Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

01 narodTohle bylo podezřelé. Jakubovi K. přišla v pátek 12. prosince textová SMS zpráva, která jej zvala na akci do Národního domu. Jako člen věrnostního programu měl získat zdarma Zepter vánoční balíček. Esemeska však nebyla podepsaná. Navíc pan Jakub dle svých slov rozhodně není součástí žádného podobného seskupení. O co šlo? Změnili snad „šmejdi“ opět svoji taktiku? Anebo je vše celé jinak? Večerníku se podařilo zkontaktovat hlavního pořadatele akce, který se celou záležitost pokusil objasnit...

Nepodepsaná SMS zvoucí na akci do Národního domu v Prostějově přišla Jakubovi K. dokonce dvakrát, a to z různých čísel. Přirozeně se pídil po tom, co mají podobné ataky znamenat. „Od začátku jsem měl podezření, že jde o takzvané šmejdy. Navíc jsem vůbec nechápal, kde na mě jistí organizátoři vzali číslo. Pokud vím, tak jsem členem žádného věrnostního programu nikdy nebyl a svoje telefonní číslo hned tak někomu nedávám,“ vyjádřil se exkluzivně pro Večerník Jakub K.
Jak se nám podařilo zjistit, fakticky se jednalo o akci společnosti Zepter. „Podobné záležitosti u nás dělají už asi dvanáct let. Takzvaní šmejdi, kteří by se zaměřovali pouze na seniory, to rozhodně nejsou,“ reagoval na dotaz Večerníku Jan Páleník, ředitel restaurace a kavárny Národního domu.
Faktem zůstává, že každý zástupce solidní firmy, který zve svého stálého zákazníka na nějakou akci, by se měl v SMS zprávě minimálně podepsat. Proč se tomu tak v tomto případě nestalo? „Myslím, že z textové esemesky jasně vyplývá, že jde o akci společnosti Zepter,“ reagoval Vlastimil Konečný, regionální obchodní ředitel Zepter Home Care. Dle něho bylo vše řádně a včas nahlášeno na České obchodní inspekci (ČOI). „Poslali jsme asi sto sedmdesát zpráv, přišlo přibližně čtyřicet lidí,“ dodal Konečný.


Názory na akce společnosti Zepter se liší, většina lidí se domnívá, že na rozdíl od klasických „šmejdů“ na předváděcích akcích nabízí kvalitní zboží. Na druhou stranu jeho ceny mnozí z nich považují za přemrštěné. Zajímalo nás, kde společnost Zepter vzala kontakt na člověka, který tvrdí, že s ní nikdy neměl co do činění. „Čísla dostáváme z centrální databáze z Prahy. Nicméně zvali jsme výhradně naše zákazníky. Každý, kdo byl pozvaný, u nás někdy musel něco koupit,“ dušoval se Konečný.
V tomto případě tedy proti sobě zjevně stojí dvě tvrzení a ani jedno z nich nelze stoprocentně potvrdit ani vyvrátit.

Jisté je, že nejrůznější nevyžádané SMS zprávy a telefonáty už řadu lidí začínají pěkně „vytáčet“. Jak je možné, že se soukromá čísla dostanou do databáze komerčních společností? „Čísla v některých případech call centrům prodávají samotní operátoři. Vy se proti tomu můžete ale bránit, stačí, pokud ve smlouvě o poskytování služeb uvedete, že nechcete, aby vaše číslo bylo poskytováno dalším společnostem. Pokud tak ovšem neučiníte, může se kontakt na vás teoreticky dostat ke komukoliv,“ vysvětlil nám člověk zasvěcený do celého problému.
Z toho plyne zásadní fakt: pokud vás obtěžují nadbytečné telefony a esemesky na váš soukromý mobilní telefon, měli byste se obrátit přímo na vašeho operátora, případně si na vše dát pořádný pozor již při sjednávání budoucí smlouvy.

01 smejdi1

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...