Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 prostejovPodle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu přicestovalo za tři čtvrtletí tohoto roku do hromadných ubytovacích zařízení České republiky více jak dvanáct milionů tuzemských a zahraničních hostů. Z významných kategorií hromadného ubytování byl vykázán relativně vysoký meziroční nárůst v kategorii luxusnějších hotelů. Na opětovném úspěchu nejvyšší hotelové kategorie se jak absolutně, tak i co do meziročního nárůstu v drtivé většině podíleli nerezidenti, tedy zahraniční turisté. Co se týká Prostějova, došlo v roce 2014 k poměrně výraznému úbytku zahraničních i domácích turistů, kteří v našem městě byli a zároveň vyhledali ubytování... Proč?

„Z celkového počtu osob navštívilo od 1. ledna do 30. září tohoto roku hromadná ubytovací zařízení v České republice šest milionů dvě stě tisíc zahraničních hostů, čímž došlo k meziročnímu nárůstu o téměř tři procenta. Co se týká hostů z tuzemska, těch se v naší republice alespoň na jednu noc ubytovalo taktéž přes šest milionů, takže v tomto aspektu došlo naopak k poklesu o 1,7 procenta,“ poskytl Večerníku aktuální celostátní statistiku Roman Mikula z Oddělení cestovního ruchu Českého statistického úřadu v Praze. Jak dále poznamenal, celkový počet přenocování zahraničních hostů činil 17,1 milionů osob (pokles o 0,4 %) a u rezidentů téměř 17,2 milionů nocí, což znamená pokles dokonce o 3,8 procenta. Průměrná doba pobytu se proto v tomto období meziročně zkrátila, a to na 2,75 přenocování u nerezidentů a 2,85 přenocování u rezidentů.  

„Českou republiku navštívilo podle očekávání nejvíce zahraničních hostů z Německa, a to v počtu 1 149 752 osob. Jejich průměrná doba pobytu činila něco málo přes tři dny. Druhé místo patřilo, jako již v posledních letech tradičně, hostům z Ruska. Těch přijelo a přenocovalo v České republice alespoň jednu noc za prvních osm měsíců tohoto roku téměř 2,7 milionu. V absolutní výši se jejich počet ale snížil o šestapadesát tisíc osob. Pravděpodobně se již i v českém cestovním začíná projevovat ukrajinskoruská krize, nicméně průměrná doba pobytu se u občanů Ruské federace stále drží na pěti přenocováních,“ vypočítává Roman Mikula. O třetí místo v počtu příjezdů a ubytování do České republiky soutěžili Slováci (372 tisíc) s Poláky (371 tisíc). U těchto národností zaznamenala návštěvnost ČR 

v průměru desetiprocentní nárůst oproti předcházejícímu roku. Významný byl i podíl amerických (345 tisíc), britských (292 tisíc) a italských turistů (286 tisíc). Za povšimnutí stojí ale hlavně dvaadvacetiprocentní nárůst příjezdů z Číny, avšak průměrná délka pobytu hostů z této asijské velkozemě byla v porovnání s ostatními národnostmi mnohem kratší.

Čtenáře Večerníku ale určitě bude zajímat, jak je to s cestovním ruchem přímo v Prostějově. Tak v těchto statistikách moc dobrých zpráv nepřineseme. Za poslední tři roky totiž letos do našeho města přijelo výrazně méně turistů, kteří se zároveň ubytovali v prostějovských hotelích nebo jakýchkoliv noclehárnách. „Za prvních osm měsíců letošního roku navštívilo a minimálně jednou v Prostějově přespalo 14 623 domácích nebo zahraničních turistů. Je to o 2 919 hostů méně než za stejné období roku 2012 a dokonce o 3 293 turistů méně než v roce 2013. Těžko říct, čím to je, možná přestává vaše město být pro návštěvníky z cizích států i jiných měst České republiky atraktivní,“ myslí si Roman Mikula. V letošním roce Prostějov navštívilo nejvíce Slováků, a to celkem 1 114 lidí. Následují Poláci (725), Němci (615), Rakušané (296) a Italové (180). Celkem u nás v Prostějově turisté letos od ledna do konce září strávili 37 091 nocí. 

Snižující se návštěvnost Prostějova ale odmítá náměstkyně primátora. „Data uváděná statistickým úřadem jsou trošku zavádějící a zahrnují pouze návštěvníky, kteří v našem městě přespí v hotelu. Jenomže ve skutečnosti jsou tu další tisíce turistů z jiných měst, ale i zahraničí, kteří Prostějov navštíví pouze na jeden den, nebo přespávají v soukromí či hotelech na půdě jiných měst. Osobně si myslím, že atraktivita Prostějova se rozhodně nesnížila, určitě máme návštěvníkům co nabídnout,“ míní Ivana Hemerková. Jak dodala, velkým tahákem pro turisty, kteří by i v Prostějově strávili více dní, by se od příštího roku měla opět stát hlavně zrevitalizovaná plumlovská přehrada. „Samozřejmě za podmínky, že kvalita vody se opět nezhorší. Ale i přímo v Prostějově je zcela určitě spousta míst, která bych návštěvníkům doporučila. Například prohlídka Národního domu, Muzea Prostějovska, programy Kulturního léta, koncerty populárních skupin, řada sportovních akcí včetně světového tenisového turnaje a v neposlední řadě i prohlídky radniční věže spojené s nádhernou vyhlídkou na město. To vše nepochybně stojí za návštěvu,“ vzkázala s úsměvem náměstkyně primátora Statutárního města Prostějova.

 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...