vystavuje v Konici * Policejní honička v Nezamyslicích! * Stezka kolem přehrady by měla sloužit cyklistům i in-line bruslařům * Ve Stínavě se popletly pohádky.

BŘEZEN
02 kalend 001„V přehradě jsou sinice,“ tvrdí Pavel z Plumlova * Bobrům z Čelechovic někdo poničil hráz * Stražisko skutečně pronajalo hospodu za korunu * Koláčky a slivovice vylákaly ostatkové maškary * Lidé upozorňují na špínu v přehradě * Při promítání videokroniky Smržic židle nestačily * K MDŽ si ve Vranovicích-Kelčicích připili pálenkou * Pláže u přehrady se probouzí ze čtyřletého spánku * V Protivanově padl teplotní rekord * Myslivci v Žárovicích ukázali o víkendu své trofeje * V Kelčicích hořel kravín, škoda se šplhá k milionu * Na starém letišti u Brodku u Prostějova shořel stoh slámy * V Němčicích nad Hanou se do rytmu vlnily stovky mladých * V kompostu u Pěnčína se válela mrtvá selata * Plumlov: armáda kvůli střelnici obešla zákon * V Alojzově už stojí nová hala * Turisté si vyšlápli na Obrovu nohu, Obrův kočár zvěstoval začátek turistické sezóny.

DUBEN
02 kalend 004Nejvyšší medaili za statečnost dostal policista z Konice * V Němčicích nad Hanou dokončí cyklostezku do Mořic * Aprílový koncert v Čelechovicích se kulatin dožil v plné síle * Na obchodníka v Konici zloději ušili boudu * Nová stezka kolem přehrady je ohrožena * Mostkovické kaléšek: dvě ceny zůstaly v regionu * Poutníkům to v konickém zámku slušelo * Karneval ve Vícově navštívily děti z celého světa * Třetina Plumlova stále není napojena na kanalizaci * Lovečtí hafani poprvé vyrazili do společnosti * Svodidla při jízdě do Březského vrchu dostala zabrat * Ryb v přehradě bude míň, první z nich se do ní dostanou v září * Z centra Otaslavic zmizely břízy. Proč? * Nebylo jim ani dvacet, když je mezi Březskem a Konicí umučili Němci * Hasičský potěr změřil síly v Pěnčíně.

KVĚTEN
02 kalend 005Držovice slavily „předvolební“ hody * U Čelechovic se na přejezdu srazil vlak s dodávkou * Nový územní plán Smržic hned tak nebude * Téměř v každé obci přivítaly jaro hořící čarodějnice * Hanáci z Mostkovic mají německé předky * Řidiče vypátral v poli u Lešan policejní pes * Kolona vítězství připomněla osvobození Rudou armádou * Záchranáři se pořádně zapotili při rallye Hamry * Stromky u Výšovic napadly housenky * Ve Slatinicích požehnali prameny * Běžci poprvé zdolali Čehovskou desetitisícovku * Přehrada už láká první plavce *Nádrž po letech oživili první jachtaři * Požár v Němčicích nad Hanou spolykal majetek v hodnotě přes milion a půl korun *Desátý ročník Smržického vandru absolvovalo téměř patnáct stovek nadšenců.

ČERVEN
02 kalend 002Už druhé měření hygieniků na plumlovské přehradě odhalilo ve vodě sinice * Opravy zámků v Plumlově, Konici i Čechách pod Kosířem budou pokračovat * Běžci se kochali krásami Skalky * Děti ve Vícově prožily svůj den s vojáky * Stražisko zažívá příliv spodiny * V Prostějovičkách se pižlalo, plavalo i pilo pivo * Novou šéfkou ZŠ Ptení se stane bývalá zástupkyně * Malí i velcí cyklisté prozkoumali střed Moravy * Vandalové zničili zastavení naučné stezky u přehrady * Domov u rybníka oslavil kulaté výročí s plnou parádou * Stezka zdatnosti indiány dokonale prověřila * Obce u přehrady se pouští do budování kanalizace * Protivanovem až do konce září neprojedete * Při zimní olymppijádě v Nezátkách (se) namazali papež i sovětská sborná * Tištín se stal bronzovou vesnicí Olomouckého kraje.

