Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

48 bourackyJe to opravdová černá můra pro každého řidiče. Jakýkoli ze zkušených šoférů je sice praxí vycvičen periferně sledovat vše, co se děje v blízkosti silnice, může a dokonce ze zákona musí předvídat i unáhlené jednání chodce, jež mu z ničeho nic vstoupí do jízdní dráhy, stejně tak musí bleskově zareagovat na „vanglování“ cyklisty, který se mu začne z krajnice plést před auto. Ale jak chcete být připraveni na zajíce, srnku či muflona, kteří vám z lesa či pole tryskem vběhnou přímo před kapotu? Před tímto rizikem se prostě a jednoduše stoprocentně ubránit nelze! Tento fakt ostatně uznávají i policisté, kteří při stále početnějších dopravních nehodách se zvěří řidiče nepokutují, nepovažují je totiž za viníky karambolu. Z výše uvedeného sice vyskočil loňský rok, kdy byly zaevidovány pouze dvě nehody, letos už se však vše vrátilo do „běžného“ objemu...

Je tomu tak a nelze tento fakt nijak obelhat. Zvláště v těchto podzimních měsících jsou totiž srážky automobilů se zvířaty takřka denní záležitostí. Jak ale Večerníku potvrdil jednatel Okresního mysliveckého spolku v  Prostějově Jiří Procházka, celkově těchto nepříjemných karambolů ubývá. A to hlavně díky tomu, že myslivci na Prostějovsku i díky finanční podpoře Olomouckého kraje už několik let rozmisťují u silnic pachové ohradníky. Ty mají zvěř odradit od toho, aby při své migraci vbíhala na silniční komunikaci. „U dálnic na Prostějovsku se nám to díky tyčím s pěnovými koulemi, které jsou napuštěny speciálním repelentem s lidským pachem, daří takřka na sto procent. Horší je to na okresních silnicích procházejícími obzvláště lesem nebo mezi poli. Tady dochází nejčastěji ke střetům se zvěří a úspěšnost pachových ohradníků se zde pohybuje mezi čtyřiceti až padesáti procenty,“ prozradil Večerníku Jiří Procházka. 

Někteří řidiči, kteří mají tu smůlu, že srazí srnu, divočáka či další zvěř, vůbec netuší, jak se v podobných těžkostech zachovat. „Pokud se vám stane srážka se zvěří, jedná se o dopravní nehodu, při které došlo ke škodě na majetku třetí osoby. Řidič je v tomto případě povinen neprodleně oznámit dopravní nehodu policii. Musí se zdržet jednání, které by bylo na újmu řádného vyšetření dopravní nehody, zejména přemístění vozidel. Pokud musí postavení vozidla měnit z nějakého konkrétního důvodu, je povinen vyznačit situaci a stopy. A samozřejmě setrvat na místě dopravní nehody až do příjezdu policie,“ vysvětluje tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje Irena Urbánková a na otázku Večerníku, zda se havárie při střetu se zvěří musí hlásit i přesto, když sice srna nebo divočák zahynul, ale na autě vznikla jen minimální škoda, odpověděla jednoznačně. „Dopravní nehody se zvěří se musí oznamovat v každém případě! A to i přesto, že na vozidle může být skutečně jen minimální škoda. Stále platí, že újma vznikla na majetku třetí osoby, v tomto případě danému mysliveckému sdružení,“ upřesnila Irena Urbánková. 

Střety se zvěří jsou pro řidiče nečekané, na což berou policisté ohled. „Ve většině případů dopravních nehod, kdy dojde ke srážce se zvěří, se jedná o nezaviněnou nehodu řidičem. Zvěř vběhne do jízdní dráhy neočekávaně z lesního porostu, z křoví a podobně. Je jasné, že řidič nemůže srážce zabránit. 

V tomto případě tedy účastníci silničního provozu nejsou pokutováni a věc se odloží. Každý případ se ale posuzuje individuálně. Záleží na okolnostech, zda zvěř do vozovky vběhla nebo zda tam třeba již stála a řidič mohl nehodě zabránit,“ popsala mluvčí krajské policie, která řidičům vzkazuje několik rad, jak se přece jen vyhnout podobnému nebezpečí. „V první řadě je potřeba respektovat dopravní značky ´Pozor zvěř!´. Dále snížit rychlost jízdy a předvídat, všechna místa, kde může zvěř do silnice vběhnout, totiž nejsou označena. Řidiči by měli zvláště v lesních úsecích, kde se dá předpokládat výskyt lesní zvěře, být maximálně pozorní. V případě, že šofér uvidí zvěř v blízkosti komunikace, přepne z dálkových světel na potkávací, aby jej neoslnil, a nechá případně přejít. Chrání tím jednak samotnou zvěř, ale také vozidlo a hlavně svoje zdraví. Střety se zvěří totiž často končí značným poškozením přední části dopravního prostředku a také možností zranění řidiče,“ podotýká Irena Urbánková. 

Podle statistik mysliveckého spolku, ale i policejních zdrojů, srážek automobilů se zvěří na Prostějovsku skutečně ubývá. Extrémem byl rok 2013, kdy se staly jen dvě takové nehody se škodou o něco málo vyšší jak sto tisíc korun. V ostatních letech jdou ale nehody do desítek a újma vždy přesáhla sedmimístnou sumu. Z ekonomického pohledu byl nejhorší rok 2010, vůbec nejvíce srážek se pak stalo o tři roky dříve. 

V regionu je totiž hned několik rizikových lokalit, kde se řidiči mohou narazit až příliš často. A právě tady by měli všichni dávat větší pozor. 

„Z tohoto pohledu patří k těmto nejvíce nebezpečným místům silnice mezi Bílovicemi a Lutotínem, Ptenským Dvorkem a Suchdolem, Protivanovem a Malým Hradiskem či komunikace v okolí Kostelce na Hané, Čelechovic, Pesan, Vrchoslavic a Určic,“ apeluje tímto výčtem na pozornost za volantem Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Prostějově.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...