Dobré poledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 pozemek OPA je to venku! Večerníku se podařilo zajistit exkluzivní výpověď jednatele společnosti Astria Group, která vlastní pozemky po zkrachovalém Oděvním podniku v Prostějově. Zatímco v předminulém vydání jsme své čtenáře ústy náměstka primátora Statutárního města Prostějov Jiřího Pospíšila informovali o možném zájmu magistrátu zakoupit inkriminovanou plochu za účelem rozšíření stávající průmyslové zóny v Kralickém Háji, nyní konečně promluvila i druhá strana. Ondřej Batta, jakožto zástupce majitele pozemků, Večerníku deklaroval jasnou představu i počátek jednání s prostějovskou radnicí. A cena? Ta je zatím ve hvězdách...

„Nabídka společnosti Astria Group Statutárnímu městu Prostějov je z naší strany naprosto logickým krokem. Je to jeden z potenciálních kupců, se kterými v dlouhodobém či krátkodobém horizontu vedeme jednání. A to na prodej celku nebo části bývalého areálu Oděvního podniku v Prostějově,“ potvrdil Večerníku obchodní „námluvy“ s prostějovským magistrátem Ondřej Batta, jednatel společnosti Astria Group, která pozemky po někdejším gigantovi vlastní. 

Jak vzápětí dodal vlastní myšlenku, právě tyto pozemky by mohly být pro město velmi strategické. 

„V současné době Prostějov nemá průmyslové pozemky, které by byly ve stádiu okamžité realizovatelnosti. To může být i logickým handicapem z pozice potenciální nabídky pro investory a s tím spojenými pracovními nabídkami pro občany našeho města. A naše plocha v bývalém areálu OP Prostějov výše zmíněné požadavky naplňuje. Areál je zcela výjimečný nejen svojí polohou, dopravní dostupností, ale i dalšími benefity, jako jsou například kompletní inženýrské sítě, artéské studny, železniční vlečka a podobně,“ zastává názor Ondřej Batta. 

To samé ostatně před časem připustil i náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil, když řekl, že magistrát potřebuje rozšířit stávající průmyslovou zónu v Kralickém háji a pozemky po bývalém oděvním gigantu se přímo nabízejí. „Je třeba zdůraznit, že důvod jednání se zástupci radnice jako s jedním z možných zájemců jsou vedena zejména snahou o koncepční řešení problémů města s nedostatkem kvalitních průmyslových pozemků a tím absence možnosti přilákat strategické investory a potenciální zaměstnavatele,“ zdůraznil ještě jednou Ondřej Batta, jednatel společnosti Astria Group. 

Hodně důležitá však při prodeji pozemků po Oděvním podniku bude jejich cena. To ostatně potvrzují i zástupci vedení města, kteří čekají na konkrétní nabídku majitelů. Jakou ti vůbec mají představu o ceně? „Na tuto otázku nelze zcela jednoduše odpovědět. Náklady na revitalizaci celého projektu byly poměrně nad očekávání větší a v současné době probíhá přesná ekonomicko - nákladová kalkulace celého projektu. Uvedení přesné kalkulace na cenu jednoho metru čtverečného pozemků není však technicky možné, neboť ke každému zájemci, se kterým je jednáno, je přistupováno individuálně, a každá kalkulace navíc zohledňuje rozlohu požadovaného pozemku, jeho potenciál funkčního využití, strategickou polohu a řadu dalších kritérií. Za tohoto stavu by tedy uvedení jednotkové ceny bylo nejen nepřesné, ale i velmi zavádějící,“ uvedl Batta s tím, že v současnosti se zabývá několika verzemi možného prodeje parcel. „Záměrem společnosti Astria Group bylo od počátku vyhledat potenciálního kupce a investora, který by svojí investicí na pozemcích bývalého areálu Oděvního podniku Prostějov vytvořil tolik potřebná pracovní místa, která v našem regionu bezesporu chybí. S ohledem na rozlohu pozemků je v současné ekonomické situaci obtížnější nalézt na tuzemském realitním trhu zájemce o areál celý, proto se nebráníme ani prodeji po částech. Lze však již nyní říci, že naše společnost pracuje s několika variantami a to jak prodeje celku, prodeje větších částí různým subjektům, tak i s revitalizací pozemků kombinací prodeje větších částí s doplněním menších částí drobným zájemcům,“ načrtnul své záměry. 

 

Večerník ale rovněž zajímalo, v jaké fázi jsou nyní úklidové práce po demolici objektů Oděvního podniku. „Demoliční i revitalizační práce se blíží ke svému konci a na přelomu roku by měly být úspěšně dokončeny. Výrazná část pozemku je prakticky již dnes připravena k prodeji potenciálním investorům a okamžitému zahájení přípravných a realizačních prací na těchto pozemcích. U zbývající části předpokládáme brzké dokončení prací na počátku prvních měsíců roku 2015,“ popsal aktuální situaci Ondřej Batta. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...