Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

50 graf1V listopadu se celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji oproti minulému měsíci nepatrně snížil, paradoxně jen o dvě osoby. Aktuálně je bez práce v kraji 36 529 osob, počet hlášených volných pracovních míst se mírně snížil o dvě procenta na 2 846 a podíl nezaměstnaných osob stagnoval na hodnotě 8,2 procenta.

Listopad byl v posledních sedmi letech měsícem, ve kterém již docházelo k sezónnímu nárůstu nezaměstnanosti o sedm až čtrnáctset osob. „Letošní listopadová stagnace nezaměstnanosti, kdy počet lidí bez práce se prakticky nezměnil, byla sice částečně způsobena teplejším počasím, ale svou roli mohla sehrát i větší ekonomická stabilita zaměstnavatelů. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nynější počet nezaměstnaných nižší o 3 699 osob, to znamená o 9,2 procenta,“ pochvaluje si Jaroslav Mikšaník z oddělení trhu práce z krajské pobočky Úřadu práce České republiky Olomouckého kraje.
V průběhu listopadu bylo v Olomouckém kraji nově zaevidováno 3 293 uchazečů o zaměstnání, z toho 451 osob, které přišly do evidence úřadu práce z důvodu ukončení svého samostatného podnikání na živnostenský list. „Počet nově registrovaných byl o pět desítek osob vyšší než v předchozím měsíci, ale o 550 lidí nižší než v roce 2013. Z evidence během listopadu odešlo celkem 3 295 uchazečů. Bylo to o 547 osob méně než v předchozím měsíci a o 333 osob více než ve stejném měsíci minulého roku,“ konstatuje Jaroslav Mikšaník.
Meziměsíční vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech kraje byl rozdílný. Zatímco v okrese Jeseník došlo k nárůstu nezaměstnanosti o 165 osob, což je vůbec nejvyšší hodnota v rámci celé republiky, naopak v okresech Přerov a Olomouc nezaměstnanost klesla o 68 a 93 osob. Ve zbývajících okresech, tedy na Prostějovsku a Šumpersku, nedošlo k výraznější změně v počtu nezaměstnaných. „Co se týká přímo Prostějovska, tady na úřadu práce registrujeme
k poslednímu listopadovému dni celkem 5 218 nezaměstnaných osob, což je o osm lidí méně než v předcházejícím měsíci. Počet volných míst na Prostějovsku registrujeme 522, takže o jedno z nich se uchází deset klientů,“ uvedl Jaroslav Mikšaník s tím, že podíl nezaměstnaných lidí se na prostějovském Úřadu práce ustálil na hodnotě 6,4 procenta, což je nejméně v Olomouckém kraji.
K 30. listopadu v Olomouckém kraji evidovali celkem 2 845 volných pracovních míst.
Struktura volných míst se meziměsíčně výrazněji nezměnila. Celkem 435 volných pracovních míst je pro kvalifikované dělnické strojírenské profese, hlavně soustružníky, zámečníky, svářeče a nástrojaře, mechaniky a opraváře strojů. Nadále byla stále vysoká poptávka zaměstnavatelů po řidičích nákladních automobilů, zejména do kamionové dopravy. Velký zájem je stále o řemeslníky z oblasti stavebnictví, elektrotechniky a o zaměstnance z oblasti služeb, hlavně o prodavače, číšníky, servírky a kuchaře.

 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...