Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

47 besipCelkem dvaatřicet osobních motorových vozidel zkontrolovali v pátek 14. listopadu odpoledne v rámci akce Vidět a být viděn policisté Dopravního inspektorátu Policie ČR v Prostějově v součinnosti s krajským koordinátorem BESIPu.  v Anenské ulici v Prostějově.

„Po běžné silniční kontrole v Anenské ulici v Prostějově nabídli policisté řidičům možnost nechat si od pracovníků firmy Auto Kelly zkontrolovat světla profesionálním regloskopem, což je přístroj určený pro kontrolu a seřizování světlometů a měření intenzity osvětlení motorových vozidel. Tuto možnost využilo devětadvacet řidičů a pět z nich bylo následně upozorněno na závadu v osvětlení s doporučením na její odstranění,“ uvedl k výsledkům akce František Kořínek z oddělení tisku a prevence v Prostějově, Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Policisté navíc všechny řidiče upozornili na zákonnou povinnost mít vozidlo řádně osvětlené a také na nutnost pravidelné kontroly stavu osvětlení. „Alarmující skutečností je fakt, že pouhých devět z kontrolovaných řidičů tuto pravidelnou kontrolu provádí. Mimo kontrolované osvětlení policisté při akci zjistili další tři přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a jednoho řidiče pod vlivem drog,“ dodal František Kořínek.

Na závěr několik základních rad, jak zlepšit viditelnost svého vozidla:

* Základem jsou čistá skla (k tomu je třeba mít plně funkční stěrače) a správně fungující světlomety.

* Čisté a správné brýle pro řidiče, který je potřebuje.

* Zkontrolovat funkčnost světlometů, nejen čelních, ale i brzdových a koncových.

* Vybrat si kvalitní a správné autožárovky.

* Svítit tam, kde je to potřeba - je důležité mít správně seřízené světlomety tak, aby maximum světla bylo do 40 metrů před automobilem, čistě vymezený světelný kužel by měl soustřeďovat světlo 75 až 100 metrů před vozidlo, kde ho řidič nejvíce potřebuje pro zaznamenání překážek. Dosvit do vzdálenosti až 200 metrů a více je optimální.

* Svítit neznamená oslňovat - špatně seřízené světlomety mohou oslňovat a způsobit kolizní situaci. Myslete i na ostatní účastníky silničního provozu a používejte regulátor výšky světlometů.

* Svítit správně a proto včas reagovat - jen správně seřízené světlomety umožní včasné zaznamenání překážky, nebezpečí, nestandardní dopravní situace, značek, cyklistů a chodců a umožní včas a bezpečně reagovat.

* Svítit rozhodně oběma světlomety - jinak vypadá auto jako motocykl. Svítit nejen vpředu, ale i koncová a brzdová světla jsou životně důležitá, aby vůz byl včas vidět.

* Svítit vždy za jízdy - v případě konstrukčního řešení, kdy světla denního svícení se zapínají automaticky pozor na to, že většině vozidel s tímto řešením svítí pouze světla vepředu a zezadu je tak vozidlo neosvětlené. Často chybou je užití pouze obrysových světel k dennímu svícení.

* Při snížené viditelnosti, jako je mlha, hustý déšť, či sněžení je třeba užívat světla do mlhy.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...