Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

49 vlak nejedeNepříjemné překvapení bylo na řidiče i chodce políčeno už od časného pondělního rána 1. prosince. Na Prostějovsko se snášel déšť, který okamžitě začal na silnicích i chodnících namrzat. Nebylo divu, teplota se pohybovala lehce pod nulou. 

Reakce silničářů i pracovníků technických služeb nebyla tak rychlá, navíc i v průběhu celého dne bylo solení komunikací naprosto neúčinné. „Jezdíme jako utržení, ale co posolíme, tak do pěti minut spláchne déšť. Sůl tak nemá čas zapůsobit,“ postěžoval si Večerníku v pondělí večer pracovník technických služeb, který v Krasické ulici obstarával strojové čištění chodníku. Celý Prostějov v tu dobu doslova 

a do písmene sevřela ledová krusta, která v danou chvíli byla naprosto neodstranitelná. Už podle odpoledních televizních zpráv byla nejhorší kalamitní situace spojená s ledovkou v Přerově a právě v Prostějově. Teprve potom jsme se dozvídali otřesné informace z velkých měst Prahy, Brna a Olomouce.

Magistrát nechal zavřít parky

Kvůli mrznoucím srážkám a tvorbě ledovky na stromech docházelo vlivem zatížení i přímo v Prostějově k pádům větví různých velikostí na komunikace a okolní travnaté plochy. Ve třech případech bylo zaznamenáno úplné zlomení kmene, nebo pád celého stromu. „Dále došlo ke zničení nové výsadby osmi akátů ve Smetanových sadech okolo altánu. Společnost .A.S.A. Technické služby pokračovala po celé pondělí a úterý v odstraňování následků tvorby ledovky na dřevinách podle provozní bezpečnosti. Na likvidaci byly nasazeny dvě montážní plošiny, tři svozová vozidla, štěpkovač a čtrnáct zaměstnanců,“ popsal situaci ze začátku minulého týdne Jiří Pospíšil, náměstek primátora Statutárního města Prostějova. Podle dostupných informací došlo v úterý 2. prosince z důvodu pádu větví k poškození dvou motorových vozidel - a to v Martinákově ulici a na sídlišti Svornosti ve Vrahovicích. Co se týká úklidu chodníků a silnic v majetku města, občané si často stěžovali, že pracovníci technických služeb vyjeli s potřebnou solící technikou příliš pozdě. „Tady musím zdůraznit, že zimní údržba místních komunikací probíhala v souladu s plánem podle stanoveného pořadí důležitosti a časových norem,“ oponuje stížnostem Jiří Pospíšil. 

Kvůli nebezpečné situaci ohledně padajících větví a dokonce vyvracení celých stromů zatěžkaných ledovou krustou, nechal magistrát už v pondělí večer uzavřít pro veřejnost dva největší prostějovské parky. „Jak v Kolářových, tak i Smetanových sadech strážníci vyvěsili tabule upozorňující na zákaz vstupu a viditelně také upevnili výstražné pásky. Bohužel jsme pak v úterý byli často svědky toho, jak občané pásky strhávají a do parků vstupují. Bylo to velmi nebezpečné,“ posteskla si náměstkyně prostějovského primátora Ivana Hemerková.

Nemocnice praskala ve švech

Není divu, že na ledovce chodci padali jako hrušky. Schůdnost prostějovských komunikací pro pěší byla minimální, během pondělního dopoledne tak byl Večerník svědkem hned několika karambolů. Lékaři prostějovské nemocnice byli následně v plné permanenci. „Největší počet pacientů byl na traumatologické ambulanci ošetřen v pondělí, jednalo se o zhruba devadesát příchozích. Nejčastěji šlo o úrazy kotníku, rukou, paže, různé zlomeniny, podvrtnutí a podobně. Řada klientů byla rovněž přijata k hospitalizaci, a to s otřesem mozku, zlomeninami dolních končetin, zlomeninami krčku, zhmožděninami páteře. V dalších dnech, tedy během úterý a středy, počet ošetřených klientů postupně klesal na zhruba sedmdesát případů. Ubylo zlomenin, naopak přicházelo více osob s pohmožděninami nebo pro bolesti z úrazu, který si lidé způsobili v předchozích dnech,“ poskytla Večerníku podrobné informace Radka Miloševská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov. 

Pořádně zabrat dostali i strážníci

Namrzající déšť měl během pondělí 1. prosince a úterý 2. prosince na svědomí také zvýšený počet výjezdů prostějovských strážníků. Jak již bylo zmíněno, nejčastěji se jednalo o polámané větve a spadené stromy. „Tam, kde síly strážníků stačily, haluze odklidili sami. V některých případech však bylo nutné na místo přivolat hasiče, kteří polomy zdolali za pomocí techniky. Operační středisko zaznamenalo i oznámení o poškození zaparkovaného vozidla, kdy pád větve způsobil promáčknutí střechy a prasklinu na předním skle v délce padesáti centimetrů,“ sdělila Jana Adámková, tisková mluvčí Městské policie v Prostějově.

