Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram
51 hygiena 011FOTOGALERIE: Málokdo tuší, že existuje také celosvětový den mytí rukou, připadající na 15. říjen. „Spolupráci s mateřskými školami v edukaci základní hygieny rukou jsme začali v roce 2012,“ vzpomíná na počátky aktivit Nemocnice Prostějov v této oblasti manažerka pro marketing a PR Středomoravské nemocniční a.s. Darina Formánková. Od té doby tým dětského oddělení pravidelně navštěvuje prostějovské mateřské školy a zájem z jejich strany stále roste.
„Byla to sice původně naše iniciativa, ale velmi brzy se o našich návštěvách mateřské školy dozvěděly mezi sebou a začaly nás samy oslovovat,“ vysvětluje vývoj popularity této vzdělávací akce Voříšková. V květnu mohou děti navštívit operační sály, kde je hygiena rukou naprosto zásadní, v říjnu vyjíždí personál dětského oddělení do terénu. Ani tyto dva termíny už nestačí.
Ve středu 17. prosince ráno tým dětského oddělení zavítal do mateřské školy na sídlišti Svobody, konkrétně do třídy předškoláků. „Jsou zde vybrané děti na výuku angličtiny, proto je to jedna z mála tříd, která je věkově vyrovnaná,“ vysvětlila Večerníku učitelka Marie Koldová.
Jakmile se jedna ze sester převlékla do kostýmu kapky vody, mohl program začít. Děti si nejprve poslechly pohádku o Lucince, která na výletě snědla neumyté jablko, z čehož jí bolelo bříško a musela do nemocnice. Poté „kapka“ předvedla správný postup při mytí rukou, děti si to zároveň vyzkoušely zatím „nasucho“. Poučný byl také animovaný film o přenosu bacilů v běžném životě.
Závěrem si děti umyly ruce dezinfekčním sprejem a svoji pečlivost si ověřily pod speciální UV lampou. Pro každého „studentíka“ byl připraven dárkový balíček s mikulášským perníčkem. Dobrá příležitost k umytí rukou...
„Děti byly mimořádně hodné, je vidět, že to jsou už předškoláci. Menší děti mají problém udržet pozornost, byť program nijak neprotahujeme,“ pochválila na závěr Voříšková dnešní auditorium. „Jsme rádi, že prostějovská nemocnice s touto iniciativou přišla, i když to děti většinou umí, je potřeba to takto zábavnou formou neustále připomínat,“ ocenila spolupráci Koldová.
A na příští rok už má vrchní sestra dětského oddělení v kalendáři několik dalších mateřských škol.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...