ČERVENEC
02 kalend 003Život na přehradě ovlivňuje víc počasí než revitalizace * Na místě zkrachovalého cukrovaru bude dům pro seniory * V Repechách se konal neopakovatelný sjezd rodáků * Žralok žil dle hesla „Don´t worry be Trabi“ * Ve Smržicích zažily událost, která se neopakuje * Vítězkou „Malenského kaléšku” se stala višňovice * V Seči se konal vyhlášený pětiboj * Brodecká Neckyáda přilákala stovky diváků * V Pavlovicích mají novou hasičskou zbrojnici. Není tu ale jediný hasič.. * Ve Skalce dochází voda, lidé musí šetřit * Josefkol nabídl kočárnickou událost století * Silnice ve Výšovicích se už opravuje * Mateřinka z Prostějoviček oslavila stovku * Triatlonisté se prohnali Konickem * Do Myslejovic se sjeli rodáci * Jachtaři na přehradě soutěžili o Modrou stuhu.


SRPEN
02 kalend 010Větrná bouře způsobila kalamitu v Seči * Suchdolská traktorpárty měla dva vítěze * S Karlem Kahovcem se v Plumlově vzpomínalo na Petra Nováka * V Němčicích nad Hanou staví hřiště pro malé spidermany * Z myslivecké chaty u Vitčic ukradli i vycpanou vránu * Bývalý starosta Skalky zemřel * Ve Studenci si podpálili vlastní byt * Náves Rakůvky obsadili rodáci * Legendy petanque se vrátily k vrbičkám * Linda Wichterlová oslavila v plné svěžesti sedmadevadesát let * Desátý ročník jízdy „Z lázní do lázní” komplikovaly uzavírky a rozkopané silnice * Traktoriádu ve Stínavě vyhrál starostův syn * Plumlovman žije! Duatlonisté se vrátili na Žralok * Lidé nosí z lesů rekordní množství hub * V Pivině majó dožato, tak tade slavele * Pohádkové bytosti přijely do Plumlova na prázdniny * Klenovické hody založily tradici výstav obrazů *Military fest ve Skřípově nadchnul pět tisíc lidí!

ZÁŘÍ
02 kalend 012Lidé nakoukli do útrob unikátního radaru na Skalkách * Půvabná umělkyně Lilian Amann zahájila na plumlovském zámku výstavu * Dožato mají i ve Vřesovicích * V Mořicích se bavil celý Mikroregion Němčicko * Benzinka v Konici dostala mastnou pokutu * Hasiči z Bílovic si na slavnost uvařili vlastní pivo * Jarmark v Čechách pod Kosířem probouzel hanáckou hrdost * Smržickou šlapku šlapala téměř tisícovka nadšenců * Škola v Pivíně slaví stoleté výročí * V Hamrech hasiči nacvičovali záchranu osob * Plumlovský kotlík provoněl celý Žralok * Určice poutí uctily obraz „své“ Panny Marie * Pozemek u Přemyslovic není stále zalesněný * Voda v přehradě nebyla zcela čistá ani po prázdninách * Doloplazy se staly cyklistickou Mekkou * Plumlovské vinobraní doplatilo na válku bohů * Legendární Zlechov se už začíná opravovat * V Čehovicích bojují proti povodním výsadbou tisíce nových stromů * Konický zámek přišel o šatlavu * Rudá armáda dobyla plumlovský zámek * Držovice otevřely obecní dům * V Seči se sesunul skalnatý sráz.