Nejely vlaky, dopravci odmítli pomoc autobusy

Velké komplikace přinesla řadě Prostějovanů zpráva z pondělního večera, kdy kvůli ledové kalamitě a zamrzlým trolejím přestaly fungovat vlakové spoje mezi Prostějovem a Olomoucí. „Já měl obrovské štěstí. Nasedal jsem v pondělí ve dvě hodiny odpoledne v Olomouci na vlak a mířil do Nezamyslic. Už za Bedihoští měla ale elektrická lokomotiva problémy, průvodčí nám říkala, že z trolejí kvůli ledové námraze probíjí elektřina. Když jsme dojeli do Nezamyslic, řekli nám, že to je asi na hodně dlouho poslední spoj,“ svěřil se Večerníku muž, který vlakem denně dojíždí do zaměstnání. Podstatně horší zážitek z pondělního odpoledne už měla z Nezamyslic studentka Simona Horáková. „Já jela z Olomouce po půl třetí odpoledne. Domů do Nezamyslic jsem se ale hned tak nedostala. Před Pivínem zůstal vlak stát a až za dvě hodiny pro nás musela přijet motorová lokomotiva, aby nás odtáhla alespoň do Pivína. Tady jsme museli přesednout do motoráčku a ten nás teprve odvezl do Nezamyslic,“ prozradila Večerníku mladá studentka. 

„Vím, že České dráhy chtěly zajistit od pondělního večera až do úterý náhradní dopravu, ale FTL i všichni soukromí dopravci odmítli poskytnout své autobusy. Řidiči se prý na ledovku netroufají,“ pokrčila před Večerníkem rameny pracovnice informační kanceláře Českých drah na hlavním nádraží v Prostějově. 

Do běžného normálu se tak vlaková doprava v celé republice i v okolí Prostějova vrátila až během středečního večera. „Provoz na trati je již stabilizován, od půlnoci ze středy třetího na čtvrtek čtvrtého prosince už jezdí spoje Českých drah podle normálního jízdního řádu a byly připraveny soupravy pro všechny vlaky. Ještě jednou se omlouváme všem, kterým kalamita v našich vlacích znepříjemnila cestu,“ sdělila Večerníku Kateřina Šubová, tisková mluvčí Českých drah.

Kraj situaci zvládl

Ledovka komplikovala provoz na silnicích i železničních tratích po celém Olomouckém kraji. Nemilou situací se pochopitelně zabýval i Alois Mačák, první náměstek olomouckého hejtmana pro dopravu. „Od pondělního rána se na našem území tvořila silná ledovka a námraza. Jako vůbec první kraj v zemi jsme i v rámci určitého varování a prevence vyhlásili již v šestnáct hodin druhý kalamitní stupeň, a to především pro regiony Přerovska a Prostějovska. Okamžitě jsme pak svolali krizový štáb a začali podnikat záchranné kroky v rámci našich mechanismů. Některé úseky silnic se stávaly neprůjezdnými a záhy přestávaly jezdit i vlaky,“ shrnul Alois Mačák velkou zatěžkávací zkoušku. „Hned od pondělního rána až do středečního večera měla Správa silnic Olomouckého kraje v terénu veškerou techniku a lidský potenciál. Všichni odvedli výbornou práci, za kterou si zaslouží poděkování. Opětovně se nám v praxi osvědčila i velmi dobrá spolupráce s integrovaným záchranným systémem, který je jedním z nejlepších v republice. I těmto lidem patří uznání a poděkování. Dobrá byla i spolupráce se sdělovacími prostředky,“ vzkázal Alois Mačák. „Co se týká problémů na železnice, tam byla situace ještě složitější skrz výpadky elektrického proudu. Snažili jsme se o co největší koordinaci a v rámci možností maximálně nasazovali autobusy, což ale zase komplikovala ledovka,“ popisoval trable krajský náměstek pro dopravu. „I díky trpělivosti drtivé většiny cestujících jsem rád, že jsme všechno zvládli. Snad už je to nejhorší z letošní zimy za námi,“ dodal s vírou v lepší zítřky A. Mačák.

Město začíná sčítat škody, lidé chtějí také odškodnění

Stejně jako se celá Česká republika postupně vymanila z ledového krunýře, tak i na Prostějovsku pominulo největší nebezpečí. Ještě během středy 3. prosince ale hasiči v regionu vyjížděli k jednatřiceti zásahům kvůli popadaným stromům na komunikace, chodníky a dráty elektrického vedení. Ve třech případech likvidovali také padající led ze střech. Ve městě se v průběhu dalších dnů začaly sčítat škody, které ledová kalamita napáchala. „Společnost .A.S.A. Technické služby ještě do konce týdne bude likvidovat škody, ke kterým došlo hlavně během pondělí a úterý. „Začínají nám už také chodit žádosti o odškodnění od občanů, kteří během těchto dvou dní upadli a zranili se na namrzlých chodnících. Tyto události budeme řešit ve spolupráci s pojišťovnou. Celkové škody se zatím sčítají, jejich celkovou výši budeme znát až v příštích dnech,“ poznamenal pro Večerník v pátek ráno náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil.

49 strom policie

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...