Dobrý podvečer, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 bazarVůz z autobazaru za pár šupů? Zapomeňte! Tedy alespoň v Prostějově, kde se podle zjištění Večerníku prodejcům starších vozidel příliš nedaří. Ostatně, jak vyplývá i z údajů společností Seznam.cz Výzkumník a Sauto.cz, nejlépe se ojetá vozidla prodávají pochopitelně v Praze. Olomoucký kraj a s ním i Prostějov se ve statistikách krčí na samotném dnu! Jak je to možné? Odborníci i samotní prodejci se shodují, že na vině je velmi slabá kupní síla Hanáků...

Průměrný věk celého vozového parku v České republice přesahuje podle statistik Sdružení automobilového průmyslu sedmnáct let. Seznam.cz Výzkumník zjistil, že nejčastěji nákup dalšího auta brzdí finance, ale také spokojenost se současným vozidlem či obava riskovat změnu. Na druhou stranu sedmadvacet řidičů mění svůj vůz již po několika letech. „O kupce takto starých aut není nouze. Čím dál tím větší skupina řidičů preferuje nákup ojetého vozu ve stáří od tří do čtyř let. Je to hlavně díky stále se zvyšující kvalitě automobilů a také nabízeným zárukám. Na druhou stranu takto mladých aut je na trhu žalostný nedostatek,“ prozradil Večerníku František Prošek, manažer společnosti Sauto.cz.

Kdyby se například v hlavním městě rozdávala bazarovaná auta, na své by si přišel každý pětapadesátý občan. V Praze je totiž aktuálně v nabídce více jak čtyřiapadesát tisíc ojetin. Naopak nejméně automobilů v přepočtu na obyvatele se nachází ve Zlínském kraji (312 lidí na jedno bazarované auto). „Podle nejaktuálnějších internetových informací je nyní v prostějovských autobazarech v nabídce 359 ojetých automobilů, což je také opravdu žalostně málo,“ přiznává Jakub Šumanský ze společnosti Seznam.cz Výzkumník.

Večerník se během uplynulého týdne snažil vyzpovídat některé majitele autobazarů v Prostějově, těm ale do řečí moc nebylo... „Řeknu to asi takhle. Když ke mně přijde zákazník, nedívá se po značkách aut, ale hlavně po ceně. Kvalita je u něj až na druhém místě. Pokud u nás nenajde odpovídající vůz za dvacet nebo maximálně třicet tisíc korun, jde pryč. V Prostějově je strašně nízká kupní síla,“ posteskl si „autobazarník“ z Plumlovské ulice, který si však nepřál být za žádnou cenu jmenován. Podobný názor jsme zaznamenali také u prodejců ojetých automobilů v Kostelecké ulici. „Z deseti aut, která prodám přes internet, si pouze jedno jediné koupí Prostějovan! Kdybych měl tento bazar v Praze, tak jsem vyprodaný a je ze mě boháč. Přitom když srovnám nabídku v hlavním městě a tady, máme mnohem hezčí a kvalitnější vozidla. Jenomže tady jsou lidi švorc,“ projevil svůj názor majitel autobazaru, i jemuž Večerník musel slíbit anonymitu. Jak dodal, Prostějované jsou stále přesvědčeni, že v autobazarech najdou pro sebe vhodné auto za pár tisíc korun. „Ty doby, kdy se nabízely škodovky za deset nebo patnáct tisíc korun jsou ale dávno pryč. Nikdo si neuvědomuje, že dnes jízdní kolo stojí i třicet tisíc korun. My tady máme v nabídce nejlevnější ojetinu za šedesát tisíc, a to se už některým lidem zdá moc,“ tvrdí majitel prostějovského autobazaru.

45 grafV motoristické veřejnosti se přitom probírá stále věčné téma, zda je výhodnější koupit ojetý nebo nový vůz. „Záleží na tom, kdo si auto pořizuje. Jde o kombinaci požadovaného užitku kupujícího s jeho finančními možnostmi. Pokud jste opravdový fajnšmekr některé značky a máte dostatek financí, vyplatí se koupit nový automobil, který za několik let můžete prodat a pořídit si další vůz. Nové auto se díky odpisům vyplatí i podnikatelům. Je to také díky stále se zvyšující kvalitě automobilů a také nabízeným zárukám. Například někteří prodejci nabízejí záruku až sedm let. Čtyři roky starý ojetý vůz tak stále bude ještě tři roky v záruce,“ dává Prostějovanům návod na dobrý nákup automobilu František Prošek, který se výzkumem prodeje vozidel dlouhodobě zabývá.   

Za posledních pět let zmizelo z Prostějovska hned několik autobazarů, jejich majitelé prostě zkrachovali. Zdá se tedy, že Haná není tomuto podnikání nakloněna? „Nemyslím si, že by byl tento region něčím výjimečný, aby se zde prodeji ojetých vozů nedařilo. Pravdou však zůstává, že některé autobazary v Prostějově nebo blízkém okolí skutečně ukončily svou činnost, což však je celorepublikový trend. Trh s ojetými vozidly se totiž celkově proměnil. Před deseti lety se auta vozila z Německa a díky nízkým nákupním cenám se dokázala uživit i řada prodejců s malým obratem prodaných aut. Dnes je situace jiná, z jednoho vozu již není takový zisk a je tedy třeba prodat více vozů, přičemž zároveň nabízet co nejkvalitnější doprovodné služby. Například záruku, prověření vozidel, pojištění, financování a podobně. Ti silnější a větší prostě vytlačují menší hráče na trhu s ojetými auty,“ dodává k aktuálnímu stavu na automobilovém trhu František Prošek.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...