Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 smogV Prostějově není v těchto dnech lehké žít! Sotva jsme se vylízali z ledové kalamity, následovala hned další, i když zcela jiného kalibru. Minulou středu totiž magistrát vydal varovné upozornění na zvýšenou koncentraci prachu v ovzduší. Kvůli smogu vedení města vyzvalo své občany, aby zbytečně nechodili ven a nevětrali své domácnosti. Smog v Prostějově totiž bezmála až trojnásobně převýšil povolený limit!

„V Prostějově byla ve čtvrtek čtvrtého prosince naměřena zvýšená koncentrace tuhých znečišťujících látek, takzvaných suspendovaných částic ve volném ovzduší. Je překročena koncentrace prachových částic PM 10 s hodnotou 124 mikrogramů na metr krychlový,“ prozradila Jana Gáborová, tisková mluvčí magistrátu Statutárního města Prostějova, která vzápětí tlumočila i jednoznačné doporučení vedení města pro všechny obyvatele, zejména děti a seniory. „Při současné smogové situaci je vhodné omezit pobyt venku, zvláště v době ranních a večerních hodin. Doporučeno je také omezení větší fyzické aktivity ve venkovním prostředí a lidé by každopádně měli na nezbytně nejnutnější domu zkrátit větrání domácností. Zároveň prosíme občany Prostějova, aby omezili vlastní produkci emisí a dali přednost hromadné veřejné dopravě před použitím osobních automobilů. Samozřejmostí pro každého by mělo být nespalování odpadů či nekvalitního paliva,“ apeluje na Prostějovany Jana Gáborová.

Tíživou smogovou situací se ve čtvrtek dopoledne zabývali také radní na tiskové konferenci. „Nejrazantnějším opatřením, jak snížit dlouhodobě v Prostějově prašnost, je co nejvíce snížit automobilový provoz. Ale všichni víme, že je to naprosto nereálné. Těžko občany přesvědčíme, aby auta nechali doma a chodili pěšky, či jezdili na kole. Jsme ovšem připraveni diskutovat o tom, a samozřejmě ihned činit konkrétní kroky, abychom smogovým situacím předcházeli. Prvořadé je dbát na čistotu komunikací, po kterých je automobilová doprava v Prostějově vedena. A daleko větší pozornost musíme věnovat ještě větší výsadbě stromů v určitých lokalitách. Oproti sousednímu Přerovu ale máme alespoň výhodu v tom, že smog u nás nevzniká díky průmyslovým podnikům. Na druhé straně máme smůlu v tom, že ležíme v kotlině, ve které se často drží zplodiny přenášející se sem až z Ostravska,“ konstatoval Miroslav Pišťák, primátor Statutárního města Prostějova. Jak vzápětí přidala jeho náměstkyně Ivana Hemerková, největší „paseku“ v oblasti prašnosti dělá v Prostějově dálniční estakáda Haná. „Pro nás je naprosto neřešitelným problémem, že rychlostní komunikace je u nás vedena nad úrovní města. Jediné, co by nám od smogu mohlo částečně pomoci, je co nejrychlejší vybudování vnějšího severního obchvatu. Je zapotřebí odklonit co nejvíc aut z centra města,“ míní Hemerková.

Ani v pátek se hodnota polétavých částic prachu na metr krychlový v Prostějově nesnížila. V ohrožení jsou nyní hlavně lidé postižení nemocemi dýchacích cest. Buďte tedy opatrní a doporučení raději nevycházet ven berte vážně!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...