Dobré dopoledne, dnes je pátek 10.5.2024
svátek slaví Blažena,
zítra Svatava
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 domeckyProdávat zboží na vánočním jarmarku v Prostějově není jenom tak. Pro každého trhovce to pochopitelně znamená nemalé náklady, přesto je každým rokem o místa v některém z dvaceti městských domečků ze dřeva zájem převyšující možnou nabídku. Večerník zajímalo, za jakých podmínek magistrát stánkařům prodejní místa pronajímá, jestli na tom město vůbec ziskové. Jak vyplývá z reakcí primátorovy náměstkyně Ivany Hemerkové, příjem do městské pokladny od roku 2009 nikdy neklesl pod dvě stě tisíc korun.

Stejně jako v minulém roce, i o letošním vánočním jarmarku v Prostějově budou na náměstí T. G. Masaryka výhradně stylové dřevěné domečky. Předvánoční prodej začíná již tento pátek 28. listopadu a končí Štědrým dnem, na Silvestra bude přímo v centru města probíhat pouze tradiční prodej občerstvení.

„Cena pro prodejce se nemění. Za malý stánek do tří metrů čtverečních zaplatí na jeden den dvěstěpadesát korun, za velký nad tři metry pak pětset korun. Za umístění stánku pro grilování je opět stanovena sazba sto korun za metr čtvereční za den, umístění stolků pro zákazníky občerstvení je zdarma. Nájem prostoru pro vystavení zboží mimo stánek je oproti loňsku snížen na deset korun za metr čtvereční a den,“ vyjmenovala veškeré předepsané a radními schválené poplatky stánkařů při vánočním jarmarku Ivana Hemerková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov.

Už druhým rokem ale platí opatření magistrátu, podle kterého si trhovci nesmějí stavět své stánky, jak chtějí. Město tak zareagovalo na dřívější velmi početné stížnosti Prostějovanů, kteří právem kritizovali ohyzdné stánky trhovců potažené igelity různých barev, pytli či všelijakými celtami. S tím je už konec! „Radnice nabídla prodejcům k dispozici dvacet dřevěných stánků. V tuto chvíli jsou obsazeny všechny a ještě se hlásí zájemci s vlastními stánky, které ale samozřejmě musí být obdobného provedení jako ty městské. Chceme, aby jarmark působil estetickým dojmem a přispěl k tradiční předvánoční atmosféře,“ vysvětlila náměstkyně Hemerková s tím, že letos se ve dvaceti stáncích prostřídá čtyřiadvacet nájemců. Vlastní prodejní domečky na jarmark pak hodlá umístit zatím desítka prodejců. Rozsah letošního vánočního jarmarku a sortiment nabízeného zboží má být obdobný jako v minulém roce.  

Zajímavá jsou i fakta, jaký je vůbec mezi trhovci o prodej zboží při vánočních jarmarcích v Prostějově zájem. „Od roku 2008 do roku 2012 měli prodejci možnost postavit si vlastní stánky. Mohli si také vybrat dny, ve kterých budou své zboží prodávat. Počet zájemců se měnil v rozmezí od třiceti do čtyřiceti. Vloni, kdy rada města rozhodla, že budou nadále pronajaty jen stánky dřevěné, a prodejci si mohou přivést své stánky stylově stejné, jsme zaznamenali zájem o pronájem u osmadvaceti trhovců. V letošním roce požádalo o pronájem devětadvacet prodejců a vyhověno bylo šestadvaceti z nich. Dalších patnáct trhovců podalo žádost o prodej z vlastního stánku,“ prozradila Hemerková.

Každoročním tématem pro diskuze vedené mezi Prostějovany je úroveň nabízeného sortimentu při vánočním jarmarku. „Vyvíjíme maximální úsilí, aby na jarmarku byl sortiment s opravdu vánoční tématikou a zajímavý pro občany. Například lidoví řemeslníci nemají v tomto adventním období zájem o venkovní prodej, protože mají lukrativní nabídky do velkých obchodních center u nás, ale i v zahraničí, kde je také značná kupní síla. Navíc nabídka vkusného vánočního dekorativního zboží je v dostatečném sortimentu pokryta v kamenných obchodech,“ pokrčila tak trochu bezradně rameny náměstkyně prostějovského primátora. Evidentně by si i ona sama představovala lepší úroveň nabízeného sortimentu.

V letošním roce tak budou v nabídce opětovně tradiční punče, ohřívaný vaječný likér, tekutá belgická čokoláda, bramboráčky, grilované klobásy, pečené čaje, medovina, keramika několika výrobců, svíčky, kožešiny, vánoční ozdoby, dárkové předměty, koření, perníky, proutěné zboží, řezník a uzenář bude připravovat na místě kotlíkový guláš, halászlé, maďarské uzeniny či zabíjačkové speciality. „Velmi mě mrzí, že letos budou v Prostějově chybět prodejci oblíbených trdelníků. Sháněli jsme je marně, vloni prý u nás měli mizerné tržby. Je ironií, že Prostějované jezdí kupovat na Vánoce trdelníky do Olomouce,“ podivila se na závěr tématu Večerníku Ivana Hemerková.

PŘÍJMY MĚSTA Z VÁNOČNÍCH TRHŮ (v Kč)

Rok        dřevěné domečky          jiné stánky         celkem

2009      89 500                           113 850             203 350

2010      174 250                         55 000               229 250

2011      174 000                         55 900               229 900

2012      127 750                         76 750               204 500

2013      143 750                         78 100               221 850

Zdroj: Magistrát města Prostějova

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...