Dobré ráno, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

52 bezdomovecAKTUALIZACE: Zázraky se dějí! A ty vánoční obzvlášť... Ještě před pár měsíci by Martina Janečka z ulice do Azylového domu nedostal nikdo ani párem koní. Kritizoval a nadával úplně na všechno. Nejenom na těžký život bezdomovce, ale také na práci prostějovských konšelů, „násilí“ policajtů i na údajnou šikanu lidí, kteří se o chudáky bez trvalého přístřeší mají starat.

To je ale všechno pryč, Martin Janeček už několik týdnů žije v „azyláku“ za Určickou ulicí a každého chválí na všechny strany!

Vánoční svátky mají za sebou i prostějovští bezdomovci. V Azylovém domě za Určickou ulicí je strávily pět desítek lidí bez trvalého přístřeší, toto sociální zařízení tak doslova a do písmene praskalo ve švech. Dalších deset matek s dvaceti potomky prožilo Vánoce v Domě pro osamělé rodiče s dětmi v Pražské ulici. „O všechny bylo náležitě postaráno. Nebylo klienta, kterého bychom v případě jeho vlastního zájmu nepřijali,“ informoval Večerník Jan Kalla, ředitel Azylového centra v Prostějově. Služeb prostějovského „azyláku“ přitom už několik měsíců využívá i jeden z nej-známějších bezdomovců u nás - Martin Janeček.

Ten platí v komunitě prostějovských bezdomovců za jakéhosi „kápa“, na kterého mnozí z nich takříkajíc „dají“ skoro ve všem. Z mnoha pohledů jde o velmi zajímavou postavičku. Ještě donedávna naprosto odmítal služby azylového domu, a pokud ho drsné okolnosti a často i bezvýchodnost vlastní životní situace přinutila v „azyláku“ strávit nějaký čas, kritizoval jeho služby i úroveň zdejšího personálu. Teď je jako vyměněný. Na adresu tohoto sociálního zařízení pěje samou chválu a podržte se - dříve věčný tulák a alkoholik se sžil s režimem a disciplínou azylového domu.

„Bydlím tu už přes dva měsíce a jsem velmi spokojený. Jo, rapidně jsem změnil názor. Vážím si pomoci pracovníků azyláku a toho, co všechno pro nás dělají. A krom toho, je to tu lepší, než chcípat v Jezdeckých kasárnách,“ řekl Večerníku na plnou pusu Martin Janeček.

Jak je možné, že člověk, který by ještě nedávno ulici nevyměnil ani za nic, najednou změní své priority a dokáže přijmout dříve tolik odmítanou pomoc?

„S tím chcípáním v ka-sárnách jsem to myslel vážně. Vloni v nich v noci umrzla moje kamarádka, jiný kámoš pak usnul v mrazu na náměstí a ráno ho tady našli mrtvého. Takhle se žít nedá, člověk musí poznat, kdy je zapotřebí odhodit onu falešnou hrdost a přiznat si, že se na ulici sám o sebe už nedokáže postarat. Pokud tedy nechce krást a z toho, co nakrade si platit někde spaní v noclehárně,“ zamyslel se pro Večerník Martin Janeček.

Se současným pobytem v Azylovém domě v Určické ulici je maximálně spokojený. „Pan Kalla s paní Kallovou tady v posledním období, co se týká vybavení, dokázali takřka nemožné. Máme tu mikrovlnou troubu, televizi a dokonce můžeme volně používat dva počítače.

O pravidelné teplé stravě nemluvím. Vážím si i přístupu těch lidí, kteří se o nás starají. Necítím žádné náznaky ponižování. Víte, já už jsem ve svém životě byl v několika podobných zařízeních a tak mi věřte, že nikde se nemají bezdomovci tak dobře, jako v Prostějově. Nebýt tady tohoto ´azyláku´, tak vám říkám, že polovina klientů by venku dříve nebo později umřela. Přesto se i tady najde několik lidí, kteří věčně remcají a něco se jim nelíbí. Přiznávám, že i já jsem kdysi k nim patřil. Ale je potřeba si vážit toho, že v naší situaci má vůbec někdo zájem nám pomáhat,“ poskytl nám upřímnou zpověď Martin Janeček, dřívější bouřlivák, který se nakonec dokázal vyrovnat s přísnou disciplínou v Azylovém domě. „Není to žádná šikana, jak jsem si dřív myslel. Teď už to chápu, že chlastat se tady nesmí, je potřeba úzkostlivě dodržovat pořádek a hygienu, netrpí se tady ani žádné spory mezi bezdomovci. Pokud toto všechno člověk dodržuje, dostane čisté oblečení, jídlo a spí v teple,“ vylíčil Janeček.

On sám společně s pěti desítkami bezdomovců oslavil v Azylovém domě za Určickou ulicí i letošní Vánoce. „Dostali jsme řízek s bramborovým salátem a pár drobných dárečků pod rozsvíceným stromečkem. Člověk v tu chvíli zapomene na všechna trápení, která má. Byl bych rád, kdyby rozum do hrsti jako já vzali i ostatní kluci, kteří stále odmítají přijmout pomoc nebo o ni požádat tady v ´azyláku´. Když jsem přes den venku, s mnohými se bavím a přesvědčuji je. Ve většině případů je to ale marné.

V Prostějově je pořád deset až dvacet těch, kteří z ulice sem nikdy nepůjdou, i kdybyste jim nabízeli milion korun. Bohužel taky i proto, že by tady nemohli chlastat nebo krást,“ pokrčil rameny na závěr našeho ozhovoru Martin Janeček.

Ředitel Azylového centra Jan Kalla připouští, že přesvědčit některé bezdomovce o tom, že právě v „azyláku“ dostanou příležitost nejenom k přežití, ale i k možnosti návratu do běžného života, je skutečně velice složité. „Přesto náš terénní program patří ke stěžejním službám kvůli monitorování stavu bezdomovectví a hlavně přímé pomoci a kontaktování osob přímo v terénu. Kolega nejenže tyto lidi informuje o všech možnostech využití služeb Azylového centra včetně stravy na denním centru, ale i pravidelně rozmísťuje letáky s aktuální nabídkou našich služeb. Chvála z úst pana Janečka mě hodně těší. Je to právě on, kterého se nám podařilo v poslední době přesvědčit,“ reagoval pro Večerník Jan Kalla.

O tom, že venku na ulici zůstává v Prostějově stále hodně bezdomovců, kteří pobytem v Azylovém domě pohrdají, svědčí četnost zásahů strážníků městské policie během minulého týdne. „V rozmezí od pondělí dvaadvacátého do pátku šestadvacátého prosince řešili strážníci v devíti událostech i chování bezdomovců. Jednalo se o případy opilosti na veřejnosti, které byly řešeny domluvou a vykázáním z míst, kde se podnapilé osoby nesmí zdržovat. V drtivé většině strážníci museli zasahovat v prostoru haly hlavního vlakového nádraží nebo v její blízkosti,“ prozradil Večerníku Jan Nagy, velitel Městské policie v Prostějově.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...