ŘÍJEN
02 kalend 009Schvalování peněz na stavbu sběrného dvora v Plumlově bylo drama * Konická poliklinika se už opravuje * V Otaslavicích vzdali hold leteckému esu. Josef František by se dožil sta let * Region v komunálních volbách jednoznačně ovládli nezávislí a křesťané * Samotní kandidáti řešili výsledky voleb až po práci * V Kostelci a Němčicích bude vládnout ČSSD, Konice s Plumlovem hlásí pat * ANO 2011 ve Výšovicích dovládlo * Totální fiasko úsvitu v Kladkách * Rybáři ovládli Skřípov * Nejtěsnější volební výsledek se zrodil v Dětkovicích *Ve Smržicích starostka obhájila * V Bohuslavicích zvítězil fotbalový trenér * Osm obcí bude mít určitě nového starostu * Opar nad „Podhraďákem” voněl po vepřovém * Cyklista v Ptenském dvorku plival na lékaře * Těžce zraněný řidič se
u Ludmírova doplazil pro pomoc * Na stezce kolem přehrady bude i čtyřicetimetrový most * Výlov v Tovačově: obrovské ryby i davy lidí * Určice rozdělilo umístění fary * Hubertova jízda uzavřela ve Lhotě jezdeckou sezonu * Na slavnostech ohně tekl bronz i se pekl chleba.

LISTOPAD
02 kalend 007Všichni starostové v městech obhájili * Volby v Mořicích se budou opakovat. Obec je rozdělena na dva nesmiřitelné tábory * V Hrušce zvolili nového starostu. Ale on hned odstoupil * Bývalá starostka Tvorovic to položila * Soud návrh na přepočítání hlasů v Bílovicích-Lutotíně zamítnul * Intriky a emoce - to jsou dnešní Určice *Nečekaný zvrat v Otaslavicích předznamenal změnu na postu starosty * Lov povolen!
V přehradě čekají na rybáře tisíce kaprů * Šok: Ve Slatinkách si volby zopakují * Lampioňák se stezkou odvahy zůstává v Kostelci akcí roku * Při ohňové show ve Skalce vyhlásili nejkrásnější dýni * Mostkovické vyděsil únik kyseliny * Lampiony ve Zdětíně svítily padlým bojovníkům za svobodu * Broučci už spí. Děti v Plumlově je uspaly písničkou * První broučci v Určicích se vydařili * Plavci v Čehovicích měli vodu „jako kafe“ * Šofér kamionu u Protivanova vysypal náklad, opilý byl jak slíva * V Němčicích nad Hanou požehnali opravené soše sv. Anny * Jesenec zůstává oázou pravého bigbítu * Plumlovská radnice stále není napojena na kanalizaci * V Laškově se zřítil dům určený k demolici * Sběrný dvůr v Plumlově poprvé otevřel * Napoleonská vojska zaútočila na poklidné město * Nashville nad Hanou ovládl country bál.

PROSINEC
02 kalend 008V polovině prosince se obnoví provoz na slavné Moravské západní dráze * Inspekce zavřela plesnivou pekárnu v Čelechovicích. Po čtyřech dnech opět pekla * Děvčata v pyžamech se v Jesenci řádně odvázala * Němčice nad Hanou se sešly u vánočního stromu * Plumlov se na začátku adventu blýskl originálním programem pro děti * Kanalizace ve Ptení se už buduje * Při ledové kalamitě hořel dům za domem * Další opravy zámku v Čechách pod Kosířem začínají * V Drahanech ukázali cestu od ovečky až ke svetru * Starostou Bílovic byl nejtěsnějším poměrem zvolen Hochwald * Psilidojedi našli před Štědrým dnem azyl ve Voříšku * Zbytečná pátračka po myslivci * Vánočním jarmarkem vyvrcholil otaslavický advent * Skvělé! Nebe nad Konicí rozzářily hořící hvězdy * Vykradač chat v okolí Přemyslovic dopaden * Z Pivína do Mořic vede nová silnice * Toporo pro největší sekyru ve střední Evropě je hotové * V regionu napadl první sníh...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...