Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

46 kapounek1Obnošená mikina a seprané mastné rifle! V těchto hadrech reprezentoval své voliče na slavnostním zasedání zastupitelstva Petr Kapounek, který uspěl jako kandidát hnutí Změna pro Prostějov. Zatímco ostatní pánové v oblecích a dámy ve slušivých šatech skládali slib, Kapounek mezi nimi vyčníval jako trhan...

 

Ani tato neblahá skutečnost však nic nezměnila na faktu, že Prostějov má staronového primátora. Zvolen byl totiž jak Miroslav Pišťák a tak i rada složená ze členů trojkoalice ČSSD, PéVéčko a KSČM.

Hodně živě se v politických kuloárech po celý uplynulý týden diskutovalo nad oděvem, v němž skládal slib nový zastupitel Petr Kapounek (Změna pro Prostějov). Nad oblečením, které měl na sobě při pondělním ustavujícím jednání Zastupitelstva Statutárního města Prostějova kroutila hlavou drtivá většina přítomných. Ti další přidávali různé peprné komentáře na sociálních sítích. Ošuntělá mikina a hlavně odrané i mastné rifle oproti oblekům jeho kolegů či šatům přítomných žen, rozhodně razily jako pěst na oko. Jak Večerník ovšem zjistil, neexistuje žádný předpis ani doporučení, dle něhož má být zastupitel při jednání tohoto vrcholného orgánu oděn. Ale co základní pravidla slušnosti a etikety, pane Kapounku?

V pondělí 3. listopadu odpoledne se nově zvolení zastupitelé sešli v obřadní síni prostějovské radnice, aby zde kromě zvolení primátora a rady města složili slavnostní slib. Ze všech koutů síně dýchala slavnostní atmosféra, pánové přišli v nažehlených oblecích, dámy zaseve slušivých róbách. Pouze dva členové nového zastupitelstva vybočovali z řady. 

A jeden z nich opravdu fest! 

„Když jsem pana Kapounka viděla v obřadní síni poprvé, řekla jsem si, že je to někdo z veřejnosti nebo novinář. Podle jeho oblečení mě nenapadlo, že jde o nového kolegu-zastupitele. Nejsem žádný mravokárce, ale pan Kapounek si měl uvědomit, jaké slavnostní chvíle se účastní. Chápu, že ne všichni pánové nosí rádi obleky, ale alespoň bílá košile a trošku slušnější kalhoty by nebyly od věci. Pan Navrátil také neměl oblek, ale vyžehlená košile a slušivá vesta nesly aspoň svůj styl,“ řekla Večerníku Alena Rašková, nově zvolená první náměstkyně primátora Prostějova. „To jsem ještě neviděl! Myslím, že se s kolegy v radě města domluvíme a panu Kapounkovi se složíme na oblek,“ konstatoval s úsměvem o přestávce pondělního jednání zastupitelstva jeden z primátorových náměstků. 

Podobně hovořili i další představitelé města, a to dokonce i z řad opozičních zastupitelů. Jenomže jak Večerník zjistil, nikdo bohužel nemůže zastupitele nutit, aby chodili slušně oblečeni. „Statutární město Prostějov nemá žádný předpis nebo kodex, který by se týkal oblékání komunálních politiků na zasedání zastupitelstva. Dokument, jímž se řídí průběh zastupitelstva, je Jednací řád a ten se zabývá procedurálními záležitostmi. Obecně záleží na každém zastupiteli, jaký oděv zvolí, respektive, jaký oděv považuje za vhodný na dané jednání,“ potvrdila Jana Gáborová, tisková mluvčí prostějovského magistrátu. 

