Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

45 tovarni

A je to tady! Španělská firma Maier CZ bude moci v dohledné době předělat svůj nový sklad v Tovární ulici na chromovnu. Společnost už si v této věci požádala o stavební povolení a vše nasvědčuje tomu, že nic nestojí v cestě, aby ho i získala. Odborníci z prostějovské radnice i krajského úřadu totiž v projektu žádnou větší zátěž na životní prostředí neobjevili. A to i přesto, že dle informací Večerníku nebude nouze o nebezpečné látky, ba dokonce jedy!

Nový provoz tolik diskutovaného objektu v Tovární ulici bude využívat ojedinělé technologie chromování plastových částí vozidel. Dle informací Večerníku bude pracovat s nebezpečnými látkami a jedy, mezi něž by mělo patřit paladium, těžké kovy, kyselina chromsírová, nikl a měď. Přesto by dle odborníků vadit životnímu prostředí neměl. Projekt chromovny a její dopad jako první hodnotil Krajský úřad v Olomouci, kde společnost Maier CZ žádala o povolení EIA tedy vyhodnocení vlivů na životní prostředí. 

Ač se to může na první pohled zdát překvapivé, v Olomouci došli k jednoznačnému závěru. „Projekt povrchové úpravy polymerů byl posouzen a bylo zjištěno, že nemá významný vliv na životní prostředí a nemusí být tedy v rámci EIA posuzován podle zákona,“ konstatovala Kamila Navrátilová, tisková mluvčí Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Projekt dostal zelenou i od odborníků z prostějovské radnice. „Byl nám předložen a splňuje všechny zákonné požadavky spadající do naší kompetence,” reagovala na dotaz Večerníku vedoucí Odboru životního prostředí prostějovské radnice Martina Cetkovská. 

Společnost Maier CZ si také už podala žádost o vydání stavebního povolení. „Projektová dokumentace splňuje požadavky vyplývající ze zákonných předpisů. Rozhodnutí bude vydáno po doložení všech předepsaných dokladů,“ potvrdil nám v průběhu uplynulého týdne Jan Košťál, šéf prostějovského stavebního úřadu. 

 

Nové chromovně tak takřka nic nestojí v cestě. Už od samého začátku přitom vzbuzovalo pochybnosti, proč se investor nejprve rozhodl zahájit výstavbu halu vedené jako sklad pro stávající výrobu a teprve do ní umístit technologie pracující s nebezpečnými látkami a jedy. „Chtěli jsme stavbu rozjet už na podzim. Jenže do té doby nebylo v našich silách získat všechna potřebná povolení na chromovnu. O ty jsem ovšem posléze v souladu se zákonem ovšem požádali,“ objasnil ředitel společnosti Maier CZ Gotzon Ugarte s tím, že nový provoz by se měl rozjet už v květnu příštího roku. Práci by tu měly najít desítky Prostějovanů. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...