Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

01 otuzilciVeleúspěšná akce, ke které se Večerník zákonitě musí ještě jednou vrátit. Úderem dvanácté hodiny skočilo ve středu 24. prosince do plumlovské přehrady rekordních dvaadevadesát otužilců. Zatímco rovněž historický počet diváků v podobě tří tisícovek se i přes nezvykle teplé počasí tetelil zimnicí, plavci se vesele ráchali ve studené vodě výpusti. Už jedenatřicátý ročník „Vánoční koupele“ pod taktovkou zimních a dálkových plavců TJ Haná Prostějov se prostě vydařil po všech stránkách. A díky hlavnímu organizátoru Michalu Muchovi Večerník nahlédl trochu víc pod pokličku celé stále více oblíbenější akce, která se koná tradičně na Štědrý den.

„Z letošní ´Vánoční koupele´ mám velice příjemné pocity. Celá štědrodenní akce je týmová práce celého oddílu a vydařila se. Myslím si, že atmosféra byla skvělá, i diváků přišlo opravdu hodně. Do budoucna musíme právě vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu přihlížejících, ale i otužilců, zkvalitnit ozvučení na všechny strany a zvýšit pořadatelskou službu, aby měli všichni ještě lepší pocit. Předpokládám, že uděláme jeden prostor pro vstup do vody a jeden pro výstup. Ale to jsou drobné organizační záležitosti, které mohou událost jen zkvalitnit a příjemný pocit z uplynulého ročníku nemohou změnit,“ poznamenal spokojený Michal Mucha, jeden z hlavních organizátorů a duše tradičních „Vánočních koupelí“ na plumlovské přehradě.
Nejenom pořadatele překvapila na Štědrý den vysoká teplota vzduchu, která se pohybovala nad hranicí jedenácti stupňů Celsia, na sluníčku atakovala dokonce „patnáctku“. Škodolibí jazykové tvrdí, že otužilci tak měli velmi usnadněnou situaci a prožívali takzvaný malý Jadran... „Vždy je příjemnější, když je venku slunečné počasí, než kdyby pršelo, či foukal chladný vítr. Ale věřte mi, ať je venku deset stupňů nad nulou nebo kolem nuly, voda má v tomto ročním období přibližně pořád stejnou teplotu, takže je opravdu ledová. V minulých ročnících se teplota vody pohybovala vždy v rozmezí od jednoho do čtyř stupňů, což jistě uznáte, že to žádný Jadran není,“ usmívá se Michal Mucha.
Dalším pozitivem jednatřicátého ročníku „Vánoční koupele“ na plumlovské přehradě byla enormní divácká kulisa. Jak poznamenal hlavní organizátor, dá se už pomalu srovnat se štěpánskou koupelí v Praze ve Vltavě! „Letošní divácká účast byla opravdu asi největší v historii, co já pamatuji. Rozhodně slunečné počasí vylákalo do přírody velké množství diváků, ale i otužilců. Jsem o tom přesvědčen, že hezké počasí na akcích
v přírodě je vždy padesát procent úspěchu. Pokud bych měl hodnotit akce pořádané plavci, tak podobnou diváckou kulisu mají v Přerově na silvestrovském koupání v Bečvě a samozřejmě v Praze na Vltavě na Štěpána šestadvacátého prosince.
I v Břeclavi mají ve stejný den pěknou akci zimní plavci s potápěči na Dyji. Jinak divácká účast při pořádaných závodech v zimním plavání v rámci Českého poháru nebývá zdaleka tak vysoká,“ zkonstatoval Mucha, který už na začátku prosince loňského roku sliboval Večerníku velké překvapení při štědrodenní koupeli.
A to také přišlo! Šlo o volbu „Ledové královny“, kterou se podle předpokladů stala přemožitelka kanálu La Manche Dana Zbořilová. „Ke konci roku došlo k výměně předsedů oddílů dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov. Dana byla navržena členskou základnou a následně také jednohlasně zvolena. Myslíme si všichni, že je tou nejpovolanější osobou. Disponuje přirozenou autoritou, sportovním duchem, dýchá s oddílem a má z nás asi nejvíce plaveckých zkušeností i naplavaných kilometrů, jelikož se zúčastňuje závodů zimního a dálkového plavání. Navíc má zkušenosti také jako rozhodčí. V nepolední řadě pak shromáždila kolem sebe tým lidí, kteří jsou pro tento sport zapáleni.
S lehkým mrazením v zádech jsme čekali, zda nabídku dělat nám předsedkyni přijme. Nakonec se tak stalo, za což jsme všichni moc rádi. Proto jsme Danu Zbořilovou chtěli udělit i pomyslnou královskou trofej a dát tak veřejnosti na známost, že Hanáci mají svou novou ´Ledovou královnu´,“ objasnil jeden z představitelů oddílu.
Jak již tedy bylo několikrát řečeno, účastníků „Vánočních koupelí“ přibývá. Večerník ale zajímalo, zda na Štědrý den může do ledové vody plumlovské přehrady hupsnout každý, nebo to chce alespoň krátký trénink. „Vzhledem k tomu, že se nejedná o závod a hladina vody ve výpusti je maximálně po prsa, tak si to může zkusit opravdu každý. Nedoporučil bych však něco takového lidem, kteří vědí, že mají aktuální zdravotní problémy, především srdečního rázu. Vlézt do studené vody na pár minut či sekund je otázka především psychická, tělo to vydrží. Takže jde zejména o hlavu. Chce to tedy jen se trochu vyhecovat a takzvaně se ´kousnout´. Řekne vám to každý, kdo si takovou koupel vyzkoušel,“ vzkazuje Michal Mucha, který zároveň upozornil, že organizátoři pamatují i na zdravotnickou službu. „Nepředpokládám, že by to s některým otužilcem-amatérem takzvaně ´šlehlo´, ale pro všechny případy máme samozřejmě připraveného zdravotníka s brašnou, který by řešil případné oděrky. Do budoucna ale uvažujeme, že bychom měli na této akci i lékaře, případně rychlou lékařskou pomoc. Přece jen je tady velká koncentrace osob. To už je ale bohužel otázka financí. V každém případě bychom určitě chtěli tuto akci v budoucnu zkvalitnit po všech stránkách.“
Při pohledu do budoucnosti hlavní organizátor „Vánočních koupelí“ na plumlovské přehradě uvedl: „Rádi bychom otužilce nějak oceňovali nebo něčím odměnili. Vždyť i maličkost potěší. Uvidíme, co přinese příští ročník...“ A bude zase letos na Štědrý den připraveno nějaké překvapení? „Vysoký zájem diváků a otužilců nás nakopl natolik, že bezesporu připravíme něco zajímavého a hezkého i pro Vánoční koupel 2015. Nějaké překvapení se tedy určitě najde, už dokonce padaly první nápady a návrhy. Ale prozrazovat je nebudu, nechte se překvapit,“ ponechal Mucha všechny plány pod pokličkou. „Co se týká dalšího rekordu v účasti, osobně si myslím, že pokud vyláká hezké zimní počasí opět takový počet lidí, jako byl na Štědrý den 2014, tak by magická stovka mohla padnout. Už jsem zaslechl, jak se na příští rok chystají tradiční účastníci i někteří další. Chtěl bych ale říct, že jen o tom počtu tato akce není. Jde především o to příjemně prožít den, zkrátit si čekání na Štědrý večer, vidět spoustu známých a přátel, s kterými si pak popřát hezké Vánoce,“ uzavřel ohlédnutí za úspěšnou událostí prostějovského regionu Michal Mucha.
01 graf1

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...