„Že chybí takový předpis, je jedna věc. Ale každý z nás by si měl uvědomit, jak chodit oblečen a jak se chovat při podobných slavnostních akcích. Obnošená mikina a špinavé rifle se mi jako ženě u mužů přímo hnusí, nemluvě když takto přijdou oblečeni někam do společnosti. Jistě, je to každého věc, jak a v čem chodí, ale myslím si, že ani pan Kapounek sám se nemohl mezi slušně oblečenými zastupiteli cítit dobře,“ myslí si Ivana Hemerková, která v pondělí rovněž obhájila post náměstkyně primátora Prostějova. 

Večerník pochopitelně požádal i o vyjádření toho, o němž je řeč. Reakce Petra Kapounka byly svérázné, což se ovšem od zástupce Pirátské strany v rámci hutí Změny pro Prostějov dalo i čekat. První otázka mířila přímo a bez obalu na jeho obnošenou mikinu a otrhané rifle, které si oblékl na tak slavnostní událost. „Nebudu se vymlouvat na nový hradní standard, důvody mám jiné. Zastupitelstvo, v němž jsou po pětadvaceti letech do úřadu uváděni komunisté, nepovažuji za slavnostní. Nedodržet dress-code je ta nejmírnější forma protestu, po které lze v dané chvíli sáhnout. I s ohledem na to, že komunistický režim vynikal mimo jiného v útisku lidí, kteří vyčnívali. Za druhé se považuji více za občana, než za politika. Raději nezapadnu, než abych se nechal takzvaně semlít. Třetí a nejdůležitější důvod je ten, že si dle mého přesvědčení mohu získat respekt a uznání veřejnosti svou prací i přes vizáž mimo hlavní proud. Chápu, že existují lidé, kteří preferují komunisty ve fraku, ale já zastupuji svobodomyslnější občany, kteří se zajímají o činy a nesoudí lidi podle toho, jak se oblékají. Co se činů týče, předložili jsme řadu návrhů ke zvýšení transparentnosti celé místní samosprávy a dosáhly jsme příslibu pana primátora, že nová rada města je ochotna o tomto jednat s opozicí. Bylo by na místě, aby místní tisk hlídal, nakolik pan primátor svá slova dodrží, namísto nafukování bulvárních příběhů. I přesto, že jsou pro čtenáře atraktivnější,“ zněla první reakce Petra Kapounka. Zaregistroval i on sám nějaké reakce na své oblečení během jednání zastupitelstva? „Pouze posměch z galerie, když jsem šel skládat slib. Všichni, s kým jsem měl možnost hovořit, se mnou ale jednali normálně, věcně a nezaujatě,“ vyjádřil se Petr Kapounek. Jak vzápětí ještě dodal k vyjádření náměstka primátora, že radní se mu když tak složí na nový oblek, nepřijal by ho. „To určitě ne! Zůstanu i nadále svůj. Své úsilí budu raději věnovat tomu, abychom na příštím řádném zastupitelstvu zrealizovali přímý přenos v lepší kvalitě, než nyní,“ uzavřel toto téma Petr Kapounek. 

Poslední slovo k této kauze získal ale od nově zvoleného radního Josefa Augustina (KSČM). „Jestli pan Kapounek nepovažuje jednání zastupitelstva za slavnostní, a ještě k tomu se vymlouvá na komunisty v radě, to je skutečně pod moji důstojnost, abych na něco takového reagoval. Zastupitelem jsem od roku 1981 a tehdy nás dva speciálně určení pracovníci školili, jak máme vystupovat, a být na slavnostní chvíle oblečeni. Podobná školení bohužel dneska chybí, a je to škoda. Možná v radě města navrhnu, abychom do Prostějova pozvali na jednání zastupitelstva pana Špačka, který by s panem Kapounkem mohl krátce pohovořit o etiketě...,“ uvedl pro Večerník Josef Augustin. 

 

Jak ale už Petr Kapounek zdůraznil, do obleku se rozhodně soukat nechce. Uvidíme ale na příštím jednání zastupitelstva, třeba si alespoň své rifle nechá vyprat...

45 kapounek2

 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...