Dobré odpoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

48 skolniA mají po ptákách! Řidiči, kteří si nelámali hlavu s placením parkovného na parkovišti ve Školní ulici, budou mít již co nevidět utrum. Již předminulý pátek se totiž v tomto prostoru začal montovat speciální závorový systém, který každého motoristu donutí povinný poplatek hodit do automatu. Jinak se z parkoviště nedostane! Vše přitom začne platit už od dnešního dne, tj. pondělí 1. prosince.

Společnost .A.S.A. Technické služby v Prostějově, která ve městě zajišťuje parkovací systém, provedla změnu systému pro výběr parkovacích poplatků na parkovišti ve  Školní ulici. „Od prvního prosince tohoto roku bude fungovat nový způsob výběru parkovného, jehož hlavním cílem je zajistit efektivnější využívání parkoviště nejblíže centru města. Změna parkovacího systému zahrnuje jeho modernizaci a celý proces jde ruku v ruce s celkovým zlepšením parkovacích služeb pro občany. Současné dva parkovací automaty budou demontovány 

a nahrazeny závorovým systémem s pokladnou umístěnou v centrální části parkoviště,“ informoval Večerník Martin Grepl, ředitel společnosti .A.S.A. Technické služby v Prostějově, který vzápětí čtenářům Večerníku popsal, jak přesně bude parkovací systém fungovat. „Po příjezdu k parkovacímu terminálu si zákazník vytiskne lístek, po jehož odebrání se mu otevře závora. Ta se po průjezdu automaticky zavře. Platba za parkovné se pak provádí vždy před odjezdem v pokladně, kde se po vložení lístku zobrazí částka k úhradě. Po zaplacení uvedené částky pokladna lístek vrátí společně s případným přeplatkem. Na vyžádání je možné získat i daňový doklad. Zákazník má poté deset minut na opuštění parkoviště. Po příjezdu k výjezdovému terminálu zákazník vsune zaplacený parkovací lístek do terminálu a následně se mu otevře závora. V případě obsazeného parkoviště systém zákazníkovi umožní bezplatné opuštění parkoviště do pěti minut od vjezdu,“ vylíčil přesný postup parkování ve Školní ulici platný od pondělí 1. prosince, tj. dnes, Martin Grepl. 

Na dotaz, zda se ještě někde v Prostějově počítá s dalším závorovým systémem na placených parkovištích, zprvu přikývl. „Původně bylo v plánu vybavit závorami ještě parkoviště v Mlýnské ulici. Stavební úpravy by tady ovšem byly hodně náročné, proto jsme zatím od tohoto úmyslu upustili,“ vysvětlil Grepl. 

Někteří řidiči se však obávají, že se kvůli novému systému parkování budou na Školní ulici tvořit kolony. „Při správném postupu řidičů je předpoklad plynulého provozu,“ reaguje ředitel společnosti .A.S.A. Technické služby v Prostějově.

Tarify parkovného na parkovišti ve Školní ulici se instalací závorového systému nemění, poplatek je stanoven na deset korun na hodinu, hradí se vždy první celá hodina a po jejím uplynutí pak skutečný čas parkování. V praxi to znamená, že pokud využijete parkoviště na půl hodiny, zaplatí zákazník deset korun, v případě zaparkování na hodinu a půl pak zaplatí patnáct korun. V době parkování zdarma se poplatek neúčtuje. Parkoviště bude vybaveno vzdáleným dohledovým systémem. Nastanou-li vám jakékoli potíže s výjezdem, může kontaktovat non-stop službu na telefonním čísle 737 242 166, kde odpovědný pracovník operativně zajistí vyřešení vzniklých potíží.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...